04.12.2010. / 10:54

Autor: Hina

Vodostaj Neretve u Metkoviću opada, u Opuzenu raste

Za sav promet i dalje su zatvorene državne ceste D9 (samo kroz Metković), cesta D62 (Mali Prolog - Kula Norinska), ŽC Rogotin –Komin –Kula Norinska i ŽC Vid – Metković kao i granični prijelazi Doljani i Gabela Polje

Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku, no dok je tijekom noći vodostaj Neretve u Metkoviću opadao, u Opuzenu i na ušću (more) raste, izvijestila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U šest sati vodostaj u Metkoviću je bio 371, u Opuzenu 258 centimetara, a na ušću je u 4 sata bio 125 centimetara (sinoć je bio 75 cm).

Predstavnici Hrvatskih voda drže da trend smanjenja vodostaja Neretve ne znači i smanjenje problema na desnoj obali gdje će u poplavljenim područjima nivo vode i dalje rasti, a povlačenje vode iz tog područja trajat će više dana, dvostruko više vremena od vremena plavljenja. Također, u obzir treba uzeti i stanje u Imotskom te Popovom polju odakle bi vode mogle također utjecati na stanje u dolini Neretve.

Još uvijek se neće isključivati trafostanica Jerkovac te trafostanica Metković 14, koja se nalazi na desnoj obali Neretve i koja pokriva najugroženije područje, već će eventualno doći samo do parcijalnog isključivanja manjeg broja potrošača.

Javna rasvjeta na desnoj obali Metkovića, od šetališta do glavnog gradskog trga, ponovno je uključena. Građane se upozorava da u slučaju da im priključni ormari od struje budu poplavljeni da im ne prilaze zbog opasnosti od strujnog udara te da o tome izvijeste Stožer zaštite i spašavanja.

Preporuka Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je da se koristi isključivo voda iz javnih vodovoda i to na način da se, iako je voda bakteriološki ispravna za piće, iz preventivnih razloga zamućena voda prije upotrebe istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Zavod upozorava građane i da nikako ne koriste vodu iz svojih gustjerni ili bunara.

Trebali bi pripaziti i na bačve s uljem i gorivom, kako ne bi došlo do zauljenja poplavljenih područja, komunalni otpad zbrinjavati u zatvorenim vrećama, tako da ne dolaze u doticaj s vodom.

Za sav promet i dalje su zatvorene državne ceste D9 (samo kroz Metković), cesta D62 (Mali Prolog - Kula Norinska), ŽC Rogotin –Komin –Kula Norinska i ŽC Vid – Metković kao i granični prijelazi Doljani i Gabela Polje.

Radi se na sanaciji poplavljenih objekata na području Seget Vranjica (Trogir), a zbog plavljenja ponornice Ponikva za sav je promet zatvorena županijska cesta Bitelić Donji – Bitelić Gornji.

Vodostaj je bio u porastu u Lici na vodomjeru Selište, u protekla 24 sata Lika je porasla 192 centimetara.

Poplavljene su lokalne ceste za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Za stanovništvo je organiziran prijevoz sa šest čamaca.

Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava za naselja Donji Kosinj, Lipovo polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac, a na snazi je i izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Kruščica i rijeke Novčicu i Bogdanicu.

Škole su prekinule rad, a timovi Crvenog križa i Stožera za zaštitu od poplava Perušića pomažu ugroženom stanovništvu u prijevozu i dopremi vode i živežnih namirnica. Komunikacija s naseljima Šušanj i Kosinjski Bakovac koje je prometno odsječeno već nekoliko dana odvija se čamcima. I na širem području Gospića pod vodom su lokalne prometnice, a vatrogasci su i protekle su noći ispumpavali vodu iz podruma kuća i stambenih zgrada u naseljima Lipe, Čardak, te poslovne zgrade Croatia osiguranja“ u parku Kolakovac.

Tijekom dana došlo je do opadanja razine mora u naseljima Šibenske rivijere, a vodostaj rijeke Krke i Butišnice i dalje opada.

Ukinuta je izvanredna obrana od poplava za slivno područje "Zrmanja – Zadarsko primorje", dionica More-cesta Gračac-Knin, a uspostavljene su redovne mjere.

U Sisačko-moslavačkoj županiji je zbog izlijevanja rijeke Une u mjestu Kuljani zatvorena cesta D 47, a u Hrvatskoj Kostajnici, u ulici N. Maraković postavljene su vreće s pijeskom na šahtove te je ulica zatvorena za promet. Poplavljenih objekata nema.

Noćas u 3 sata Hrvatske vode uspostavile su izvanrednu obranu od poplava na slivnom području Subocka-Strug i slivnom području Banovina.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika