04.12.2010. / 12:44

Autor: Nacional.hr

Nagrada za predsjednika: Ivo Josipović osoba godine po izboru magazina madeIN

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ovom je nagradom primio zasluge za pokazivanje vizije, poštenje, toleranciju i odgovornost. Svojim se stavom od svoje inauguracije do danas uspio izdići iznad nekih dnevno-političkih sukoba i stranačkih podjela te svojim primjerom dati novu dimenziju hrvatskoj politici

Predsjednik RH, dr.Ivo Josipović s nagradom za madeIN osobu godine
Predsjednik RH, dr.Ivo Josipović s nagradom za madeIN osobu godine Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović ovogodišnji je dobitnik nagrade madeIN osoba godine koju mu je u Uredu predsjednika uručio glavni urednik magazina madeIN i predsjednik žirija Dražen Klarić. Drugo mjesto zauzela je proslavljena hrvatska atletičarka Blanka Vlašić dok je na trećem mjestu Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Nagrada madeIN osoba godine dodijeljena je hrvatskom predsjedniku kojemu žiri priznaje da je donio osvježenje u pogledu ozbiljnosti i odgovornosti te pokazao neviđenu širinu. Predsjednik Josipović pokazao je da mu je istinski stalo do hrvatske pomirbe te je poštivanjem svojih prethodnika iskazao političku mudrost i ljudskost. Isprikama je zatvorio ratnu stranicu i otvorio pogled prema budućnosti istovremeno shvaćajući kompleksnost međusobnih susjedskih odnosa.

Nagrada madeIN osoba godine dodijeljena je hrvatskom predsjedniku nakon odluke žirija u sastavu: Davor Bruketa, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić, Darko Buković, glavni urednik Privrednog vjesnika, Ružica Cigler, dugogodišnja urednica Večernjeg lista, dr. sc. Marijana Grbeša, docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Tvrtko Jakovina, profesor suvremene povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, dr.sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Božo Skoko, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ovom je nagradom primio zasluge za pokazivanje vizije, poštenje, toleranciju i odgovornost. Svojim se stavom od svoje inauguracije do danas uspio izdići iznad nekih dnevno-političkih sukoba i stranačkih podjela te svojim primjerom dati novu dimenziju hrvatskoj politici. Istovremeno je iskazivanjem poštovanja prema prošlosti i svojim prethodnicima pokazao razumijevanje, ljudskost i shvaćanje kompleksnosti situacije, stoji u obrazloženju žirija.

OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA ZA DODIJELJENE NAGRADE

Ivo Josipović mudro je odlučio otići u Sarajevo i ispričati se za sudjelovanje Hrvatske u pokušaju podjele BiH početkom 90-ih, te u Ahmiće i Križančevo selo, zajedno s kardinalom Puljićem i reisom Cerićem, pokloniti se svim žrtvama. Ne bez razloga, Josipovića već neki drže hrvatskim Willyjem Brandtom. (Ružica Cigler)

Ivo Josipović je pokazao da Hrvatska može imati relativni konsenzus oko političara koji je sekularan, pomirljiv, blag, koji ne vadi kosti iz grobova i zna sto u prošlom treba valorizirati, a što osuditi. Predsjednik koji zna da prošlo ne smije opterećivati sadašnjost, ali i što s prošlim treba učiniti da bi se sadašnjost učinila normalnijom. (Tvrtko Jakovina)

Predsjednik koji možda do sada najbolje ocrtava osobine hrvatskog naroda. Neagresivan ali uporan, razborit, sadržajan, marljiv. (Ljubo Jurčić)

Posjetom Mostaru Josipović je konačno pokazao jasnu potporu bosanskohercegovačkim Hrvatima (koji su godinama služili za političke obračune u Hrvatskoj), ali i političkim elitama u Sarajevu (koje su počele sve češće preglasavati Hrvate, kršeći time ustavom proklamiranu ustavnost i konstitutivnost). Josipović je shvatio kako je ovdje riječ o hrvatskom strateškom interesu te istodobno pokazao kako Hercegovina nije ni HDZ-ova, ni ničija već je spremna podržati svakoga tko, umjesto ignorancije, pokaže malo razumijevanja te volje i želje za suradnjom. (Božo Skoko)

Najbolja nacionalna, kontinentalna i svjetska sportašica, osvajačica (gotovo) svih medalja koje u atletici nešto znače, nešto je posve neobično za hrvatsku endemsku uprosječenost. Naposljetku, tko - ili što - iz Hrvatske zauzima prvo mjesto na svijetu? (Žarko Puhovski)

Blanka Vlašić je obilježila godinu ne samo zbog uspjeha koji je okrunio njezino ulaganje i rad, već i zbog stila ponašanja koji u vremenu bahatih i oholih šalje drugačiju poruku. (Marijana Grbeša)

Iskoristivši podudarnost postupno promijenjene društvene klime i izmjena procesnoga zakonodavstva pokrenuo je niz postupaka koji su - prema svojemu političkom dosegu, ali i prema utjecaju na društvo u cjelini - bez presedana u državama s kojima se Hrvatska može uspoređivati. Kombinacija mudrosti i (procesnog) opreza i radikalnosti kada za to postoje uvjeti paradigma je „sluge javnosti" kakvoga nacija treba. (Žarko Puhovski)

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika