05.12.2010. / 11:40

Autor: Hina

Brammertz pred Vijećem sigurnosti: 'Topnički dnevnici' ponovno na dnevnom redu

Prilikom ranijih podnošenja usmenih izvješća Vijeću sigurnosti, Brammertz bio obično iznio sažetak pisanog izvješća, uz dodatnu ocjenu novih momenata u suradnji ako su se u međuvremenu dogodili, pa se to očekuje i u ponedjeljak

Serge BrammertzSerge BrammertzPredsjednik i glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY), Patrick Robinson i Serge Brammertz u ponedjeljak će Vijeću sigurnosti UN podnijeti redovita polugodišnja izvješća o provedbi strategije dovršetka rada suda, u kojima će ocijeniti i suradnju država regije sa sudom.

Brammertz je 17. studenoga Vijeću sigurnosti podnio pisano izvješće, u kojem je pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim Topničkim dnevnicima iz operacije Oluja, posebno ističući "važne nove smjerove istrage".

Ujedno je ocijenio da u istrazi ima "nedosljednosti i neriješenih pitanja", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo ni jedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se dokumenti mogli nalaziti.

Brammertz u izvješću napominje da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. srpnja 2010., odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, ali dodaje kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano uz te dokumente.

U proteklih šest mjeseci, Tužiteljstvo je primilo tri izvješća Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku Topničkih dnevnika, navodi Brammertz te ističe kako je "Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi".

"Ni jedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koje se odnosi izvješće", naveo je Brammertz, te pozvao hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti razjasne nestanak dokumenata.

Prilikom ranijih podnošenja usmenih izvješća Vijeću sigurnosti, Brammertz bio obično iznio sažetak pisanog izvješća, uz dodatnu ocjenu novih momenata u suradnji ako su se u međuvremenu dogodili, pa se to očekuje i u ponedjeljak.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, izjavio je prije desetak dana za posjeta Zagrebu da je suradnja Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) jedna od glavnih zadaća u ispunjenju mjerila za zatvaranje ključnog 23. poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, u završnici hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

"Važno će biti izvješće glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, jer je suradnja s ICTY-em jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23", rekao je Fuele.

Kazao je, međutim, da Europska komisija ne sumnja u dobru volju hrvatskih vlasti da nastave s naporima kako bi suradnja s ICTY-em bila "potpuna".

Brammertz bi sljedeće izvješće Vijeću sigurnosti UN trebao podnijeti u lipnju 2011., kada se očekuje zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 05.12.10. 23:14

Ako su famozni "topnički dnevnici" jedini problem pravosuđa i jedina prepreka za ulaz u EU - mi smo na konju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika