06.12.2010. / 09:12

Autor: Hina , Boris Bilas

Osuđen još jedan bivši ministar: Rončeviću četiri, a Bačiću dvije godine zatvora

Rončević je tako postao drugi bivši HDZ-ov ministar s nepravomoćnom presudom. Podsjetimo, nedavno je Damir Polančec nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog naručivanja i izrade nepotrebne studije

Ivo Bačić i Berislav Rončević (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)Ivo Bačić i Berislav Rončević (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)Nakon više od deset mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak ujutro objavljena je presuda kojom su bivši ministra obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić nepravomoćno proglašeni krivim da su krajem 2004. državu oštetili za 10,2 milijuna kuna kupivši izravnom pogodbom skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku.

Rončević je nepravomoćno osuđen na četiri, a Bačić na dvije godine zatvora. Također moraju vratiti cjelokupan iznos novca kojim su oštetili državu - dakle 10 milijuna kuna plus kamate.

Sutkinja Jasna Smiljanić u obrazloženju presude je istaknula kako se osuđujuća presuda temelji prvenstveno na materijalnim dokazima, koji su u suglasnosti sa iskazima saslušanih svjedoka.

Tužiteljstvo je za Rončevića i Bačića tražilo zatvorske kazne do 10 godina zatvora, a zatraženo je i da se od njih naplati spomenuta šteta. Nakon izricanja presude zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić izjavila je kako će se sigurno žalit na presudu jer su prema njihovom mišljenju kazne premale.

S druge strane Rončević je na izlasku iz sudnice bio vidno šokiran presudom, ali je i on najavio kako će se njegovi odvjetnici žaliti Vrhovnom sudu.

"Nisam očekivao kaznu, nisam uopće očekivao kaznu nego oslobađajuću presudu. Žalit ćemo se Vrhovnom sudu. I dalje smatram da nije bilo ni kaznenog djela ni štete", rekao je Rončević.

Rončevića i Bačića USKOK je teretio da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer". Zato je tužiteljstvo, uz zatvorsku kaznu, tražiio da optuženi državi vrate iznos za koji su je navodno oštetili.

USKOK je u procesu tvrdio da je nabavu MAN-ovh vozila preporučio Glavni stožer Oružanih snaga nakon što su ti kamioni s vrlo dobrom ocjenom prošli vojno testiranje. No, optuženi i njihova obrana od početka su postupka tvrdili da nisu pogodovali Ivecu, jer MAN-ovi kamioni nisu bili u skladu s NATO standardima i nisu imali traženu nosivost.

Rončević je na čelu MORH-a bio od 2003. do početka 2008., kada je imenovan ministrom unutarnjih poslova, a s te je dužnosti smijenjen u listopadu 2008., nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak.

Spornu nabavu kamiona u javnosti je 2005. tijekom predizborne kampanje prvi spomenuo tadašnji predsjednik Mesić. Mediji i oporba često su kupnju kamiona navodili kao primjer korupcije, a iz HDZ-a su odgovarali da je afera izmišljena. Sredinom veljače 2009. osnovano je i saborsko istražno povjerenstvo u kojem je HDZ-ova većina, bez oporbenih članova, zaključila da nije bilo nezakonitosti ili korupcije te da je Rončević oklevetan, a javnost dezinformirana.

Rončević je tako postao drugi bivši HDZ-ov ministar s nepravomoćnom presudom. Podsjetimo, nedavno je Damir Polančec nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora zbog naručivanja i izrade nepotrebne studije, a uvjetno je osuđen na godinu dana zatvora zbog reflektora u Đeletovcima.

Vezane vijesti

Mesić o aferi 'kamioni': 'Dio krivice leži na Šimi Krasić, a dio i na...

Mesić o aferi 'kamioni': 'Dio krivice leži na Šimi Krasić, a dio i na ministarstvu financija'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas kako je poziv Hrvatima da se vrate u Republiku Srpsku (RS), koji je jučer u Banjoj Luci… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 06.12.10. 09:18

Kazna je MORALA biti žešća.


registracija
27/7/09

columbo, 06.12.10. 09:37

Ajme, koje li su ovo kazne. Najprije Polancecu nekakav sitnis (tek zbog neke studije, a za reflektore opomena), dok je Roncevicu izgleda mi naplacena samo boja kamiona. Dobro, neka su tu i gume...
No,sto je s lazima saborskog povjerenstva i jos vise, nebulozama notornoga Hebranga. Sada bi njemu trebalo uvalit onih ostalih sest godina s kojima je pomilovan Rony, pa da prestane konacno lajati.


registracija
24/11/10

aabar, 06.12.10. 09:52

a Hebrangova ruka je još na mjestu..nije u vatri


registracija
30/6/10

petrus7, 06.12.10. 10:40

Mater im jebem lopovsku, dokle više. Mi smo budale neviđene kad to trpimo.


registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 06.12.10. 10:59

ajde zamislimo da je kumica s placa drmnula toliko? Doživotna! A ovo je stvarno dvojac čija je egzistencija visila o toj lovi , da ne umru od gladi, pa su i dobili tek toliko.I to je pravna i socijalna država.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika