06.12.2010. / 13:59

Autor: Hina , Nacional.hr

Kriminal u nogometu: Uskok podigao optužnicu u aferi Offside, 21 osoba uključena u namještaljke

Navodeći samo inicijale optuženih USKOK je na svojoj internetskoj stranici danas objavio da se optuženi terete zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, davanja i primanja mita te prijevara i protuzakonitog posredovanja

Vinko ŠakaVinko ŠakaUSKOK je okončao istragu namještanja utakmica 1. Hrvatske nogometne lige i podigao optužnicu protiv 21 osobe u aferi "offside", izvijestilo je danas državno odvjetništvo.

Neslužbeno se doznaje da su se trojica navodnih organizatora bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič nagodili s USKOK-om koji je u zamjenu za priznanje pristao na kazne od po godinu dana zatvora. Uz zatvorsku kaznu organizatori će morati vratiti oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na utakmice čije su rezultate namjestili.

Navodeći samo inicijale optuženih USKOK je na svojoj internetskoj stranici danas objavio da se optuženi terete zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, davanja i primanja mita te prijevara i protuzakonitog posredovanja.

Optužnicom se Šaka, Lalič i Suljič terete da su, od ožujka do svibnja ove godine, organizirali više igrača, trenera i sportskih direktora nogometnih klubova Prve hrvatske nogometne lige kojima su predavali ili obećavali predaju različitih novčanih iznosa radi namještanja rezultata i tijeka nogometnih utakmica.

"Potom su, sukladno prethodnim dogovorima u raznim kladionicama uplaćivali znatne novčane iznose. Službenici kladionica su zaprimali uplate ne znajući da su uplatitelji unaprijed dogovorili kretanje rezultata, odnosno krajnji rezultat utakmica te su im isplaćivali tako ostvarene dobitke", ističu u USKOK-u.

Iako su se navodno nagodili s USKOK-om, Šaka, Lalič i Suljič još uvijek su u zatvoru u Remetincu, a USKOK je u optužnici zatražio da im se istražni zatvor produlji.

Akciju "Offside" policija je počela potkraj prošle godine na temelju podataka njemačke policije. Sumnja se da je od kraja ožujka do početka svibnja ove godine namješteno osam prvoligaških utakmica, a četiri puta namještanje nije uspjelo.

Navodno su namještene utakmice Croatia Sesvete sa Zadrom, Slaven Belupom, Rijekom, Varteksom, Zagrebom i Cibalijom. Utakmice su navodno namještene pošto je Croatia Sesvete izgubila izglede za ostanak u prvoj ligi, a prijeporne su i utakmice Slavena Belupa i Zadra te Hajduka i Međimurja.

Sredinom srpnja, nakon više od mjesec dana u Remetincu, iz zatvora su pušteni bivši reprezentativac Jasmin Agić, igrači Mario Čizmek, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomoćni trener Goran Jerković i športski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Dan kasnije, 16. srpnja pritvor je ukinut bivšem reprezentativcu Miljenku Mumleku, Zoranu Ivančiću i Andriji Balajiću iz Varteksa, nogometašima Međimurja Nevenu Vuljanku, Danijelu Mađariću i Mariju Dermopilu, njegovom menadžeru Mariju Mareniću i kapetanu Zadra Jakovu Suraću. On je jedini osumnjičenik protiv kojega USKOK nije podigao optužnicu.

Osim njih i trojice organizatora, optužen je i nogometaš Međimurja Nikola Melnjak koji je odmah po uhićenju početkom lipnja priznao krivnju i branio se sa slobode.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika