06.12.2010. / 14:32

Autor: Martina Čizmić

Banac: 'Stanje u BiH je loše, rat nije isključen. Tko zna što će biti za pet ili deset godina'

"Više ne mogu isključiti čak ni najbolnije događaje", ističe Banac te pojašnjava kako misli na ratne sukobe, ali pod uvjetom da se nastavi rastroj međunarodnog poretka u BiH

Ivo BanacIvo BanacPovjesničar Ivo Banac održao je prošloga tjedna predavanje na Sveučilištu Columbia u SAD-u o pozadini odnosa Tito - Brežnjev. Neposredno nakon predavanja za Dnevni je Avaz progovorio o aktualnom stanju u BiH, ali i razlozima zbog kojih se Jugoslavija raspala.

Ističe kako su za raspad Jugoslavije odgovorni Rusi koji su vršili pritisak na režim u Jugoslaviji kako bi se održao cijeli sustav. No, ističe kako je glavni razlog za raspad bivše države činjenica da ona nije mogla provesti tranziciju iz socijalizma u demokraciju.

Pojašnjava kako je Josip Broz Tito bio nesklon provođenju demokratizacije te je na neki način odgovoran za rasulo Jugoslavije, iako je istovremeno bio i odgovoran za stvaranje te države.

Na pitanje o situaciji u BiH, Banac odgovara kako je stanje "vrlo loše".

"Više ne mogu isključiti čak ni najbolnije događaje", ističe Banac te pojašnjava kako misli na ratne sukobe, ali pod uvjetom da se nastavi rastroj međunarodnog poretka u BiH.

"Ovako kako sada stvari stoje, to vjerojatno nije moguće, ali ne znamo što će biti za pet ili deset godina", ističe te upozorava kako stanje u BiH uvelike ovisi o odnosu EU i SAD-a prema balkanskom prostoru.

"Ali u svakom slučaju situacija je nezdrava", upozorava Banac.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 06.12.10. 15:31

ubi se neznalico banac prokapitalističko smeće


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.12.10. 16:44

krivi rusi! Koje li idiotske tvrdnje. USA je po podacima koje navodi Noam Chomski potrosio preko 80 milijardi dolara samo na propagandu usmjerenu protiv komunistickog/socijalistickog uredenja. A taj njihov neokapitalisticki sistem, gdje vladaju interesi biznisa, je najveci protivnik i demokraciji, i miru, i ljudskom dostojanstvu, a i planeti na kojoj zivimo.


registracija
8/7/10

Maroje, 07.12.10. 09:44

Tamo se svim silama nastoji stvoriti nova Juga.Mnogi na žalost ne vide da je to istrošen model koji nema budućnosti. Trebalo bi pokušati sa 3 kantona. Ako ni to ne ide neka se spaja tko s kim hoće i rješena stvar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika