Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Marko Biočina

TRI VLADINA SCENARIJA DA INA OSTANE HRVATSKA

Janaf, HEP ili Adris protiv MOL-a

HRVATSKA VLADA odlučna je u tomu da ne dopusti MOL-u kupnju dionica Ine koje bi mu osigurale većinski udjel te organizira konkurentsku ponudu

SNAGA PRIVATNOG
KAPITALA Ante Vlahović, predsjednik
Uprave Adris grupe koja je dovoljno snažna da financira
otkup dionica Ine od malih dioničaraSNAGA PRIVATNOG KAPITALA Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe koja je dovoljno snažna da financira otkup dionica Ine od malih dioničaraHrvatska vlada odlučna je u namjeri da ne dopusti mađarskoj naftnoj kompaniji MOL da stekne većinski udjel u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ina. Nakon što je MOL prošlog tjedna najavio kako će malim dioničarima Ine ponuditi otkup njihovih dionica za 2800 kuna, u hrvatskoj vladi shvatili su kako bi na taj način mogli u potpunosti ostati bez kontrole nad poslovanjem najveće hrvatske energetske kompanije. Kako bi to spriječili, u Vladi su u vrlo kratkom vremenu formirali specijalni tim pravnih i energetskih stručnjaka koji bi trebao pronaći način kako da spriječe MOL u njegovim namjerama.


KAKO DOZNAJE NACIONAL, taj tim sastoji se od desetak osoba, među kojima posebnu ulogu ima nekoliko uglednih domaćih odvjetnika, no njihov identitet zasad se drži u strogoj tajnosti. Zadatak bi im trebao biti da pronađu zakonske uvjete po kojima se može osporiti MOL-ova ponuda za kupnju dionica, dok će, s druge strane, Vlada pokušati organizirati i konkurentsku ponudu s većom cijenom od one koju je ponudio MOL. Iako se dosad u domaćoj javnosti spekuliralo kako bi takvu ponudu mogli podnijeti domaći mirovinski fondovi, kako doznaje Nacional, u Vladi razmišljaju i o mogućnosti da to bude jedno od velikih javnih poduzeća ili tvrtki u vlasništvu države kao što su Janaf ili HEP. Na kraju, moguće je da to bude i neka od velikih domaćih privatnih kompanija kao što je primjerice Adris Grupa koja raspolaže znatnim kapitalom i sigurno bi mogla financirati takvu transakciju, a nedavno je i najavila kako u budućnosti namjerava investirati u energetiku. Po takvom scenariju hrvatska vlada bi privatnoj kompaniji garantirala otkup tih dionica uz bonus nakon određenog razdoblja. Kad bi se to dogodilo, mađarska kompanija bila bi prisiljena ući u nadmetanje ponudama s hrvatskom kompanijom, a u Vladi računaju da bi MOL tada mogao naići na probleme s financiranjem i odustati od ponude za kupnju Ininih dionica.

STRAH HRVATSKE VLADE JE razumljiv ako se predvide moguće posljedice toga da MOL postane većinski vlasnik hrvatske kompanije. Iako u MOLu tvrde kako ne namjeravaju mijenjati odnos upravljačkih prava u Ini određen Dioničarskim ugovorom, naftni st ručnjaci s kojima se Nacional konzultirao smatraju kako je malo vjerojatno da bi mađarska kompanija nakon što postane vlasnik više od 50 posto dionica Ine bila spremna na kompromise s hrvatskom stranom. Uostalom, MOL više formalno ne treba poštovati obveze Dioničarskog ugovora jer Vlada očito nema namjeru ispoštovati obvezu preuzimanja Inina plinskog poslovanja do kraja ove godine. Zbog toga u Vladi smatraju kako je jedini način na koji mogu zadržati kontrolu nad poslovanjem MOL-a taj da spriječe MOL-ovu javnu ponudu, no ključno je pitanje je li to uopće moguće. Naime, proteklih dana se u domaćim brokerskim krugovima pojavila glasina kako je MOL već osigurao potrebnih četiri posto dionica, koje je za njih na temelju neformalnog dogovora kupovala jedna zagrebačka brokerska kuća. Ako su te informacije točne, MOL je podnio ponudu samo zato da bi na legalan način uknjižio vlasništvo nad dionicama koje već faktički posjeduje, no takav aranžman, ako stvarno postoji, suprotan je pravilima trgovanja na burzi i Zakonu o vrijednosnim papirima, pa bi stoga i MOL i njihov brokerski partner bili podložni oštroj kazni. Nacionalovi izvori u Vladi tvrde kako je i u tom slučaju najbolja opcija to da netko ponudi veću cijenu od MOL-a, jer bi tada pristanak nekog imatelja dionica na MOL-ovu manju ponudu bio indicija na temelju koje bi se mogla provesti istraga o eventualnom nezakonitom dogovoru. Ipak, ne uspije li Vlada organizirati konkurentsku ponudu MOL-u, druga mogućnost za sprečavanje ponude mađarske kompanije je ona pravna. Naime, suprotno tvrdnjama šefa SDP-a Zorana Milanovića koji je Vladu optužio da ne čini ništa kako bi osigurala da Ina ostane u domaćim rukama, Vladin tim pravnih stručnjaka već nekoliko dana proučava pravne mogućnosti na temelju kojih bi se moglo osporiti pravo MOL-a da ponudi otkup dionica od malih dioničara Ine. Najočitija takva mogućnost je vezana za istragu Državnog odvjetništva u slučaju Spice. Naime, domaći mediji već su spekulirali kako se MOL na otkup dionica odlučio zato što bi na temelju njegove uloge u izdavanju kredita OTP banke Podravci državni odvjetnik Mladen Bajić mogao tražiti poništenje dioničarskog ugovora. Pojednostavnjeno rečeno, ako se utvrdi sumnja da je Damir Polančec u pregovorima o tom ugovoru pogodovao MOL-u u zamjenu za kredit koji je ta kompanija omogućila tvrtki Fima AMI kojom je tadašanji menadžment Podravke pokušavao preuzeti kompaniju, taj ugovor bi vjerojatno bio proglašen ništavnim, a time bi MOL izgubio kontrolu nad Inom.

I HEP U IGRI Leo Begović, predsjednik
Uprave HEP-a, tvrtke koju se spominje kao jednog od potencijalnih kupaca dionica IneI HEP U IGRI Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, tvrtke koju se spominje kao jednog od potencijalnih kupaca dionica IneUPRAVO TAJ SCENARIJ Mađari su željeli izbjeći tako da preuzmu još 4 posto dionica Ine i postanu većinski vlasnici. Ako DORH utvrdi nepravilnosti u cijelom slučaju i podigne optužnicu protiv MOL-a zbog pregovora s Polančecom, sud bi mogao mađarskoj kompaniji zamrznuti imovinu u Hrvatskoj, što uključuje i zabranu stjecanja novih dionica. Tako bi MOL-ova javna ponuda bila odbijena. Drugi način je taj da Vlada pokuša dokazati kako MOL nije izvršio sve formalne uvjete potrebne za objavljivanje javne ponude. Iako je MOL objavio da je o svojim namjerama obavijestio ministra financija Ivana Šukera, kako doznaje Nacional Mađari su Šukera o svojim namjerama obavijestili samo usmenim putem, a Vlada već raspolaže mišljenjem nekolicine uglednih domaćih pravnih stručnjaka koji tvrde kako obavijest, s obzirom na to da Vlada i MOL u Ini nastupaju zajednički kao partneri, mora biti isključivo pismena i u strogo zadanoj formi. Takva MOL-ova proceduralna pogreška, ako postoji, također bi mogla biti osnova za poništavanje javne ponude. Ako se ni jedna od nabrojenih mogućnosti ne ostvari, u Vladi su navodno spremni i za neka radikalna rješenja. Tako se u Vladi raspravlja o mogućnosti donošenja posebnog zakona kojim bi se zabranila mogućnost da tvrtke od strateške vrijednosti u energetskom sektoru dospiju u vlasništvo stranaca. Sličan takav zakon donijela je i sama Mađarska 2007. godine u namjeri da zaštiti MOL od preuzimanja austrijskog OMVa, pa bi se Hrvatska mogla pozvati na taj presedan. Unatoč tome može se vjerovati da bi hrvatska vlada bila izvrgnuta političkom pritisku, posebno jer će sljedećih šest mjeseci baš Mađarska predsjedati Europskom unijom.

U KOLIKOJ MJERI to može naštetiti procesu pridruživanja Hrvatske EU nitko u Vladi ne želi spekulirati, no kako doznaje Nacional premijerka Jadranka Kosor odlučna je u namjeri da spriječi MOL u pokušaju da ovlada hrvatskom naftnom kompanijom. Naime, čelni ljudi HDZ-a smatraju kako bi uspjeh u tome u javnosti mogao biti protumačen kao uspjeh u obrani nacionalnih interesa, a samim time znatno podići rejting popularnosti Vlade. S druge strane, efekt bi mogao biti suprotan uspije li MOL postati većinski vlasnik Ine, a takav scenarij u izbornoj godini u HDZ-u ne misle dopustiti.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika