Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Davor Pašalić

SKANDALI SRPSKIH VLADIKA

Izdaje, laži i pronevjere u pravoslavnoj crkvi u Srbiji

Raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi izazvao je kosovski vladika Artemije, koji zaziva rusku intervenciju na Kosovu, dok ga istodobno episkopi optužuju da je pronevjerio milijun eura

Nekadašnji vladika Artemije (na slici desno), izvor sukoba u SPC-uNekadašnji vladika Artemije (na slici desno), izvor sukoba u SPC-uTučnjave, droga, izdaja, prijevara, elementi su sukoba koji već mjesecima traje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), čiji je glavni akter bivši prvi čovjek SPC-a na Kosovu – nekadašnji vladika Artemije Radosavljević. Vladika Artemije postavljen je za episkopa raško-prizrenskog 1991. godine, u vrijeme kad se Jugoslavija raspadala, a SPC postajala sve utjecajnija među Srbima. Mjesto prvog čovjeka SPC-a na Kosovu bilo je posebno značajno i stoga što je Slobodan Milošević svoju apsolutnu vlast u Srbiji izgradio upravo na mitu o Kosovu kao “svetoj srpskoj zemlji”.


PREMDA JE ČESTO OPTUŽIVAN da je tijekom ratova na području nekadašnje Jugoslavije bio Miloševićev suučesnik i da je “pružao duhovnu logistiku ratnim vođama”, SPC u gotovo svim istraživanjima javnoga mnijenja ima status institucije u koju stanovnici Srbije imaju najviše povjerenja. Svećenici SPC-a u protekla dva desetljeća bili su takoreći nedodirljivi, unatoč brojnim skandalima i aferama u kojima su sudjelovali. Episkop Filaret Mićević u jesen 1991. fotografirao se u Hrvatskoj s mitraljezom na ramenu. Kad su prije pet godina objavljene šokantne snimke pripadnika postrojbe “Škorpioni” srbijanske Državne bezbednosti kako 1995. ubijaju nenaoružane Bošnjake iz Srebrenice, moglo se vidjeti da je jeromonah Gavrilo Marić iz Šida prethodno blagoslovio te ubojice, uoči njihova odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Vladika Pahomije Gačić 2002. je u Vranju bio optužen za spolno zlostavljanje četvorice dječaka koji su željeli postati svećenici. Slučaj se razvlačio godinama, jer su suđenja bila u nedogled odgađana ili se Pahomije nije pojavljivao zbog bolesti, tako da je gonjenje na kraju dospjelo u zastaru. Vladika Vasilije Kačavenda u Bijeljini, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, živi u nevjerojatno luksuznom dvoru i kupuje vrhunska odijela “Hugo Boss”. Osigurao je i 50.000 eura za školovanje turbofolk stripera Dejana Nestorovića na privatnom fakultetu u Rimu. Čelni čovjek SPC-a u Crnoj Gori, Amfilohije Radović, nazvao je gay paradu, organiziranu u studenome ove godine u Beogradu, “smradom sodomskim” i “kugom”.

LANI JE OTKRIVENO DA u manastiru Crna reka, na jugu Srbije, narkomane “liječe” tako što ih tuku rukama, nogama i lopatama. Vladika Artemije blagoslovio je rad toga “duhovno-rehabilitacijskoga centra”, ali to nije bio razlog zašto je smijenjen. U rang običnoga monaha degradiran je tek kad se u igri pojavio i novac. Vladika Artemije bio je među rijetkim predstavnicima SPC-a koji su kritizirali Miloševića i njegovu politiku na Kosovu. Nakon NATO-ova bombardiranja 1999. i odlaska brojnih Srba s Kosova sebi je namijenio ulogu čuvara “svete srpske zemlje”. Tražio je da SPC tuži NATO. Tvrdio je da je “zadržao” Srbe na sjeveru Kosova, zahtijevao da Srbija kupi najsuvremenije borbene sustave od Rusije i drugih zemalja, jer samo se tako može postići rezultat na Kosovu. Predsjednika Srbije Borisa Tadića optuživao je da je “anemičan”. Usprotivio se namjeri američkoga potpredsjednika Joea Bidena da na Kosovu posjeti manastir Visoki Dečani. Tražio je da se Rusiji uputi poziv da uspostavi vojnu prisutnost u Srbiji i pošalje dobrovoljce. Pozivao je na mobilizaciju, zatvaranje granice prema Kosovu, svojim svećenicima zabranio je kontakt s predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija.

EPISKOP VOLI HUGO
BOSS ODIJELA Vladika Vasilije Kačavenda živi
u Bijeljini, na sjeveroistoku Bosne i
Hercegovine, u nevjerojanto luksuznom dvoru, a poznat je i po tome što kupuje vrhunska odijela Hugo BossEPISKOP VOLI HUGO BOSS ODIJELA Vladika Vasilije Kačavenda živi u Bijeljini, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u nevjerojanto luksuznom dvoru, a poznat je i po tome što kupuje vrhunska odijela Hugo BossARTEMIJE JE BIO NEZADOVOLJAN kad su tadašnji poglavar SPC-a patrijarh Pavle, vlast u Prištini i civilna misija Ujedinjenih naroda potpisali sporazum o obnovi pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu, tvrdeći da se time priznaje neovisnost Kosova. Na Artemijevo je nezadovoljstvo, vjerojatno, utjecalo i to što je, bez znanja SPC-a, u Beogradu 2003. osnovao građevinsku tvrtku “Rade neimar”, koja je, praktično, imala monopol na obnovu pravoslavnih crkava na Kosovu. Eparhija raško-prizrenska od države Srbije dobivala je godišnje 500.000 eura. Artemije je imao plaću od oko 1500 eura, plaćao osobne kuhare i vozače. U medijima su se pojavile tvrdnje da je bez znanja SPC-a prodao Albancima crkveno zemljište u Đakovici za 150.000 eura. Artemije je reagirao tvrdnjom da se protiv njega vodi medijska kampanja sa svrhom da bude uklonjen, po nalogu Pentagona, jer je najveći protivnik kosovske neovisnosti. Kad je vrh SPC-a zatražio da ugasi tvrtku “Rade neimar”, Artemije nije reagirao. Oglušio se i o zahtjev SPC-a da otpusti svojega osobnog tajnika Simeona Vilovskoga i da se odrekne vlasništva nad kućom u Beogradu. Kad je Vilovski osumnjičen da je sudjelovao u pronevjeri 350.000 eura namijenjenih za obnovu crkava i manastira na Kosovu, pobjegao je u Grčku, gdje je uhićen na osnovi tjeralice srbijanskog Interpola. Pušten je na slobodu nakon što ga je grčki vrhovni sud odbio izručiti Srbiji, zaključivši da je posrijedi vjerski i politički progon.

U VELJAČI OVE GODINE Artemiju je oduzeta eparhija, ali mu je ostalo zvanje vladike. Nakon masovne tučnjave “shaolin monaha” koji ga podržavaju i pristaša “službene linije” SPC-a, Artemije je otišao s Kosova. S njim je krenulo 80-ak monaha, a u svibnju je umirovljen. Zabranu obavljanja službe Božje je ignorirao. Dobar dio vjernika na Kosovu smatra da je Artemije žrtva urote Zapada, Katoličke crkve, Borisa Tadića i dijela SPC-a. Artemije je tražio da mu se vrati eparhija i izrekao ocjenu da je njegovim odlaskom “bačena atomska bomba na Kosovo” i da će uslijediti egzodus Srba. Zaprijetio je da će osnovati “Novu svetosavsku crkvu”, ako mu ne vrate eparhiju, a potom je s 40-ak pristaša upao u manastire Donji potok i Devine vode na sjeveru Kosova. Bila je potrebna intervencija srpskih pripadnika kosovske policije kako bi SPC iznova uspostavio kontrolu nad manastirima. Sabor SPC-a optužio je Artemija da “razgrađuje Crkvu i stupa izravno na put raskola”, oduzeo mu zvanje vladike i vratio ga u red monaha, jer je za njegove pristaše rečeno da “djeluju kao svojevrsna sekta”. Zbog upada, “uz sudjelovanje naoružanih pojedinaca”, u manastire na Kosovu, Sabor SPC-a podnio je kaznenu prijavu protiv Artemija. On je odbio prihvatiti odluku Sabora SPC-a i izjavio da je “pred Bogom i Crkvom doživotni episkop raško-prizrenski”. “Odluka Sabora o mom raščinjenju neustavna je i za mene nema nikakav značaj. Nikakav proces protiv mene nije pokrenut, niti ima presude. Postoje samo odluke koje su donijeli glasovanjem, kao da se radi o narodnoj skupštini, a ne o crkvi”, rekao je Artemije i pokušao internacionalizirati spor, otišavši k ruskom veleposlaniku u Beogradu Aleksandru Konuzinu. Poglavar SPC-a patrijarh Irinej, međutim, priopćio je da ga je Konuzin obavijestio kako je Artemiju rekao da se crkvena pitanja i problemi moraju rešavati isključivo unutar crkve. Umirovljeni vladika hercegovački Atanasije Jevtić poručio je Artemiju da je u red monaha vraćen kako bi se podsjetio na pokajanje i pozvao ga da vrati milijun eura, jer toliko iznosi dug Eparhije raškoprizrenske. Atanasije je ustvrdio da Artemije “ima velike pare u nekoliko srpskih i grčkih banaka” i da “račune krije kao zmija noge”. “Zato bi bilo poštenije da kaže koliko on i Vilovski na računima imaju novca namijenjenog Kosovu. Artemije je, unatoč monaškom zavjetu siromaštva, na zahtjev da dostavi podatke o svojim bankovnim računima, odgovorio da se takvim zahtjevom krši Ustav Srbije, koji jamči privatno vlasništvo”, poručio je Atanasije.

SKLONOST PREMA
STRIPERIMA Turbofolk striper Dejan Nestorović, za čije je školovanje u Rimu, na
privatnom fakultetu,
vladika Vasilije Kačavenda osigurao
50.000 euraSKLONOST PREMA STRIPERIMA Turbofolk striper Dejan Nestorović, za čije je školovanje u Rimu, na privatnom fakultetu, vladika Vasilije Kačavenda osigurao 50.000 euraOCIJENIO JE DA EPISKOP, prema svetim kanonima, nema privatnoga vlasništva, a mitropolit crnogorski Amfilohije izjavio je da se Artemije ponaša “kao da ga je netko drogirao, kao i većinu monaha koji ga slijepo slijede”. “Samo čovjek koji je izgubio zdrav razum može učiniti ono što je on učinio”, rekao je Amfilohije. Vrh SPC-a tvrdi da je izbjegnut raskol. Činjenica je, međutim, da je na zasjedanju Sabora SPC-a šest vladika glasovalo protiv Artemijeva povratka u red monaha, a da brojni od njih nisu ni prisustvovali skupu. Zato je i dalje neizvjesno koliko je Artemije moćan i je li sasvim isključena mogućnost raskola unutar SPC-a. Ali, kako kažu znalci vjerskih prilika u Beogradu, u svijetu gotovo i nema pravoslavne crkve koja je ostala imuna na raskol.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 16:07

Šta se tu ima komentirati osim notorne činjenice da su samom kršćanstvu najveći oponenti same glavešine te iste kršćanske religije.Od samog nastanka.Glavešine bilo koje provicijencije u kršćanstvu su u svemu,sušta suprotnost,u svom djelovanju onoga što drugima propovijedaju i onim "istinama"koje tobože zagovaraju.Kroz cijelu povijest.Tako će i urušiti kršćanstvo svojom nedosljednošću,gramzivošću i lažima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika