Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Dean Sinovčić

NETIPIČNA PRIČA NOVOG VODITELJA CEREMONIJE

Hollywoodski dezerter postao gospodar Oscara

Glumac James Franco, koji će iduće godine voditi glamuroznu dodjelu Oscara, ekskluzivno za Nacional otkriva kako se namjeravao posve povući iz svijeta Hollywooda jer se htio 'intelektualno uzdizati'

Nova era za Oscare
Tridesetdvogodišnji
glumac vodit će dodjelu s glumicom Anne Hathaway; dosad su voditelji bili
komičari iznad četrdeseteNova era za Oscare Tridesetdvogodišnji glumac vodit će dodjelu s glumicom Anne Hathaway; dosad su voditelji bili komičari iznad četrdeseteProšlog tjedna američka filmska akademija objavila je da će sljedeću dodjelu nagrade Oscar voditi mladi glumci Anne Hathaway i James Franco. Članovi Akademije odlučili su se za pomlađivanje voditelja - Anne Hathaway ima 28 a James Franco 32 godine, jer prijašnjih desetljeća voditelj dodjele nije bio mlađi od 40 godina. I dok odabir Anne Hathaway ne iznenađuje, ona pripada tzv. A-listi glumaca i već je bila nominirana za Oscara, odabir Jamesa Franca veliko je iznenađenje. Ne pripada hollywoodskom vrhu, poznatiji je kao vrhunski sporedan glumac, ali ne i kao glavni glumac u filmovima, a prije tri godine shvatio je da gluma nije ono najvažnije u njegovu životu pa se posvetio školovanju.


O svemu tome razgovarali smo nedavno s Jamesom Francom ekskluzivno za Nacional, a prije nego što je objavljeno da će voditi dodjelu Oscara. Postoji još jedan razlog koji navodi na iznenađenje kod odabira Jamesa Franca i njegova pristanka da preuzme taj posao. Naime, velike su šanse da će Franco biti nominiran za glavnog glumca za ulogu u filmu “127 Hours” koji je režirao Danny Boyle te su američki mediji već objavili kako će mu preuzimanje voditeljstva dodjele Oscara odmoći pri borbi za Oscara jer članovi Akademije neće željeti dati Oscara glumcu koji ujedno vodi ceremoniju. Bez obzira na to, Franco nam je oduševljeno pričao o filmu “127 Hours”. Film je temeljen na istinitoj priči o Aronu Ralstonu koji je bio planinar kojem se ruka, prilikom jednog prolaska kanjonom, zaglavila u procijepu. Bio je sam, nigdje nikoga, i nakon nekoliko dana odlučio je odrezati vlastitu ruku kako bi se spasio, u čemu je i uspio. “Film smo snimali u državi Utah, upravo na mjestu gdje se to i dogodilo. Snimali smo u vrlo teškim uvjetima, a posebno teško bilo je to što se u većini scena pojavljujem samo ja. U filmu se vidi kako upadam u krizu, dehidriram, počinjem piti vlastitu mokraću, hvataju me deluzije, počinjem halucinirati. S druge strane, činjenica da sam glumim privukla me tom filmu, to je bio pravi izazov”, ispričao je Franco, te dodao: “Da se to meni dogodilo, sigurno ne bih sebi mogao odrezati ruku, ne reagiram dobro kada vidim krv.”

Dapače, priznao nam je da nije sportski tip i kaže: “Kada sam bio klinac, otac je vodio moju braću na utakmice, mislim da je time stvorio odbojnost kod mene spram sporta.” Franco ne voli sport, ali voli obrazovanje i to je bio razlog zbog kojeg je prije tri godine privremeno napustio film. U tom trenutku bio je u usponu, bio je poznat kao negativac iz trilogije “Spider-Man”. A onda se nešto dogodilo. “Kada je gluma bila sve što sam imao, onda je moj identitet bio vezan za moju karijeru glumca. Ako moja karijera nije bila uspješna, neizbježno sam se osjećao loše. Gluma je sada moj posao, ali više nisam ovisan o njoj.” Što je Franco napravio? Privremeno je zanemario glumu i otišao studirati.

U DRAMI 'Grad pored mora' bio je sin Roberta De NiraU DRAMI 'Grad pored mora' bio je sin Roberta De Nira“PRIJE NEGO ŠTO sam se počeo baviti glumom studirao sam književnost na UCLA-u, a onda sam prekinuo studij kako bih se posvetio glumi. Nakon osam godina glume shvatio sam da želim nešto više. Da sam se nastavio baviti samo glumom, uskoro bih se prekinuo baviti time”, vrlo odrješito je rekao Franco koji je tu odluku donio dok je prije gotovo tri godine snimao film “Milk” za koji je Sean Penn kasnije dobio Oscara za najbolju glavnu ulogu. “Odlučio sam se vratiti na UCLA kako bih diplomirao književnost. U roku od godinu dana sam diplomirao te sam potom upisao postdiplomski”, objasnio je Franco koji se nije time zadovoljio. Na Brooklyn Collegeu je diplomirao na smjeru pisanje fikcija, a na Njujorškom sveučilištu je diplomirao na smjeru kreativnog pisanja i filma. S obzirom na to da je prošle godine glumio poznatog književnika Allena Ginsberga u filmu “Howl”, kaže kako postoji neobična koincidencija jer je pohađao Columbia University gdje je i Ginsberg studirao a pohađao je i Brooklyn College gdje je Ginsberg predavao potkraj svog života. Tu nije kraj njegova studiranja jer je trenutačno postdiplomac na Yaleu iz engleskog jezika a pohađa i dizajnersku školu Rhode Island. “Studiram sve ono što me zanima”, rekao je kad smo ga pitali je li ga slava filma “Spider- Man” natjerala na povlačenje iz javnosti.

“Da, mislim da se mogu složiti s vama. Za mene je školovanje esencija svega, a ja sam želio učiti o umjetnicima i filmskim autorima, intelektualno se uzdizati, te istovremeno pobjeći od ovoga što upravo radim, a to je promoviranje filmova kroz intervjue s novinarima. Teško mi je reći što ostali studenti misle meni. Studij filma je sjajan jer vas tjera na ‘team building’, svi rade na svačijem filmu, ja radim na njihovim filmovima, oni na mojima, te sam se tako sprijateljio s mnogim studentima.”

TIJEKOM STUDIRANJA počeo je spajati film i književnost te je režirao tri kratka filma na temelju pjesama, od čega su prva dva prikazana u veljači ove godine na filmskom festivalu u Berlinu, jedan je kratki film temeljen na pjesmi Franka Bidarta “Herbert White”, a drugi je temeljen na pjesmi Anthonyja Hechta “The Feast of Stephen”. Nešto kasnije uslijedio je i kratki film “The Clerk’s Tale” na temelju pjesme Spencera Reecea. U njima ne glumi, nego je samo redatelj.

TIJEKOM STUDIRANJA posebno ga je oduševilo snimanje dokumentarnog filma “Saturday Night” o poznatoj humorističnoj emisiji “Saturday Night Live”. “Dok sam studirao na Njujorškom sveučilištu, trebao sam napraviti sedmominutni dokumentarac te sam pitao producente ‘Saturday Night Livea’ mogu li napraviti dokumentarac o njima, pri čemu su mi odobrili da snimam sve što želim. Shvatio sam da uz takav materijal ne mogu snimiti sedmominutni nego dugometražni dokumentarni film. S time da sam sedam minuta izdvojio za svoj studentski rad. Pratio sam sedam dana rada na jednoj emisiji, John Malkovich je bio voditelj te epizode, pokazao se vrlo galantnom osobom koja mi je dopustila da ga snimam kad god i kako god sam htio. Opisao sam tjedan od ponedjeljka do nedjelje, od davanja ideja za snimanje skečeva pa do prikazivanja gotove emisije.” Nakon jednoipolgodišnje pauze Franco se odlučio vratiti glumi na neobičan način. Popularnost filma “Milk”, koji govori o homoseksualnom gradonačelniku Harveyju Milku, održala je i Francovu popularnost. Međutim, na putu povratka glumi Franco se odlučio na nevjerojatan potez, prihvatio je ulogu u sapunici “General Hospital” gdje je glumio u četrdesetak epizoda. “Želio sam napraviti nešto iznenađujuće, to mi je bila zanimljiva ideja jer se sapunice smatraju najnižom vrstom zabave. Sve se radi brzo, a sve se temelji na melodrami. Pomislio sam – pa nije to tako loše. Mnogi filmovi koji se smatraju legitimnom zabavom, koji se prikazuju u kinima, i koji su melodrame, smatraju se kGLUMAC I PLANINAR
James Franco i Aron Ralston, koji je o svojem tragičnom iskustvu na planinarenju napisao
autobiografiju, zajedno su promovirali film '127 Hours' na Filmskom festivalu
u TorontuGLUMAC I PLANINAR James Franco i Aron Ralston, koji je o svojem tragičnom iskustvu na planinarenju napisao autobiografiju, zajedno su promovirali film '127 Hours' na Filmskom festivalu u Torontuvalitetnima samo zato što imaju više novca pa izgledaju malo ljepše, ali su zapravo isti kao i sapunice. Zato sam želio istražiti sapunice, nazvao sam ljude iz sapunice ‘General Hospital’ i pitao mogu li glumiti. Pitali su me koji lik, a ja sam rekao da bih želio ulogu ludog umjetnika. Oni su izmislili taj lik i nazvali ga Franco. Svi su bili iznenađeni”, sa smiješkom je ispričao Franco. Slijedile su uloge u ozbiljnijim filmovima, prvo u komediji “Savršeni spoj” s Tinom Fey i Steveom Carrellom. “Uživam u komedijama. Dobru komediju jako je teško snimiti. Tina Fey je sjajna, s njom sam prije ovog filma radio u seriji ‘Televizijska posla’”, kaže Franco koji je nakon toga glumio u romantičnom filmu “Jedi, moli, voli” s Julijom Roberts. “Tu sam na snimanju proveo samo pet dana. Dobio sam u to vrijeme bezbroj ponuda za uloge gdje bih zaradio jako puno novca, ali ih nisam prihvatio. No ovo je bila prilika da glumim s Julijom Roberts, ona je vrlo zabavna”, tvrdi Franco.

NISMO MOGLI IZBJEĆI temu filma “Spider-Man” i činjenicu da su se producenti odlučili za snimanje četvrtog dijela s potpuno novom ekipom, gdje neće biti ni redatelja Sama Raimija. “To je tužno i čudno. Žao mi je Sama Raimija jer mislim da su lik Spider-Mana i njegova režija bili savršen par, u tim filmovima je Raimi napravio ono što zna raditi najbolje. Identificirao se s Peterom Parkerom, imao je lik s kojim se emotivno povezao, ali je ujedno snimio nevjerojatne akcijske scene prepune specijalnih efekata, bolje nego što bi to bilo tko napravio. Osim toga, unio je i elemente komedije i kiča, što je odlično funkcioniralo”, s očitim žaljenjem rekao je Franco. Međutim, živnuo je čim smo ga pitali za njegovu knjigu “Palo Alto”, kolekciju kratkih priča koja je prije mjesec i pol dana objavljena u Americi. Sav je ponosan na nju, iako su književni kritičari napisali kako je Franco bolji glumac nego pisac te kako je u knjizi primjetna oscilacija u kvaliteti priča.

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika