Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Marko Ćustić

HIGH-TECH ZABAVA

Virtualna hit-vožnja majstora videoigara

Igra Gran Turismo 5 simulacija je vožnje s realističnom grafikom i oko tisuću stvarnih modela automobila koja se u prvom tjednu prodala u 2,5 milijuna primjeraka i zaradila oko 125 mil.dolara

Ferrari P4 Yamauchijev favorit i jedna od zvijezda Gran Turisma,
model koji je proizveden u samo 4 primjerka: snimka je iz Gran Turisma 5Ferrari P4 Yamauchijev favorit i jedna od zvijezda Gran Turisma, model koji je proizveden u samo 4 primjerka: snimka je iz Gran Turisma 5Najnoviji hit na tržištu videoigara prodao se u proteklom tjednu, u prva četiri dana na tržištu, u dva i pol milijuna primjeraka. Uz sve popuste za one koji su igru naručili unaprijed preko interneta, Gran Turismo 5 ostvario je prihode od oko 125 milijuna dolara. Gran Turismo 5 je simulacija vožnje. Najvažnije karakteristike te igre su realistična grafika, oko tisuću stvarnih modela automobila, mnoge stvarne i izmišljene staze za utrkivanje te online utrkivanje u kojem se igrači mogu međusobno ogledati. Ta igra za Sony PlayStation 3 igraču omogućava da primjerice provoza Ferrari ili Lamborghini kroz stazu Formule 1 u Monaku ili da u nekom žestokom reli automobilu testira svoju vještinu na zaleđenoj stazi Chamonixa.


Prethodna četiri nastavka Gran Turisma, za PlayStation i PlayStation 2, prodala su se ukupno u više od 45 milijuna primjeraka. Razlog za to vjerojatno je bio u tome što je Gran Turismo uvijek bio realističniji od konkurencije: automobili su uvijek bili stvarni cestovni i trkaći modeli, grafika je bila bolja i vozila su izgledala stvarnije, a način na koji su se ponašala u vožnji pri kočenju, ubrzavanju ili skretanju bio je veoma sličan onome kako se ponašaju i stvarni automobili.

ZALJUBLJENICI U automobile, kojih u svijetu očito ima mnogo, doživjeli su Gran Turismo kao priliku da u svojoj virtualnoj garaži skupe stotine modela od kojih su mnogi toliko rijetki da ih nikada u životu neće imati priliku vidjeti. Drugima se svidjelo što su mogli kupiti volan s mjenjačem i papučicama i posvetiti se tome da satima uvježbavaju svoje vozačke vještine i skidaju stotinku po stotinku sekunde sa svojih najboljih prolaznih vremena. Kod takve igre upravo su detalji bili najvažniji, a zasluga za toliku pozornost prema detaljima pripada autoru i producentu serijala Gran Turismo, ujedno i predsjedniku uprave proizvođača igre Polyphony Digital, Japancu Kazunoriju Yamauchiju. Zahvaljujući njegovoj opsesiji automobilizmom, samo na razvoj najnovijeg Gran Turisma potrošeno je 60 milijuna dolara. Polyphonyjeve ekipe mjesecima su testirale stvarne automobile, snimale njihove zvukove motora. Svaka stvarna staza u igri proučavana je na licu mjesta tjednima i fotografirana oko 80 tisuća puta. Zatim ju je tim informatičara digitalizirao oko dvije godine. Nije čudno što se na Gran Turismu 5 radilo ukupno pet godina, a izlazak igre je odgađan više puta.

KAZUNORI YAMAUCHI rodio se 1967. u Kashiwi, gradu u prefekturi Chiba nedaleko od Tokija. Otac mu je bio vlasnik skromne prodavaonice porculana. Svoj prvi kompjuter dobio je kad je imao deset godina, a s trinaest je konstruirao robota kojim je upravljao putem kompjutera. Yamauchi je odmalena bio zaljubljen u automobile, tvrdi da je s tri godine mogao na daljinu raspoznati sve modele. Međutim, bio je siromašan pa nije mogao na vozački ispit s 18 godina jer je to u Japanu jako skupo - prema današnjim cijenama stoji i više od 25 tisuća kuna. Yamauchi je studirao za računovođu i paralelno radio u Nissanu i Mazdi na uredskim poslovima poput izrade prezentacija i grafova. To mu je dobro išlo jer je bio spretan u kompjuterskoj grafici. Novac za vozački ispit uspio je skupiti tek u 24. godini života, a kad je dobio dozvolu, nije mu ostalo novca za auto. Tijekom cijelog svog školovanja hranio je svoj interes za automobile putem automobilističkih magazina - one stare nekoliko tjedana mogao je dobiti za mali novac ili potpuno besplatno.

POČETKOM 90-IH odlučio je pokazati svoje kompjuterske grafičke dizajne tvrtki Sony. Naime, već je tada na kompjuteru crtao modele automobila i nadao se prilici da proizvede vlastitu kompjutersku igru koja bi simulirala vožnju. Međutim, u Sonyju nisu bili pretjerano zainteresirani za njegove radove jer su se htjeli usredotočiti na razvoj hardvera, a ne softvera. Ipak, dali su mu priliku da u jednoj njihovoj podružnici radi na razvoju neke igre koja je lansirana u veljači 1994. i prodala se u bijednih 5000 primjeraka. Kako je Yamauchijeva karijera KAZUNORI YAMAUCHI, tvorac i producent serijala
Gran TurismoKAZUNORI YAMAUCHI, tvorac i producent serijala Gran Turismoišla dalje, opisao je sam u jednom od rijetkih intervjua u kojima je govorio o svojoj prošlosti: “Sony je tada imao ideju da razvije vlastitu konzolu. Tržištem su dominirali Nintendo Super Famicon i Sega Mega Drive. Ali Sony je bio entuzijastičan i htjeli su da napravim igru po svaku cijenu. Ja sam prije svega htio raditi na utrci, pravoj simulaciji vožnje. Ali moji nadređeni nisu imali novca za takav projek. Ni Sony nije htio utrku. Rekli su da je 3D grafika previše složena. Stoga sam razvio Motor Toon Grand Prix Racing, utrku s grafičkim izgledom poput crtića, za prvi Sony PlayStation.” Igra se izvrsno prodavala pa je Yamauchi izradio i nastavak. Međutim, Sony mu još uvijek nije htio dopustiti rad na realističnoj simulaciji vožnje. Kompaniju je najviše brinulo to što bi se morala upustiti u pregovore s proizvođačima automobila o licenciranju upotrebe njihovih modela i brendova.

“ALI JA NISAM MOGAO napustiti svoju ideju da stvorim pravu simulaciju vožnje. Nisam je mogao zaboraviti, tako sam jako to želio. Pa sam sâm otišao proizvođačima automobila. Prvo sam otišao u Toyotu. Ideja im se svidjela. Zatim sam otišao u Volkswagen, Subaru i Mitsubishi i pridobio i njih. Napokon sam mogao početi raditi na Gran Turismu. Od tada se reputacija Gran Turisma promijenila, proizvođači ga vide kao komercijalnu platformu za svoje automobile.” Gran Turismo je zaista mnogo učinio za automobilsku industriju, pogotovo japansku. Reputacija nekih modela poput Nissan Skylinea, koji se proizvodio samo za japansko tržište, raznih Mitsubishija i Subarua, strahovito je porasla kad su se Europljani i Amerikanci upoznali s njima preko Gran Turisma. Danas se proizvođači automobila jako trude da njihova vozila uđu u Gran Turismo jer je to neka vrsta virtualnog izloga koji vide milijuni potencijalnih kupaca u svijetu. U Volkswagenu su bili toliko zadovoljni da su Yamauchiju poslali na dar sportski model Golf R32.

YAMAUCHI JE OD MLADIĆA koji nije imao novca postao i vozač profesionalnih automobilskih utrka. Nastupio je, primjerice, u Lexusu IS-F na ovogodišnjoj utrci izdržljivosti 24 sata Nürburgringa i plasirao se sa svojim timom na osmo mjesto u klasi. O njegovu se privatnom životu malo zna. Nije oženjen, puši mentol cigarete. Razumije engleski, ali ga ne želi govoriti jer smatra da ne govori dovoljno dobro. Sa sobom u inozemstvo uvijek vodi prevoditelja - već Photo mode: umjesto vožnje, snimanje virtualnim fotoaparatomPhoto mode: umjesto vožnje, snimanje virtualnim fotoaparatom15 godina istog. Veliki je kolekcionar automobila. Posjeduje dva Forda GT, Mitsubishi Lancer Evo V, Nissan 350Z, trkaću verziju Honde S2000 izrađenu od ugljikovih vlakana, Mercedes AMG SL55, Porsche GT3. “Moj cilj je da svaki korisnik, svuda u svijetu, može zaista voziti auto koji posjeduje ili želi kupiti. Ili mu se jednostavno divi, a nikad ga neće moći kupiti. Želim da vlasnik automobila osjeti da je vožnja automobila u igri identična vožnji na cesti”, kaže Yamauchi. S dodatnom opremom koja ide uz novi Gran Turismo igrači će se vjerojatno moći približiti tom idealu. Fanatecov novi volan kopija je onog iz Porschea GT3, u kompletu s aluminijskim papučicama i mjenjačem stoji 350 dolara na internetu. Za samo nekoliko tisuća kuna može se kupiti i specijalna kombinacija postolja za volan i sjedala iz trkaćeg automobila da bi dojam bio potpun. Ako ni to ne bude dovoljno, Gran Turismo 6 je u pripremi. Koliko će razvoj trajati ovog puta, ne zna se, ali prema iskustvima s prethodnim nastavcima, mogao bi možda kao druga verzija na istoj konzoli biti gotov već za tri godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika