07.12.2010. / 13:08

Autor: Hina

U sjećanje na legendu: U srijedu 30 godina od ubojstva Johna Lennona

Bivši član skupine The Beatles već se odavno bio prometnuo u istaknutog mirovnog aktivista, oženjenog za japansku umjetnicu Yoko Ono i nježnog oca njihova sina Seana, kada je ubijen s četiri metka ispaljena u leđa 8. prosinca 1980. ispred "Dakote", elitne stambene zgrade u newyorškom Central Parku u kojoj je živio

John Lennon John Lennon Trideset godina nakon ubojstva Johna Lennona jedne prosinačke noći u New Yorku, taj je glazbenik trajna legenda kojoj su posvećeni brojni filmovi, biografije i izložbe koji od njega čine simbol jednog vremena.

Bivši član skupine The Beatles već se odavno bio prometnuo u istaknutog mirovnog aktivista, oženjenog za japansku umjetnicu Yoko Ono i nježnog oca njihova sina Seana, kada je ubijen s četiri metka ispaljena u leđa 8. prosinca 1980. ispred "Dakote", elitne stambene zgrade u newyorškom Central Parku u kojoj je živio. Tek je bio navršio 40 godina, a 9. listopada ove godine imao bi 70.

Ubojica, Mark David Chapman, psihički poremećeni mladić kojemu je tada bilo 25, priznao je odgovornost za zločin i rekao da je htio privući pozornost javnosti. Osuđen na kaznu doživotna zatvora, uz nemogućnost pomilovanja dok ne odsluži 20 godina. Chapman je još u zatvoru u Attici, na sjeveru New Yorka. Zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodi odbijen mu je šest puta, zadnji put u rujnu ove godine. Yoko Ono se protivi oslobađanju ubojice, strahujući za svoju i za sigurnost njihova sina Seana Lennona kojemu je sada 35 godina.

Svake godine Lennonovi obožavatelji sastaju se 9. listopada i 8. prosinca u dijelu Central Parka prozvanom "Strawberry Fields", po pjesmi Betlesa "Strawberry Fields Forever". Na mozaiku u spomen na Lennona ugraviran je natpis "Imagine", po vjerojatno najpoznatijoj njegovoj pjesmi u samostalnoj karijeri.

Lani je Yoko Ono na godišnjicu ubojstva organizirala izložbu o newyorškim godinama svog supruga i nastavlja održavati službenu internetsku stranicu www.johnlennon.com.

Michael Epstein snimio je film "LENNONYC" prikazan koncem studenog na američkoj javnoj televiziji, o newyorškim godinama autora pjesme "Working Class Hero", kojega je FBI u vrijeme predsjedništva Richarda Nixona, htio spriječiti da se useli u SAD.

Usto, u američkim kinodvoranama je u listopadu počelo prikazivanje biografskog filma o najslavnijem među "fantastičnom četvorkom". pod nazivom "Nowhere Boy", redatelja Sama Taylor-Wooda, što se poklopilo sa 70. obljetnicom rođenja glazbenika.

Kult Johna Lennona redovito se oživljava na dražbama: rukopis "A Day in the Life", jedne od najpopularnijih pjesama Beatlesa koju potpisuju Lennon i Paul McCartney, prodan je u lipnju za 1,2 milijuna dolara, dvostruko više od procijenjene vrijednosti.

Prije dva mjeseca, 9. listopada, na Lennonov rođendan diljem su svijeta organizirana događanja njemu u čast. U rodnome Liverpoolu ona još govoto svakodnevno traju i službeno će završiti 9. prosinca.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika