07.12.2010. / 14:35

Autor: Hina

Mesić o aferi 'kamioni': 'Dio krivice leži na Šimi Krasić, a dio i na ministarstvu financija'

Novinare je zanimalo i kako gleda na gospodarske projekte kojima premijerka Jadranka Kosor želi privući strane investitore, a Mesić je kazao kako bi oni pomogli kada bi Hrvatska imala strategiju razvoja hrvatskog gospodarstva

Stjepan MesićStjepan MesićBivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas kako je poziv Hrvatima da se vrate u Republiku Srpsku (RS), koji je jučer u Banjoj Luci uputio predsjednik RS Milorad Dodik, priča za malu djecu te naglasio kako RS mora za to u svom proračunu osigurati i sredstva, kao što to Hrvatska čini vezano uz povratak Srba.

"Od RS očekujem da njeni vođe shvate da se granice ne mogu mijenjati, da je arhitektura našeg prostora završena, a poziv Milorada Dodika Hrvatima i Bošnajcima da se vrate za mene je priča za malu djecu", kazao je Mesić nakon današnjeg predstavljanja knjige "Doba ekonomske diplomacije", kojoj je, uz Jasnu Plevnik, jedan od autora.

Mesić je to kazao komentirajući novinarima jučerašnji posjet hrvatskog predsjednik Ive Josipovića Banjoj Luci, te Dodikov poziv Hrvatima da se vrate u RS, jamčeći im sigurnost.

"On (Dodik) kaže 'neka se ljudi vrate' i slaže se da Hrvatska gradi kuće Hrvatima u Bosni, a ne kaže da će on u budžetu osigurati sredstva da se Hrvati i Bošnjci vrate. Kao što Hrvatska u svom budžetu osigurava sredstva za povratak Srba, tako i on mora osigurati sredstva za povratak Hrvata, a ne pričati priče", dodao je Mesić.

Upitan za komentar jučerašnje presude bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću za 'slučaj kamioni', a koji je u više navrata kao predsjednik Republike tražio da se istraži, Mesić je kazao kako mu je jedino bilo važno da se utvrdi "da je taj posao na granici kriminala i da se utvrdi odgovornost" te podsjetio kako je Rončević njegove zahtjeve za istragom komentirao riječima 'to je igrokaz jednog predsjedničkog kandidata'.

Upitan u tom kontekstu o radu glavne revizorice Šime Krasić, budući da državna revizija nije našla nepravilnosti u nabavci kamiona za potrebe MORH-a, Mesić je odgovorio kako je ona djelomično radila svoj posao, a dio krivnje 'leži na Ministarstvu financija i carini'

"Ona je utvrdila nezakonite radnje u mnogim institucijama i na tome je stalo i to zato što se nije išlo korak dalje, da kaže tko je u tim radnjama sudjelovao i da to proslijedi DORH-u jer inače DORH ne može djelovati", kazao je Mesić.

Za najave pojedinih gradonačelnika da će na izbore izaći kao tzv. treći put, Mesić je kazao kako su upitne ozbiljnosti. "Kako vidite neke gradonačelnike, koji ipak dosta smiješno djeluju, nemojte misliti da će on nešto učiniti na trećem putu", rekao je

Novinare je zanimalo i kako gleda na gospodarske projekte kojima premijerka Jadranka Kosor želi privući strane investitore, a Mesić je kazao kako bi oni pomogli kada bi Hrvatska imala strategiju razvoja hrvatskog gospodarstva.

"Ali, ako mi nudimo samo projekte, a nemamo regulativu koja će omogućiti da se ti projekti realiziraju, onda neće biti koristi", ustvrdio je.

Nužno je, ističe, omogućiti potencijalnim investitorima olakšice na način da ne plaćaju porez ako dobit ponovno investiraju u proizvodnju. "Sabor mora promijeniti regulativu, da onaj tko ulaže u Hrvatsku i reinvestira u njoj, onda na to ne plaća porez, kako bi bio motiviran", rekao je.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 07.12.10. 15:09

BABETINU na razgovor pa kad se strpa iza rešetaka bude i ona propjevala a tada treba zabraniti ovu banditsku skupinu.


registracija
1/12/10

tavan, 07.12.10. 16:34

Stipe,svaka ti je na mjestu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.12.10. 18:44

Hehe, neko bi rekao, da nema poštenijeg čoeka od ovog malo ustaše/malo antifašiste Mesića zvanog Tovariš!
Ajde ti nama Mesko Mesiću objasni šta je tvoja draga kćerkica radila početkom 90-ih godina sa nekakovim nalozima za plaćanje u Našičkom SDK-u ili Službi društvenog knjigovodstva?
Kako se to istaknuti borac za prava radnika iliti sindikalist Ergović, inače do demokratskih promjena vozio Fiću, dočepao Našičke cementare? Kakav je on to imao digitron?
I, by the way, kako to da nisi ustašoidu Mesiću, zvani Tovariš, spomenuo Tuđmana koji je trebao inače završiti u Haagu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika