07.12.2010. / 16:02

Autor: Nacional.hr

Prvi korak: Izraelski požar otvorio put pomirenja s Turskom

Led je probijen prošlog tjedna, nakon što je Turska odlučila poslati dva kanadera u akciju gašenje velikih požara sjeverno od Haife

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuVisoki dužnosnici Izraela i Turske sastali su se u Ženevi kako bi riješili diplomatski spor nastao u svibnju nakon napada izraelskih komandosa na turske brodove koji su probili blokadu oko Gaze, a prenosili su humanitarnu pomoć namijenjenu palestinskom stanovništvu, piše BBC.

Led je probijen prošlog tjedna, nakon što je Turska odlučila poslati dva kanadera u akciju gašenje velikih požara sjeverno od Haife. Nakon te geste, premijer Izraela Benjamin Netanyahu telefonirao je svom kolegi u Turskoj Recepu Tayyipu Erdoganu i zahvalio mu na pomoći. Bio je to ujedno prvi kontakt dvaju premijera nakon svibnja. Tayyip Erdogan je izjavio kako je to bila samo humanitarna gesta.

Turski premijer je prije sastanka kazao kako se smrt "turskih mučenika" na brodu Mavi Marmara ne smije zaboraviti, traži ispriku i isplatu nadoknade. Dodaje kako ne želi šutiti "dok se zaobilazi pravda, a krv u međunarodnim vodama Mediterana još nije isprana", prije nastavka diplomatskih odnosa moraju se ispuniti turski zahtjevi.

Inače, i Amerika je sudjelovala u obnavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje, koje su prije imale visoku vojnu i obavještajnu suradnju.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika