08.12.2010. / 11:07

Autor: Nacional.hr

Istraživanje Gfk: Hrvati i ove godine štede na božićnim poklonima

Približno četvrtina ispitanika izjavila je da uopće ne planira nikakvu kupnju poklona. Osnovni razlog tome je što njih 58% ne raspolaže financijskim sredstvima za kupnju poklona (najviše ih je u Slavoniji -75% i sjevernoj Hrvatskoj - 71%; kod žena - 70% te kod osoba iz kućanstava s prosječnim prihodom do 3.500 kuna - 74%)

Ovog Božića približno tri četvrtine građana planira kupnju nekog poklona. To su prvenstveno sitnice simbolične vrijednosti, zatim slatkiši, dječje igračke, te razna kozmetika i parfemi.

Kako su pokazali rezultati GfK istraživanja, od 74 posto ispitanika koji imaju namjeru darivati svoje bližnje, njih 60 posto će kupovati darove za članove obitelji, 34 posto za djecu, a samo 18 posto će nešto kupiti prijateljima.

Oni koji će ipak izdvojiti nešto novca za najmilije uglavnom će birati male darove koji imaju simboličnu vrijednost (njih 40 posto). Na vrhu liste su parfemi i odjevni predmeti, korisne stvari za kućanstvo i dječje igračke.

Od 300 do 500 kuna na poklone će potrošiti 22 posto ispitanika, a 9 posto njih će potrošiti i do tisuću kuna. Simboličan poklon do 100 kuna najviše se planira kod osoba iz obitelji s najnižim prihodima kućanstva (27%) te kod starijih od 65 godina (19%).

Promatrano u odnosu na potrošeni iznos za darove u prošloj godini, situacija se nije puno promijenila. 57 posto ispitanika će potrošiti približno kao i lani, 27 posto će darivati skromnije poklone, a samo 9 posto će na darove potrošiti više.

Približno četvrtina ispitanika izjavila je da uopće ne planira nikakvu kupnju poklona. Osnovni razlog tome je što njih 58% ne raspolaže financijskim sredstvima za kupnju poklona (najviše ih je u Slavoniji -75% i sjevernoj Hrvatskoj - 71%; kod žena - 70% te kod osoba iz kućanstava s prosječnim prihodom do 3.500 kuna - 74%). Još 35% ispitanih u ovoj skupini uopće nikad ne kupuje poklone i 9% ne razmišlja o tome.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika