08.12.2010. / 11:49

Autor: Hina

Najskuplja knjiga na svijetu prodana za 65,5 milijuna kuna

"Američke ptice", rijedak primjerak iz kolekcije britanskog aristokrata Lorda Hesketha kupio je londonski trgovac umjetninama Michael Tollemache

Foto: ReutersFoto: ReutersNajskuplja knjiga na svijetu "Birds of America" slavnog ornitologa i slikara Johna Jamesa Audubona oborila je vlastiti rekord nakon što je u utorak na aukciji Sotheby'sa u Londonu prodana za 7,3 milijuna funta (65,5 milijuna kuna).

"Američke ptice", rijedak primjerak iz kolekcije britanskog aristokrata Lorda Hesketha kupio je londonski trgovac umjetninama Michael Tollemache. Nakon što je pobijedio na dražbi, Tollemache je tu knjigu u četiri toma i s 435 briljantnih rukom oslikanih slika ptica nazvao "neprocjenjivom".

Dosadašnji rekord za tiskanu knjigu prodanu na aukciji također je držala "Birds of America", samo u drugom izdanju, koja je 2000. godine u New Yorku bila prodana za 8,8 milijuna dolara (48,5 milijuna kuna).

John James Audubon je Francuz rođen na Haitiju, koji je veći dio svoga života (1785-1851) proveo u Sjevernoj Americi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika