08.12.2010. / 15:25

Autor: Hina

John Lennon 3 dana prije ubojstva: 'Ne želim biti mrtav heroj'

U svom posljednjem intervjuu glazbenik se potužio na svoje kritičare i rekao kako njih zanimaju samo mrtvi heroji te optimistično govorio o svojoj obitelji i budućnosti i zaključio da ima "dosta vremena" da ostvari neke svoje životne ciljeve

John LennonJohn LennonČasopis Rolling Stone u petak će prvi put u cijelosti objaviti zadnji intervju s Johnom Lennonom, vođen tri dana prije njegove smrti, a u izvadcima objavljenima u srijedu vidi se kako se bivši član Beatlesa potužio se na svoje kritičare i rekao kako njih zanimaju samo mrtvi heroji te optimistično govorio o svojoj obitelji i budućnosti i zaključio da ima "dosta vremena" da ostvari neke svoje životne ciljeve.

Rolling Stone je nakon Lennonova ubojstva 8. prosinca 1980. objavio samo isječke iz intervjua, ali sve donedavno novinar Jonathann Cott nije skinuo cijeli razgovor.

"Početkom ove godine čistio sam stvari kako bih pronašao neke dokumente i naišao na dvije kasete na kojima je pisalo 'John Lennon, 5. prosinca 1980.'", rekao je Cott. "Prošlo je trideset godina otkako sam ih slušao. Kad sam ih pustio, začuo sam taj živi glas", dodao je.

U intervjuu Lennon se obrušio na obožavatelje i kritičare koji su ga napadali tijekom petogodišnjega prekida rada. "Oni žele mrtve junake, poput Sida Viciousa i Jamesa Deana", rekao je. "Mene ne zanima da postanem pokojni heroj... Dakle, pusti njih, pusti njih.", nastavio je.

Predvidio je i da će Bruce Springsteen, tada hvaljen kao budućnost rocka, trpjeti iste napade kritike. "Neka Bog pomogne Bruceu Springsteenu kad odluče da on više nije Bog.... Napast će ga. Nadam se da će to preživjeti".

Govorio je i o mogućnosti da ponovno pođe na turneju. "Možda bismo i mogli", rekao je.

"Ali neće biti dimnih bomba, šminke ni bljeskanja. Sve mora biti ugodno. Ali možemo se zabavljati. Mi smo ponovno rođeni rokeri, idemo iznova. Ima vremena. Ima ga", prenose u srijedu svjetske agencije.

Nešto prije intervjua Lennon je navršio 40 godina. Naglas je razmišljao o tome što je u životu dotad postigao i govorio o važnim životnim temama. Rekao je kako ne odustaje od mira i ljubavi kao svojih ciljeva.

"Ne kažem da sam božanstvo. Nikad nisam tvrdio da sam čiste duše. Nikad nisam rekao da imam životne odgovore. Ja samo pišem pjesme i odgovaram na pitanja što iskrenije mogu... Ali još vjerujem u mir, ljubav i razumijevanje."

Lennon je u intervjuu govorio i o tome kako se trudi biti dobar otac mlađem sinu Seanu te da uči kako razvijati odnos s djetetom, a priznao je i da mu igranje ne ide. Također, govorio je i snažnoj vezi sa suprugom Yoko Ono. "Samo sam s dvjema osobama radio: s Paulom McCartneyem i Yoko Ono. Nisam loše odabrao."

Yoko Ono, Lennonova supruga koja je bila s njime kad je ubijen, sudjelovala je u izradi specijalnoga izdanja Rolling Stonesa kojima se obilježava 30. godišnjica Lennonove smrti.

Intervju je izvorno bio planiran kao glavna priča uz novi album Lennona i Ono Double Fantasy, ali u žurbi da se nešto objavi kad je sumanuti Mark David Chapman ubio Lennona, objavljeni su samo kratki isječci.

Vezane vijesti

Lennonovo bijelo odijelo s omota albuma 'Abbey Road' odlazi na dražbu

Lennonovo bijelo odijelo s omota albuma 'Abbey Road' odlazi na dražbu

Bijelo odijelo Johna Lennona s omota albuma Abbey Road odlazi na dražbu zajedno s njegovim Chryslerom i drugim predmetima koja će se održati na Novu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika