08.12.2010. / 21:16

Autor: Hina

Povijesni posjet: Lieberman prvi visoki izraelski dužnosnik koji je posjetio BiH

Lieberman je kasnije tijekom dana boravio i u Banjoj Luci, gdje se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Oni su zajedno položili vijenac na spomenik u Banjoj Luci kojega su entitetske vlasti podigle u znak sjećanja na žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor LiebermanIzraelski ministar vanjskih poslova Avigdor LiebermanIzraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman boravio je u srijedu u Sarajevu i Banjoj Luci gdje se odvojeno sastao s visokim dužnosnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske kao prvi visoki dužnosnik Izraela koji je ikada boravio u BiH kao samostalnoj državi.

Šef izraelske diplomacije odvojeno se sastao sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Svenom Alkalajem te potom s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, a Liebermanovi susreti u Sarajevu, iako najavljeni, protekli su iza čvrsto zatvorenih vrata.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH priopćeno je kako su dvojica ministara razgovarali o stanju na području Bliskog istoka i zapadnog Balkana te su se založili za daljnje poboljšanje odnosa između dvije države, posebice u području gospodarstva.

Kako je navedeno, Lieberman je ovom prigodom iskazao zadovoljstvo statusom koji uživa židovska zajednica u BiH.

Izetbegović i Lieberman također su razgovarali o stanju na Balkanu i Bliskom istoku, a bošnjački je član Predsjedništva BiH izrazio nadu kako će Izrael i Palestina "što prije postići sporazum koji će omogućiti trajni mir i zadovoljiti težnje palestinskog naroda".

"Izetbegović je izrazio negodovanje zbog ranije Liebermanove izjave kojom je implicirao mogućnost da globalne terorističke mreže uspostave svoje baze na Balkanu, naročito na prostorima na kojima žive Bošnjaci i Albanci", priopćeno je iz Predsjedništva BiH uz naznaku kako je od ministra vanjskih poslova Izraela zatraženo da s vlastima BiH podijele obavještajne informacije o takvim nakanama ako ih već imaju.

"Neutemeljene izjave ovakve vrste nanose štetu međunarodnom ugledu BiH i ne pomažu trenutačnom stanju u njoj i regiji", stoji u priopćenju.

Susret Liebermana i Radmanovića, kako je priopćeno iz Radmanovićeva ureda, obilježen je konstatacijom kako u BiH "nemaju svi isto mišljenje o mnogim pitanjima međunarodnih odnosa pa tako ni o stanju na Bliskom istoku".

Lieberman je kasnije tijekom dana boravio i u Banjoj Luci, gdje se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Oni su zajedno položili vijenac na spomenik u Banjoj Luci kojega su entitetske vlasti podigle u znak sjećanja na žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 08.12.10. 23:20

Zaboravili su postaviti spomenik logorasima iz koncentracionog logora Manjaca. To ce vjerojatno za nekih 65 godina napraviti u Budimpesti. Sporo ide vrijeme u tom entitetu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika