Objavljeno u Nacionalu br. 787S, 2010-12-10

Autor: Damir Petranović

Split se odrekao svog velikog sina

Na vrhuncu moći Ivo Sanader bio je omiljen u svom rodnom gradu, no danas tek rijetki Splićani žele govoriti o svojim vezama s bivšim premijerom

SAMO JE ON OSTAO Jerko Rošin jedini je ostao vjeran svom velikom prijatelju Ivi SanaderuSAMO JE ON OSTAO Jerko Rošin jedini je ostao vjeran svom velikom prijatelju Ivi SanaderuU studenome 2004. Splićani su svjedočili prilično bizarnom trenutku: u klupe osnovne škole “Marjan”, u srcu Varoša, zajedno su sjeli tadašnji premijer Ivo Sanader i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. U idiličnoj atmosferi slavila se obnova škole, pozivnice su odaslane svim uglednim bivšim učenicima, a upravo njih dvojica bili su glavne zvijezde predstave. Bajić se, doduše, držao prilično suzdržano, a na komentar da je Sanader njegov “školski drug” samo se slatko nasmijao. Oni koji ga bolje poznaju, znaju i zašto - još od sredine 90-ih Splitom kruži vic da je Bajić “pohapsio cijeli svoj razred, a da se uspjela izvući jedino - razrednica”.


“Jadni oni koji su s Mladenom išli u školu”, znao bi se požaliti poduzetnik Juroslav Buljubašić, koji je igrom slučaja upravo u “Marjanu” provodio prve školske dane. I Bajić se znao nasmijati toj šali... U to doba, na početku njegova prvog mandata, činilo se da Sanadera poznaje cijeli Split. Neki su s njim išli u školu, drugi zajedno “lovili ženske”, treći surađivali u izdavačkoj kući “Logos” ili u kazalištu, četvrti su se prisjećali zajedničkih dana novinarske karijere. Svaki premijerov dolazak u Split – gotovo svakog vikenda – bio je začinjen mahnitim obilascima Sanaderovih najomiljenijih štacija: ujutro “Semafor”, kultna kavana u centru grada, za ručak “Pimpinela”, poznati restoran na Firulama.

Tamo je bivši premijer sa svojim lokalnim sugovornicima dogovarao strategiju lokalne (ali i državne) politike. Jednom je Sanader u “Semaforu” susreo Vesnu Orlandini, svoju bivšu suradnicu iz Hrvatskog narodnog kazališta, pa su razmijenili brojeve mobitela. U roku od deset dana Hrvatska je dobila novu glavnu državnu rizničarku. “Nema ga, već dvije godine nije svratio na kavu”, požalio se konobar iz “Semafora”. Vlasnik “Pimpinele” Željan Radman bio je rječitiji: “Posljednji put bio je ovdje prije dva tjedna, ponašao se kao i svaki gost. U mom restoranu svaki je gost dobrodošao”, rekao nam je Radman. Splitski arhitekt Jerko Rošin tih je godina bio na glasu kao premijerov neslužbeni “povjerenik za Split”: javno se hvalio da “koordinira između lokalne vlasti i šefa u Zagrebu”.

Za rješavanje svakog lokalnog problema valjalo se obratiti jednome od njih. Obratili su im se tako i poduzetnici iz Liste Veloga Mista, nezadovoljni tadašnjim gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem. Rezultat: gradonačelnik se ubrzo povukao u političku mirovinu, a naslijedio ga je Ivan Kuret, inženjer koji je u fotelju uskočio ravno s mjesta prodavača automobila u splitskom salonu BMW-a. Lokalni HDZ-ovci u panici koja je zavladala strankom propali su u zemlju. Kruno Peronja i Živko Nenadić, bivši i sadašnji saborski zastupnik, ovih dana bježe od novinara s jednakim žarom kao što su se prije koju godinu lijepili za Sanadera. Potpisnik ovih redaka svjedočio je sceni ispred njegovog stana u Riječkoj ulici, gdje je Mirjana Sanader početkom 90-ih kupila golem stan za tadašnjih 100 tisuća maraka: njih dvojica na kiši punih su sat vremena čekali na ulici, dok “gospodin premijer” ne iziđe iz kuće. Nelagode nije bilo, a na licima je bila vidljiva jedino ustreptalost…

Na temu Ive Sanadera u Splitu je danas doslovce nemoguće pronaći relevantnog sugovornika. Zašutjeli su novinski kolumnisti s kojima je redovito ispijao kave, školski kolege naglo su nestali, nitko se više i ne sjeća zajedničkih romantičnih pothvata iz mladosti, čak ni Petar Selem više ne igra bitnu ulogu u HNK-u. Nakon prošlogodišnje ostavke na mjesto premijera u kuloarima se prepričavalo da je njegova knjiga splitskih prijatelja spala tek na jedno slovo, na Jerka Rošina. A nakon što je i on u Saboru glasovao za ukidanje zastupničkog imuniteta, zaključak je da se svoga nekadašnjeg velikog sina Split potpuno odrekao.

Nema više kava na Rivi

U cijeloj svojoj premijerskoj karijeri Ivo Sanader redovito je posjećivao rodni grad, no u posljednje dvije godine brižljivo je pazio da njegova noga ne kroči na Rivu. Najpoznatija gradska šetnica, naime, preuređena je uz burne prosvjede javnosti, nikada nisu predstavljeni ni potpuni izvještaji o utrošenom novcu i načinu na koji je do posla došla tvrtka “Konstruktor”, pa je Sanader taj dio grada izbjegavao. Jedan od njegovih dobrih prijatelja još nam se 2008. godine povjerio: “Dosta mu je priča o Rivi, još mu samo fali da negdje u arhivima ostane fotografija njega kako šeta tehnobetonom. Ne, radije više nikada ondje neće popiti kavu.”

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 11.12.10. 18:14

Netreba se javno odricati Sanadera.On je personifikacija svih vas Hrvata koji ste zamjenili poštenu državu Hrvatsku sa državom"lako ćemo"ili "tko jami-jami".A koji od vas može stati pred ogledalo i sebe ne prepoznati?Jako nas je malo takvih.Dakle kroz Sanadera gledate upravo sebe!


registracija
27/7/09

columbo, 12.12.10. 02:55

Poste ste u pravu fluid. Prica o Sanaderu je prica o nama samima i nasim zabludama...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika