10.12.2010. / 14:47

Autor: Hina

WikiLeaks: SAD podupro Hrvatsku u sporu s Brammertzom

Foley je istaknuo da je "Brammertz nespreman priznati punu suradnju Hrvatske", i dodao da mu je britanski veleposlanik u Zagrebu David Blunt rekao da "neki ključni dužnosnici u Londonu smatraju da se Hrvatska praktično nije promijenila od razdoblja Franje Tuđmana, te da su skloni ocijeniti da hrvatska vlada surađuje s ICTY-em u lošoj vjeri"

Serge BrammertzSerge BrammertzAmeričko veleposlanstvo u Zagrebu u povjerljivom je dokumentu u studenome 2009., koji je u petak objavio WikiLeaks, izvijestilo State Department o potencijalnoj blokadi hrvatskih pregovora s EU-om zbog spora s glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, te preporučilo podršku Hrvatskoj pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Internetska stranica WikiLeaks objavila je u petak četiri povjerljive depeše iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, iz listopada i studenoga 2009. te siječnja i veljače ove godine.

U depeši od 30. studenoga 2009. veleposlanik James Foley je izvijestio o naporima hrvatske vlade u suradnji s Haaškim sudom (ICTY), poglavito oko napora u pronalaženju topničkih dnevnika iz operacije Oluja koje je tražio Brammertz.

Foley je prenio da neriješeno pitanje pune suradnje s Haaškim sudom ugrožava američke interese - ne samo zbog toga što blokada pristupa EU-u prijeti unutarnjoj stabilnosti Hrvatske, već i zbog zatvaranja vrata EU-a preostalim zemljama jugoistočne Europe.

Stoga predlažemo da se SAD zauzme za deblokiranje hrvatskih pregovora s EU-om u Poglavlju 23, te za poticanje hrvatskih napora u suradnji s ICTY-em, navodi se u dokumentu koji je objavio WikiLeaks.

Veleposlanstvo predlaže da bi jedan aspekt te strategije bio da se potakne EU da u procjenu hrvatske suradnje uključi više čimbenika, a ne samo ocjenu haaškog tužitelja Brammertza.

Drugi bi aspekt bio da se izvrši pritisak na Brammertza kako bi on pokazao više spremnosti da kredibilnu istragu hrvatske strane ocijeni kao "odgovarajuću suradnju", te da osigura Hrvatskoj pomoć u istrazi.

Konačno, trebali bismo pozvati EU da dopusti otvaranje pregovora u Poglavlju 23, a da mjerilo za zatvaranje tog poglavlja bude "provedba dodatnih koraka kako bi se podupro kredibilitet vladine istrage ili predaja traženih dokumenata", navodi se u depeši koju je Foley u studenome 2009. poslao State Departmentu.

Kako bi se proveo takav pristup, veleposlanstvo podržava sastanak posebnog američkog izaslanika za pitanje ratnih zločina Stephena Rappa s Brammertzom uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a 3. prosinca 2009. Veleposlanstvo je u tom smislu poslalo i prijedloge o tome što treba uključiti u govor američkog predstavnika na toj sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj je Brammertz podnio redovito polugodišnje izvješće o radu Haaškog tužiteljstva.

Foley je u depeši State Departmentu također ocijenio da su napori hrvatske vlade na pronalaženju topničkih dnevnika iz Oluje poduzeti "u dobroj vjeri", te istaknuo kako je vladina radna skupina u izvješću ICTY-u 9. studenoga 2009. precizirala da su "od 23 tražena dnevnika, predana tri i skica četvrtoga, četiri nisu nikada sačinjena, sedam ih je uništeno, a osam ih nije pronađeno".

Foley je istaknuo da je "Brammertz nespreman priznati punu suradnju Hrvatske", i dodao da mu je britanski veleposlanik u Zagrebu David Blunt rekao da "neki ključni dužnosnici u Londonu smatraju da se Hrvatska praktično nije promijenila od razdoblja Franje Tuđmana, te da su skloni ocijeniti da hrvatska vlada surađuje s ICTY-em u lošoj vjeri".

Blunt je također kazao Foleyu da britanski ministri nisu skloni podržati otvaranje Poglavlja 23 zbog negativne ocjene Brammertza. Blunt je iznio svoje osobno mišljenje da hrvatska vlada najvjerojatnije ne može pronaći nestale topničke dnevnike. Britanski veleposlanik je sugerirao da bi se britanska stajališta mogla promijeniti jedino kad bi "posebni izaslanik Rapp posjetio London i izvijestio visoke britanske dužnosnike o tim realnostima", navodi Foley u povjerljivoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 10.12.10. 15:41

boly me Qurac kaj ameri misle o hrvatskoj.. boli me Q za amere.
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika