10.12.2010. / 20:01

Autor: Hina

Njemačka i Francuska "daju primjer" porezne politike eurozoni

Njemačka i Francuska obećale su u petak da će početi usklađivati svoje poreze za primjer Europi kako izbjeći buduće krize, a odbacili su prijedloge da se izdaju zajedničke obveznice eurozone i poveća sadašnji krizni fond.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelNjemačka i Francuska obećale su u petak da će početi usklađivati svoje poreze za primjer Europi kako izbjeći buduće krize, a odbacili su prijedloge da se izdaju zajedničke obveznice eurozone i poveća sadašnji krizni fond.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon kratka sastanka u Freiburgu na njemačkoj granici s Francuskom rekli su da moraju dati primjer zemljama eura čvršćim poreznim usklađivanjem.

"Dogovorili smo se o usklađivanju njemačkih i francuskih poreznih politika, a zahvaljujem njemačkoj kancelarki na toj prilici. Jako je važno moći reći našim partnerima: mi smo u eurozoni, moramo se uskladiti kako bismo obranili euro", rekao je Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

"Trebamo dati primjer glede konkurentnosti i koliko daleko možemo ići od same proračunske politike", rekla je Merkel.

Oboje čelnika odbacili su prijedlog zajedničkih obveznica eurozone, koje zagovara luksemburški premijer i čelnik skupine zemalja eurozone Jean-Claude Juncker uz talijansku potporu.

Merkel i Sarkozy su također odbacili mogućnost povećanja stabilizacijskog fonda eurozone (EFSF), vrijedna 750 milijarda eura.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika