13.12.2010. / 09:06

Autor: Nacional.hr

MOL želi većinsko vlasništvo u Ini: Mađari spremni i na ucjenu da dobiju što žele

Hoće li Vlada ipak popustiti MOL-u i izmjenom dioničarskog ugovora nekako drugačije regulirati svoja prava u Ini ili će prepustiti Adrisu i mirovinskim fondovima da kupe dionice na koje MOL cilja vjerojatno će se znati već ovog tjedna

Inina zgrada u Zagrebu (Foto:Boris Ščitar/Večernji list)Inina zgrada u Zagrebu (Foto:Boris Ščitar/Večernji list)Hrvatska naftna kompanija Ina našla se u središtu pozornosti, kao poslovne tako i političke javnosti nakon što je MOL objavio ponudu malim dioničarima kojom želi postati većinski vlasnik Ine. Iako je Vlada u svom očitovanju prošlog tjedna neizravno poručila kako je spremna boriti se za očuvanje svog položaja u Ini, jasno je da MOL ima puno veću prednost na svojoj strani.

Kako doznaje Večernji list od krugova bliskih Vladi, Mađari bi mogli pritisnuti Vladu i s drugih strana kako bi dobili ono što žele. Naime, Mađarska predsjeda Europskom unijom tijekom prve polovice 2011., kada bi i Hrvatska trebala završiti svoje pristupne pregovore. Također, spominje se i ucjena Mađarske strane plinom.

Podsjetimo, Vlada je odlučila izdvojiti plinski biznis iz Ine i preuzeti ga pod svoje okrilje. No, kako bi taj potez dodatno opteretio i onako šuplju državnu blagajnu, samo se preuzimanje i plaćanje odštete Ini se odgađaja. Uz to, Hrvatskoj krajem godine ističe ugovor o dobavi plina s ruskim Gazpromom. Kako je natječaj za novog dobavljača raspisan i odabran je njemački E.ON problema s plinom u načelu ne bi trebalo biti. Ali, ugovor koji bi zapečatio taj posao još uvijek nije potpisan navodno jer kutinska Petrokemija, Inin najveći potrošač plina nije zadovoljan cijenom. A ugovor koji se potpisuje s dobavljačem plina temelji se upravo na količini koju će dobavljač isporučiti.

Tako je trenutno stanje s plinskim biznisom u statusu quo, pa nije nemoguće ni da Hrvatska u najhladnijem mjesecu u godini, siječnju, ostane bez značajne količine plina koji inače uvozi.

Hoće li Vlada ipak popustiti MOL-u i izmjenom dioničarskog ugovora nekako drugačije regulirati svoja prava u Ini ili će prepustiti Adrisu i mirovinskim fondovima da kupe dionice na koje MOL cilja vjerojatno će se znati već ovog tjedna. Prema nekim informacijama trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi trebalo bi biti nastavljeno već danas, a tada će biti i jasnije koju cijenu mogu postići te hoće li ih mali dioničari ponuditi najboljem ponuđaču ili će ih zadržati za sebe.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.12.10. 09:20

Ako bi se oni ucjenjivali, onda mi možemo lagano izbjegavati točenje na INI. Ionako nam ni jedna naftna kompanija nije u hrvatskom vlasništvu.


registracija
1/12/10

tavan, 13.12.10. 09:27

Ja nebih dozvolio da me ucijeni nitko živ na planeti.A kamo li Mađari. Još nešto,od EU narod neće imati nikakve koristi...dapače,više cijene...manje radnih mijesta...jedina pozitivna strana je prelazak granica bez davanja pasoša.Živim u SLO 40 godina pa iz prve ruke mogu svjedočiti da je tomu tako.


registracija
14/11/07

laufer, 13.12.10. 11:34

Kakva je to banda lopova i nesposobnjakovića.
Ugovor (dvadesetogodišnji!!) ističe krajem godine, a kreteni JOŠ nisu potpisali ugovor o isporuci plina.
Još ljepše, više nećemo kupovati direktno od Rusa, nego iz druge ruke, a to jasno znači i višu cijenu.
Umjesto da su prije 2-3 godine s Rusima potegli pitanje obnove ugovora, hadezejci su očito imali važnija posla - farbanje tunela, FIMI media i ostale "radnje".
Obzirom kako su do sada "radili", jasno je da je pitanje INE izgubljena stvar.


registracija
12/12/10

112131, 14.12.10. 06:09

Katastrofa da je naša država dozvolila da Mol dođe u tu poziciju, kompletna vlada bi trebala odgovarati za ovaj kriminal, jer tu su upropastili državu. Naprosto je za nevjerovati gdje su sada svi ti stručnjaci , ekonomisti koji bi trebali savjetovati što učiniti. Da nema znanja kod nas , to mi je već davno jasno, ali da ima toliko nestručnih ljudi koji vode državu to ipak nisma mislo. Nerado dajem takove kvalifikacije ali HDZ je stvarno zločinačka organizacije .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika