13.12.2010. / 12:04

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks potvrdio: Europski državnici kao politički patuljci koji se natječu za naklonost SAD-a

Pritisak, zahtjevi, manipuliranje tržištem i političkim strankama ostali su načini upravljanja situacijom u svrhu provođenja američkih interesa

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelPolitičari i državnici iz EU žele biti viđeni u očima javnosti kao pojedinci sa svjetskim utjecajem. U SAD-u je natjecanje između Nicolasa Sarkozya, Angele Merkel i ostalih dobrodošlo, potvrđuju američki diplomatski dokumenti iz europskih metropola, objavljeni na WikiLeaksu, jer tada SAD ima više utjecaja u ostvarivanju svoje politike i planova, piše Der Spiegel. Pritisak, zahtjevi, manipuliranje tržištem i političkim strankama ostali su načini upravljanja situacijom u svrhu provođenja američkih interesa. Tako je G.W. Bush u studenom 2007. godine pozvao njemačku kancelarku na ranč u Teksasu, privilegiju koju su imali samo rijetki, samo nekoliko dana nakon Sarkozyovog posjeta Washingtonu i govora u Kongresu.

Iz ambasade SAD-a u Berlinu pišu kako je to prilika premijerki da se konačno istakne u borbi s dinamičnim francuskim predsjednikom kao vodeći europski političar. Borba za najdražeg saveznik gotova je, u američkoj javnosti i medijima vide ih kao 'političke patuljke' koji se lako daju okrenuti jedan protiv drugoga. U papiru iz američke ambasade u Parizu o toj prvoj posjeti Sarkozya SAD-u piše kako ga nazivaju Amerikancem zbog njegove simpatije prema SAD-u, jedinoj državi spomenutoj u njegovu pobjedničkom govoru i kontaktima s tada predsjedničkim kandidatom Obamom.

U dokumentu iz ambasade u Britaniji jasno piše kako novi premijer Gordon Brown ne želi biti Bushev 'pudl' kao njegov prethodnik Tony Blair, iako treba čvrstu vezu s američkom administracijom. Predsjednika Obamu ne zanimaju suprotnosti u sjevernoatlanskom savezu, on je više okrenut Aziji i slijedi svoj raspored vođe najveće svjetske sile. Visoka zastupnica za vanjsku politiku i sigurnost pri EU Catherine Ashton izjavila je kako SAD ne vide političara koji bi mogao biti vođa Europe.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika