13.12.2010. / 15:53

Autor: Hina

Ansambl 'Lado' će od 16. do 23. prosinca prirediti 6 božićnih koncerata

Ove godine, kako je najavio "Lado", u sklopu tradicionalnih božićnih koncerata praizvest će adventske napjeve i kolede s otoka Lastova, koje je prikupio i obradio entomuzikolog Joško Ćaleta

Foto: PixsellFoto: PixsellAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" od 16. do 23. prosinca priredit će šest božićnih koncerata - u crkvi sv. Tri kralja u Kominu, u HRT-ovu studiju "Bajsić", Domu kulture u Dugoj Resi, crkvi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu, varaždinskoj katedrali te u Hrvatskome domu u Petrinji.

Ove godine, kako je najavio "Lado", u sklopu tradicionalnih božićnih koncerata praizvest će adventske napjeve i kolede s otoka Lastova, koje je prikupio i obradio entomuzikolog Joško Ćaleta. To glazbeno djelo nastalo je prema tonskim zapisima i iskazima kazivača snimljenih prilikom istraživanja tradicijske glazbe i plesa na Lastovu u jesen 2009.

Suprotstavljena su dva glazbena žanra - crkveno pučko pjevanje i (svjetovno) kolendavanje. Burna prošlost Lastova obilježena je i razdobljima u kojima se nije pjevalo na materinskom jeziku, ali su se ipak uspjeli sačuvati neki od starijih glazbenih oblika. Melodije tih napjeva arhaični su koralni napjevi (Oj, mladosti, plemenita, na spasenje svega svijeta/Došli smo Van veseliti, Vaše dvore pohoditi/Nismo došli da prosimo, već da dvore veselimo/Gazdarici dajte kjuče, dva mendula da istuče/Došli smo Van s Porto Rusa, u karjolu od kupusa).

Koncertima će ravnati Joško Ćaleta i Dražen Kurilovčan.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika