Objavljeno u Nacionalu br. 787, 2010-12-14

Autor: Robert Bajruši

sanader ubrzao rekonstrukciju vlade

Predbožićna čistka ministara

Uhićenje Ive Sanadera dovelo je vladajuću stranku do najveće krize u posljednjih 10 godina; pod pritiskom svojih koalicijskih partnera, Jadranka Kosor prije Božića iz Vlade će isključiti Ivana Šukera, Branka Vukelića i Božu Biškupića, no oni nisu jedini kandidati za odlazak

Jadranka Kosor prije Božića iz Vlade će isključiti Ivana Šukera (na slici), Branka Vukelića i Božu Biškupića, no oni nisu jedini kandidati za odlazakJadranka Kosor prije Božića iz Vlade će isključiti Ivana Šukera (na slici), Branka Vukelića i Božu Biškupića, no oni nisu jedini kandidati za odlazakJadranka Kosor se posljednja četiri dana nalazi pod snažnim pritiskom da, kao prvi korak u pokušaju oporavka HDZ-a, konačno provede rekonstrukciju Vlade. U ponedjeljak poslijepodne odlučeno je da prije Božića iz Vlade moraju otići Ivan Šuker, Branko Vukelić i Božo Biškupić. Predsjednica Vlade željela bi se riješiti i Darka Milinovića i Marine Matulović Dropulić, a Božidar Kalmeta je na svojevrsnom čekanju; ostat će ministar, ali morat će odstupiti ako se nađe na Uskokovu popisu osumnjičenih. Rekonstrukcija Vlade tehnički se želi provesti u idućim danima, a to znači da već u srijedu ili četvrtak treba očekivati sastanak Jadranke Kosor i koalicijskih partnera, a onda slijedi izvanredna saborska sjednica na kojoj će zastupnici potvrditi novoimenovane ministre. To će biti i prvi test u kojoj su mjeri HSS i manjine ostali vjerni HDZ-u.


U ponedjeljak su Milorad Pupovac, Đurđa Adlešič i Furio Radin uputili premijerki Jadranki Kosor dramatičan apel u kojem zahtijevaju hitnu i temeljitu rekonstrukciju Vlade. Ultimatum troje koalicijskih saveznika je nedvosmislen: ili će se Jadranka Kosor idućih dana riješiti nesposobnih i kompromitirnih ministara, ili će HDZ izgubiti potporu svojih koalicijskih saveznika. To više jer i iz HSS-a dolaze najave u kojima od HDZ-a zahtijevaju odlučnu promjenu dosadašnje politike. Optužnica protiv Ive Sanadera i njegovo uhićenje u Austriji, ali i podatak koji je bivši glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić iznio istražiteljima, prema kojemu je čak 147 osoba veznih za HDZ bilo umiješano u financijske makinacije i pronevjere, doveli su Hrvatsku demokratsku zajednicu u krizu koja se može uspoređivati s 1999./2000., nakon smrti Franje Tuđmana i gubitka trećesiječanjskih parlamentarnih izbora. U ovom trenutku i HDZ i vlada premijerke Jadranke Kosor imaju minimalnu podršku javnosti pa će biti pravo umijeće uspiju li se konsolidirati i zadržati parlamentarnu većinu te početi pripreme za sljedeće parlamentarne izbore.

Iako je Jadranka Kosor omogućila i podržavala antikorupcijsku kampanju, te stvorila pretpostavke za zaključenje pregovora s Europskom unijom, rejting stranke iznosi katastrofalnih između 11 i 15 posto, a veliko je pitanje koga će sve od svojih bivših stranačkih suradnika Ivo Sanader optužiti da su sudjelovali u višemilijunskim pronevjerama. Odluči li Sanader podijeliti krivicu s vrhom HDZ-a, otvorit će se za sada nepoznati broj novih istraga protiv pripadnika vladajuće koalicije. Stoga potpuno besmisleno zvuči izjava Andrije Hebranga koji je HDZ opisao kao asketsku stranku koja nije imala veze s crnim fondovima, upravo kao i slična reakcija Vladimira Šeksa, koji je rekao: “To je radio Ivo Sanader u jednom posebnom, paralelnom sustavu skrivenom od očiju svih ostalih članova vodstva stranke.” U Šeksovoj verziji “Sanader je to radio isključivo u četiri oka, bez pisanih tragova i telefonskih razgovora, daleko od svih nas. Da smo znali za to, ja i bilo tko iz vrha HDZ-a to bi presjekao i Sanadera doveo na pravi put. Mi ne želimo na sebi nositi teret ni krimen kolektivne odgovornosti, koju Sanader želi instalirati za cijeli HDZ”, zvuči kao istina kako je prezentira Vladimir Šeks. Sada postaje jasno kolike je probleme za Jadranku Kosor izazvao Sanaderov bijeg iz Hrvatske. Na prvom mjestu, postavilo se pitanje kredibiliteta cjelokupne Vlade. Već je u petak na saborskoj sjednici bilo vidljivo kako su recentni događaji izazvali konsternaciju i dezorijentiranost u vladajućoj stranci. Luka Bebić, prvi put otkako je predsjednik sabora, kasnio je na sjednicu punih 18 minuta, a situaciju u kojoj su se zatekli najbolje je opisala zastupnica vladajuće koalicije, koja je ironično prokomentirala “osjećali smo se kao đaci koji čekaju učitelja, ali on se ne pojavljuje zbog poznatih problema”.

Sve manji utjecaj stranačkog vodstva na zastupnike nešto kasnije potvrdio je i Berislav Rončević, nekadašnji ministar obrane, koji je zbog “afere kamioni” nedavno osuđen na četiri godine zatvora. Iako mu je Vladimir Šeks nekoliko puta dobacio da odustane od rasprave, Rončević ga je ignorirao i javljao se sve dok nije dobio riječ. Dugogodišnji saborski zastupnici ne sjećaju se sličnog primjera neposluha i anarhije kakvi su prošlog petka vladali među HDZ-ovim zastupnicima. Svi ti znaci upozorenja pokazuju da Jadranka Kosor u idućih nekoliko dana ima težak zadatak od čijeg uspjeha ovisi opstanak vladajuće kolicije, ali i politička budućnost Hrvatske demokratske zajednice.

Nekoliko dana prije Sanaderova bijega u inozemstvo istraživanje Nove TV na 4000 ispitanika potvrdilo je uvjerljivu prednost opozicijske Kastavske skupine. Koalicija SDP-HNS-IDS-HSU osvojila bi 44 posto birača, a HDZ s partnerima 20 posto. Kad se postoci pretvore u mandate, Kastavska skupina predvođena SDP-om osvojila bi 85 mandata, što znači da bi imali potrebnu većinu i ne bi joj trebali novi saveznici. HDZ bi s partnerima imao samo 41 mandat, HSP i Lesarovi laburisti bi osvojili po tri zastupnička mjesta, HDSSB dva, a HSLS i Nezavisna lista Milana Bandića imala bi po jednog zastupnika. Jedini podatak koji ide u prilog zamisli o promjenama izbornih jedinica jesu rezultati u V. i IX. jedinici (Osijek i sjeverna i srednja Dalmacija) u kojima je HDZ i dalje najjača stranka. Ali bit će potrebne istinski velike izmjene kako bi se ostalo na vlasti. Toga su već dulje vrijeme svjesni u vladajućoj koliciji, u kojoj se – prema pouzdanom izvoru Nacionala - još početkom prošlog tjedna razmatrala varijanta odgađanja izbora za početak 2012. godine.

GLAVNA RIJEČ OPOZICIJE Prema najnovijim anketama,
opozicijska Kastavska skupina trenutačno je uvjerljivo u prednosti pred HDZ-omGLAVNA RIJEČ OPOZICIJE Prema najnovijim anketama, opozicijska Kastavska skupina trenutačno je uvjerljivo u prednosti pred HDZ-omIdeja o gotovo maksimalnoj odgodi izbora posljedica je slabog izbornog rejtinga vladajuće koalicije, kao i još uvijek realne opasnosti da pregovori s Europskom unijom budu zaključeni tek početkom iduće jeseni, što za sobom povlači odgodu ratifikacije, koja je glavni izborni adut Hrvatske demokratske zajednice. Osim toga, unutar Ministarstva uprave već mjesecima se razmatraju razne varijante promjene Izbornog zakona, koje bi eventualno povećale izglede za pobjedu aktualne vladajuće koalicije. Još u svibnju iz HSS-a su dolazile najave o smanjenju broja izbornih jedinica sa sadašnjih deset na pet, dok bi se u parlament biralo između 130 i 135 zastupnika. Po svemu sudeći, dvije izborne jedinice činile bi Slavonija i Dalmacija zato što su to (uz Liku u kojoj se nalazi mali broj birača) jedine regije u kojima HDZ i desni centar imaju značajniju podršku.

Uzme li se, međutim, u obzir posljednje relevantno istraživanje javnog mnijenja, ni predizborne izmjene biračkih jedinica neće donijeti veću korist za HDZ i HSS. Još jedan događaj barem djelomično povećava izglede Jadranke Kosor i HDZ-a, a to su jako loši odnosi između vodstva SDP-a i predstavnika srpske manjine. U posljednjih mjesec dana odnosi Zorana Milanovića i Radimira Čačića s Miloradom Pupovcem zahladili su do te mjere da je poznati političar Srba u Hrvatskoj optužen za vjerolomstvo, a SDSS opisuju kao parazitsku stranku. U oporbi tvrde da se, kad se početkom studenoga pripremao državni proračun za 2011., Pupovac nekoliko puta sastao s Čačićem i Milanovićem i najavio SDSS-ov izlazak iz Vlade, kao i da će on i još dva ili tri manjinska zastupnika u parlamentu glasovati protiv prijedloga novoga proračuna. Kako bi potvrdio definitivno distanciranje od vlade Jadranke Kosor - ispričali su sugovornici Nacionala - Pupovac je predložio pisani ugovor koji bi osigurao privremeno financiranje do ožujka 2011., kad bi bili održani parlamentarni izbori. Razumije se, bilo je to i obećanje kako će SDSS i manjinski zastupnici srušiti sadašnju vladu, a nakon izbora podržati koaliciju lijevog centra i pomoći joj da formira vlast.

Ali 24 sata prije nego što se u Saboru glasovalo o prijedlogu proračuna, Pupovac se prestao javljati dvojici opozicijskih lidera, a prilikom izjašnjavanja podržao je proračunski prijedlog HDZ-ove vlade. Tako je Jadranka Kosor bez većih problema osigurala saborsku većinu, a time i daljnji ostanak na vlasti. Svojim postupkom izazvao je konsternaciju u oporbi, ali i pojačao Milorad Pupovac i Furio Radin (lijevo), uz Đurđu Adlešič, od premijerke su u ponedjeljak zatražili hitnu i temeljitu rekonstrukciju VladeMilorad Pupovac i Furio Radin (lijevo), uz Đurđu Adlešič, od premijerke su u ponedjeljak zatražili hitnu i temeljitu rekonstrukciju Vladeuvjerenje da će Pupovčeva stranka do kraja ostati uz HDZ-u. Ali sve je to taktika koja se može srušiti u jednom danu ako uslijede nove optužnice protiv dužnosnika HDZ-a. Barišićev popis sa 147 imena nova je dramatična opasnost za HDZ - u brojkama, to je dvostruko više članova stranke nego ih sjedi u Hrvatskom saboru, što pokazuje strahovite razmjere korupcijske hobotnice. Stoga i sudbina aktualne vlade počinje prije svega ovisiti o Mladenu Bajiću i njegovoj odluci do koje granice će se proširiti istraga. Prema trenutačnim odnosima u koaliciji, Jadranka Kosor mora provesti rekonstrukciju i tako bar donekle stabilizirati odnose u vladajućoj većini. Ako u tome uspije, moći će se posvetiti pripremama za izbore i pokušaju vraćanja rejtinga HDZ-u, ali u sadašnjoj situaciji, perspektiva njezine vladajuće koalicije sve je samo ne optimistična.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 15.12.10. 00:50

još kad bi jaca i sebe počistila...


registracija
12/12/10

Klarens, 16.12.10. 17:50

SVE DO JEDNOG !!!!
Cjelokupni Kokoshinjac...sve do jednog !!!
Premjestit ih na Goli otok
Za bozhichnicu LOPATICA !!!
I vrachaju se kad se sve ZAZELENI !!!


registracija
16/12/10

5555555555, 16.12.10. 19:09

A di će raditi??

Ipak ovako s mirom će se negdje ug.. i nitko ih neće dirati, na idučim izborima 99% neće proći, a da ih smjenite s ove funkcije - rekli bi - to nije demokracija

To nije Kazna, nego nagrada, šta će mići novi ministri napraviti (žrtveni janjci HDZ) u nepunih godinu dana?

niš, to svi normalni znaju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika