Objavljeno u Nacionalu br. 787, 2010-12-14

Autor: Robert Bajruši

Irak i Libija zovu hrvatske pirotehničare

ĐURĐA ADLEŠIČ upraviteljica je zaklade 'Hrvatska bez mina'ĐURĐA ADLEŠIČ upraviteljica je zaklade 'Hrvatska bez mina'Vlade Iraka, Libije i Afganistana pozvale su hrvatske instruktore da dođu u njihove države i pomognu u raščišćavanju tamošnjih minskih polja. Poziv je uslijedio na temelju preporuke Međunarodnog centra za zaštitu od mina iz Ženeve, koji je hrvatske stručnjake naveo kao najbolje u toj branši.

Radi se o milijunski vrijednim poslovima, no upitno je hoće li biti realizirani jer iza hrvatskih eksperata i tvrtki treba financijski stajati hrvatska vlada, kao jamac da će poslovi biti obavljeni. Tek kada sve završi, Libija, Afganistan i Irak bi platili ugovorne obaveze, a hoće li dogovor biti postignut znat će se za nekoliko mjeseci.

Iza kontakata s te tri zemlje stoji Zaklada "Hrvatska bez mina" koju je 1999. godine osnovao Hrvatski centar za razminiranje, kako bi se upozorilo na opasnost od mina na području Republike Hrvatske te prikupila sredstva od donatora, domaćih i stranih pravnih osoba, institucija, udruga ili građana. Nedavno je za upraviteljicu "Hrvatske bez mina" imenovana saborska zastupnica Đurđa Adlešič, a predsjednik Nadzornog odbora je Stipe Mesić.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika