13.12.2010. / 21:06

Autor: Hina

Studija: britansko društvo 'desnije' nego u vrijeme Thatcher

Rezultate studije britanski su mediji u ponedjeljak uvelike komentirali kao dobru vijest za vladu čije mjere štednje uglavnom nailaze na odobravanje javnosti.

Margaret ThatcherMargaret ThatcherJedva 30 posto Britanaca je za povećanje socijalnih davanja za najsiromašnije, što je dvostruko manje nego prije 20 godina, po studiji koju mediji u ponedjeljak ocjenjuju kao znak da je društvo više skrenulo udesno nego u vrijeme Margaret Thatcher.

Ta nova studija pod nazivom "Britanska socijalna stajališta" provedena među 3000 ljudi, koja je referentna na tom polju, pokazuje da sve više građana misli kako se povećavaju nejednakosti u Velikoj Britaniji, na što upozorava 78 posto anketiranih, nakon trinaestogodišnje vladavine laburista.

Ali jedan od zaključaka koji najviše iznenađuju, po mišljenju autora, jest pad broja Britanaca koji misle da vlada treba trošiti više - pa i povećanjem poreza - kako bi se smanjile te razlike: takvih je trenutačno 27 posto, a 1991. bilo ih je 58 posto.

Rezultate studije britanski su mediji u ponedjeljak uvelike komentirali kao dobru vijest za vladu čije mjere štednje uglavnom nailaze na odobravanje javnosti.

"Sada smo svi Thatcherina djeca", ističe na naslovnici Daily Telegraph, blizak konzervativcima. To mišljenje dijeli i The Guardian (lijevi centar) koji piše da je "Velika Britanija 'thatcherovskija' nego u 1980-im".

"Javno mišljenje je danas bliže idejama lady Thatcher nego kad je ona bila na vlasti", od 1979. do 1990., potvrdio je autor studije Penny Young, a prenio je Financial Times.

Jedina veća razlika je u tome da se Britanci danas više zauzimaju za održavanje kvalitetnih javnih služba, napose u zdravstvu.

Među ostalim zaključcima studije, pokrovitelj koje je bila specijalizirana nakladnička kuća Sage, stoji da 19 posto Britanaca ocjenjuje da se domaćim bankama dobro upravlja - 1983. to je smatralo 90 posto Britanaca - nakon financijske krize koja je natjerala državu da neke banke spasi ulaganjem više milijarda funta.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika