Objavljeno u Nacionalu br. 787, 2010-12-14

Autor: Dean Sinovčić

Devet filmova na Pulskom filmskom festivalu

Oskudica državnog novca tjera hrvatske redatelje da snimaju niskobudžetne filmove u neovisnoj produkciji

NIKŠA SVILIČIĆ sa
Dolores Lambašom,
glumicom iz njegovog
filma "Vjerujem u
anđele"NIKŠA SVILIČIĆ sa Dolores Lambašom, glumicom iz njegovog filma "Vjerujem u anđele"Prošlog ponedjeljka Jutarnji list je objavio kako će se slijedeće godine na filmskom festivalu Puli najvjerojatnije prikazati samo četiri hrvatska filma i to “Kotlovina” Tomislava Radića, “Koko i duhovi” Danijela Kušana, “Duh babe Ilonke” Tomislava Žaje i “Lea i Darija” Branka Ivande nakon čega je uslijedio demantij organizatora pulskog festivala gdje je rečeno da će, osim ova četiri filma biti prikazan i film «Prevoditeljica» Biljane Čakić - Veselič.

Osim tih pet filmova koje sufinancira država, navedeno je da su već gotova četiri filma iz nezavisne produkcije, da će još neki nezavisni filmovi biti dovršeni do tada te će samim time pulski festival imati dovoljno naslova u konkurenciji za nagrade. Pitanje je kako je došlo do toga da se na festivalu hrvatskog filma pojavi jednak broj filmova koje sufinancira država i onih koje država ne financira? Prvo je 2008. godine odlučeno da se financira 12 filmova od čega su osam filmovi debitanata, a četiri iskusnih redatelja. Već tada su mnogi upozoravali kako debitanti, koji su dobili najviše 2,2 milijuna kuna po filmu, neće ni znati ni moći brzo naći preostali novac za snimanje filma. Dvije godine nakon tog natječaja, od osam debitantskih filmova samo je jedan prikazan u hrvatskim kinima, a to je «Šuma Summarum» redatelja Ivana Gorana Viteza dok se još dva filma očekuju dogodine u Puli, a to su «Prevoditeljica» Biljane Čakić-Veselič i «Koko i duhovi» Daniela Kušana.

Ni iskusniji redatelji koji su 2008. godine dobili novac nisu se iskazali, pa je do sada samo Dalibor Matanić završio i prikazao svoj film «Majka asfalta» dok se film "Kotlovina" Tomislava Radića očekuje u Puli slijedeće godine. K tome treba dodati da je na tom natječaju najviše novaca dobio Matanić za svoj film, 3,6 milijuna kuna, čime ispada da je Arsen A. Ostojić bio u pravu kada je rekao kako je teško napraviti film ako vam država da manje od 3,5 milijuna kuna. A onda su došli problemi u 2009. godini. U prosincu 2008. godine umro je Albert Kapović, predsjednik HAVC-a, tijela koje je raspisivalo natječaje i dodjeljivalo novac za filmske projekte. Tek u lipnju 2009. godine izabran je novi predsjednik Nikša Sviličić ali on za 2009. godinu nije raspisao natječaj, i kaže kako nije ni mogao jer nije bio donesen Pravilnik HAVC-a bez kojega nema raspisivanja natječaja. Natječaj je raspisan tek 29. prosinca. Odluka o podjeli novaca za 2009. donesena je u svibnju ove godine te tako 2009. godine niti jedan redatelj nije dobio novac za svoj projekt. S upitnom podjelom 2008. godine i bez financiranja 2009. godine nije čudno da su se brojni redatelji odlučili da na teži način, kroz nezavisnu produkciju, dođu do novaca i režiraju film.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika