14.12.2010. / 15:07

Autor: Martina Čizmić

Moderno ratovanje: Američki vojnici uz pušku i uniformu, u rat nose i smartphone

"Pokušavamo iz temelja promijeniti način na koji vojnici dobivaju informacije, podatke za vježbe i podatke o pravim operacijama", ističe direktor misije

Američki vojnici mogli bi uskoro dobiti smartphone (Foto: Wikipedia)Američki vojnici mogli bi uskoro dobiti smartphone (Foto: Wikipedia)Do prije nekoliko godina, osnovna oprema koju je svaki vojnik dobivao prilikom ulaska u vojsku sastojala se od uniforme, osnovnog oružja i paketa za preživljavanje. Uskoro bi taj paket mogao sadržavati i smartphone.

Naime, kako javlja USA Today, američka vojska planira svakom vojniku dati smartphone - ili iPhone ili Android telefon, a uz to će im i plaćati mjesečni račun za njih.

To je jedan od pokušaja modernizacije načina na koji američka vojska trenira svoje vojnike i na koji se oni snalaze u borbenim situacijama.

Vojska planira testirati korištenje smartphonea, ali i drugih elektroničkih uređaja poput čitača elektronskih knjiga i u ratnim uvjetima kako bi provjerila njihovu upotrebljivost u ekstremnim uvjetima.

"Pokušavamo iz temelja promijeniti način na koji vojnici dobivaju informacije, podatke za vježbe i podatke o pravim operacijama", ističe direktor misije u Fort Blissu Mike McCarthy.

Ističu kako bi tijekom borbe smartphonei omogućili vojnicima dobivanje informacija u stvarnom vremenu bilo putem satelitskih karata do kojih bi mogli doći kad god im zatreba ili do videa iz bespilotnih letjelica. No, prije no što vojnici zaista i dobiju u ruke telefone, vojska mora osmisliti kako zaštiti informacije od curenje ili krađe.

"Najveća je zabrinutost oko dijeljenja informacija i njihovog osiguranja. Postoji opravdani strah od hakiranja tih telefona, no on ne bi trebao paralizirati njihovo uvođenje u vojsku", ističe general Michael Vane, direktor integracijskog centra.

Vezane vijesti

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Tvrtke Intel Corporation i Lenovo Group danas su objavile da je na kineskom tržištu dostupan model Lenovo LePhone K800, Lenovov prvi pametni telefon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika