14.12.2010. / 15:23

Autor: Nacional.hr

Ružmarin - otkrivamo sva ljekovita svojstva ovog mirisnog grma

Osim što ima glagotvoran učinak na mozak, odnosno pamćenje, ova mediteranska grmolika zimzelena biljka sadrži niz ljekovitih sastojaka...

Ružmarin je mediteranska grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova.

Više od tisuću godina koristi se kao začin mnogim ukusnim jelima, međutim nešto manje je poznato da obiluje i mnogim ljekovitim sastojcima.

Doduše, poznato je da blagotvorno utječe na mozak što su pokazala i neka istraživanja, međutim to je samo jedna u nizu njegovih pozitivnih karakteristika!

1. Ružmarin smanjuje rizik od zloćudnih bolesti, primjerice raka kože. Da ulje ove mediteranske biljke ima blagotvoran učinak na kožu, potvrdila su mnoga istraživanja.

2. Pokazalo se da sprečava mnoge bolesti probavnog sustava, čak i rak debelog crijeva.

3. Ulje ružmarina sprečava i mnoga reumatske oboljenja.

4. Jača imunološki sustav.

5. Ružmarin ima blagotvoran učinak na dišni sustav.

6. Godinama se koristi u kozmetičkoj industriji. Jedan je od najvažnijih sastojaka preprata za kosu. Ukoliko takve pripravke pripremate kod kuće, pomiješajte ga s lavandom. Izmješajte otprilike 30 ml ulja ružmarina i oko 35 ml ulja od lavande, zatim protresite bočicu i spremite na tamno mjesto ili u bocu koja ne propušta svijetlo. Nekoliko kapi utrljate u četku i pročešljajte kroz kosu.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika