15.12.2010. / 15:12

Autor: Deutsche Welle

Više od obične prtljage: U Nürnbergu otvorena izložba kofera

Oni su pratioci, svjedoci, suputnici. Bez njih je nezamislivo bilo koje uzbudljivo putovanje. Vodstvo Germanskog nacionalnog muzeja u Nürnbergu stoga im je posvetilo čitavu jednu izložbu

Još nikada nikome nije palo na pamet napraviti izložbu posvećenu - koferima. Muzej u Nürnbergu priredio je stoga svojevrsnu premijeru pod naslovom "Pratioci na putovanjima - više od prtljage".

Na njoj se mogu vidjeti mali, veliki, elegantni, robusni, funkcionalni ili šminkerski koferi koji gotovo uvijek oslikavaju duh vremena iz kojeg potječu - kao na primjer: kožnata torba s dugom ručkom u kojoj su naučnici sredinom 19 stoljeća sa sobom nosili svoju imovinu ili naramak od vunene tkanine kojeg su jahači mogli privezati na sedlo. Među izložbenim eksponatima može se naći i egzotičnih primjeraka poput zelenog drvenog sanduka ukrašenog cvjetnim motivima - ono što bismo mi danas nazvali škrinjom, nekada je bio - običan kofer.

Kako izgleda "otac svih kofera"?

"Oca svih kofera", tj. neku vrstu "prakofera", nećete, međutim, naći na izložbi u Nürnbergu. Organizatorica izložbe Claudia Selheim objašnjava: "Prototip nismo našli. Tražili smo jednostavno markatne, posebne primjerke. I, ako ćemo pošteno, koferi nisu bili predmeti koji bi ljudi baš namjerno sačuvali. Kofer je do 19. stoljeća bio u sjevernoj Njemačkoj neka vrsta skladišnog namještaja. Tek u 18. stoljeću se uopće pojavljuje u inventarima i kofer za kočije na putovanjima, ali to se ne može označiti prototipom".

Ono što se može naći na izložbi je široka paleta "kofera" dizajniranih na razne načine - od onih za kočiju, preko izvezenih putnih torbi i pletenih košara koje su bile posebno omiljene zbog svoje lakoće, pa sve do sportskih ruksaka i aluminijskih kofera "na sandučiće" iz naše svakodnevnice. Posebno zanimljivi primjerci međutim potječu iz prošlosti poput onog koji je pripadao jednom kanoniku iz Münstera (oko 1800.). Njegov se "kofer" sastojao od 170 dijelova. U njemu je bilo mjesta i za pribor za jelo, za porculanske šalice kao i za dalekozor.

Izložba pokazuje kako je izum željeznice promjenio, revolucionirao tradiciju putovanja. No, na razvoj putničke prtljage utjecao je i "dolazak" aviona kao i razvoj automobila.

Sa "slonom" na put

I dok su mornari voljeli grube, velike vreće, vojnim časnicima takozvanog Trećeg Reicha je bio draži red u pocinčanim sanducima. Thomas Mann je pak na putovanja 1952. išao sa staromodnim koferom svoje punice. Neke filmske dive su putovale s takozvanim "slonovima".

Claudia Selheim iz nirnberškog muzeja objašnjava: "'Slon' je poznat u svijetu kofera. Marlene Dietrich je, na primjer, putovala s njim. To su bili njezini koferi-ormari. Već su sami po sebi bili teški pa je trebalo puno sluga - nosača da ih se uopće može pomaknuti. To nije bila prtljaga koju si sam nosio, već si naređivao drugima da ti je nose". Marlene Dietrich s time očito nije imala problema - kažu da je znala sa sobom nositi i do 80 divovskih kofera!

Deutsche Welle

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika