16.12.2010. / 14:27

Autor: Nacional.hr

HAKOM intenzivno radi na uklanjanju smetnji u digitalnom TV signalu na području Istre

Odmah po saznanju da su talijanski regionalni DVB-T multipleksi proradili na međunarodno usuglašenim frekvencijama kojima se koristi Republika Hrvatska, HAKOM-ovo mjerno vozilo u Istri izmjerilo je razine, vrstu i izvore ometajućih signala zbog službene prijave smetnji. Talijanskoj je strani uložen službeni prigovor.

Talijanski digitalni signal ometa hrvatskiTalijanski digitalni signal ometa hrvatskiU cilju što bržeg uklanjanja smetnji u hrvatskim DVB-T multipleksima u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) intenzivno surađuje s lokalnim i stranim nadležnim institucijama. Akcija je pokrenuta još prošli petak, pri čemu je o situaciji odmah obaviješteno tijelo nadležno za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Talijanskoj Republici. Tom je prilikom HAKOM upozorio na nedopustivu situaciju i zatražio žurno uklanjanje smetnji, sukladno međunarodnoj proceduri koju propisuje nadležna agencija UN-a, Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU - International Telecommunication Union). Prijave smetnji su poslane za ometanje A,B i D multipleksa, odnosno 28., 29. i 53. kanala UHF frekvencijskog područja.

HAKOM je o problemu također obavijestio i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je žurno reagiralo te o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. Pritom se ukazalo na trenutačnu situaciju te zatražilo njeno promptno rješavanje.

Osim službeno, HAKOM je talijansku stranu i neformalno obavijestio o problemu. Pri tome je dobiven povratni odgovor da će talijanski DVB-T multipleksi smanjiti izračenu snagu svojih televizijskih postaja, a koje onemogućuju prijem hrvatskih programa. U cilju praćenja situacije u radiofrekvencijskom spektru, HAKOM-ovo vozilo je i ovaj tjedan redovito izlazilo na teren u Istri.

HAKOM čitavo vrijeme blisko surađuje i s mrežnim operatorom DVB-T multipleksa u Republici Hrvatskoj - tvrtkom Odašiljači i veze - a u cilju pronalaska brzog načina omogućavanja prijema hrvatskih programa u što većem dijelu smetnjom pogođenog područja. Ovo se čini jer ne postoji jamstvo brzog rješavanje nastale situacije s obzirom da se radi o smetnjama čiji je izvor u inozemstvu.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika