16.12.2010. / 14:57

Autor: Hina

Njemačka 2011. počinje povlačiti svoje vojnike iz Afganistana

Njemačka će potkraj 2011. početi postupno smanjivati broj vojnika Bundeswehra u mirovnoj misiji u Afganinstanu, a potpuno ih povući 2014., rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u obraćanju parlamentu.

Njemačka će sljedeće godine početi povlačiti svoje vojnikeNjemačka će sljedeće godine početi povlačiti svoje vojnikeNjemačka će potkraj 2011. početi postupno smanjivati broj vojnika Bundeswehra u mirovnoj misiji u Afganinstanu, a potpuno ih povući 2014., rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u obraćanju parlamentu.

"Mogu pouzdano najaviti da ćemo potkraj 2011. prvi put smanjiti broj vojnika u Afganistanu", rekao je ministar i potpredsjednik njemačke vlade podnoseći Bundestagu vladino izvješće s nazivom "Napretci i izazovi u Afganistanu".

Istodobno je najavio da bi od 2014. odgovornost za sigurnosno stanje u Afganistanu trebale potpuno preuzeti afganistanska policija i vojska.

Westerwelle je, međutim, otvorio mogućnost sa njemački vojni i policijski instruktori ostanu i nakon 2014., no oni ne bi sudjelovali u borbenim akcijama.

"Mi u Afganistanu branimo vlastitu sigurnost i stoga je naša misija ispravna. No ispravno je isto tako da ta misija ne može vječito trajati", zaključio je Westerwelle.

O stanju u Afganistanu Westerwelle je rekao kako "pored mnogo svijetlih točaka ima i mnogo sjena".

Trenutačno je u sklopu mirovne misije pod vodstvom NATO-a oko 4600 vojnika Bundeswehra, raspoređenih uglavnom na sjeveru zemlje.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika