17.12.2010. / 14:26

Autor: Hina

Duka: Stanje u medijima dodatno se pogoršalo

Stanje u svim hrvatskim novinskim redakcijama u 2010. dodatno se pogoršalo, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, otvarajući redovnu skupštinu Društva kojom se ove godine obilježava i 100. godišnjica novinarske strukovne udruge.

Zdenko DukaZdenko DukaStanje u svim hrvatskim novinskim redakcijama u 2010. dodatno se pogoršalo, ustvrdio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, otvarajući redovnu skupštinu Društva kojom se ove godine obilježava i 100. godišnjica novinarske strukovne udruge.

Iako lošu ekonomsku situaciju teško proživljavaju i vlasnici medija, kriza se najviše lomi preko leđa novinara i drugih djelatnika u medijima, kazao je Duka, izvještavajući o stanju u novinskim redakcijama od kojih su gotovo sve zahvaćene otkazima, smanjenjem plaća i srozavanjem materijalnih i profesionalnih prava.

No, teška situacija u državi može se shvatiti i kao dodatni poticaj za medije koji, po Dukinim riječima, trebaju pomoći da cijelo društvo doživi katarzu nakon niza najozbiljnijih političkih afera.

Istaknuo je da je najteža situacija ipak u privatnim medijima, što u javnosti nezasluženo ima manji odjek od problema javnih medija poput HRT-a gdje je privremena uprava otpustila sve stalne honorarne suradnike.

Uz financijske poteškoće novinarstvo se, dodao je, susreće i s profesionalnom krizom, pa se sve manje objavljuju kvalitetni autorski tekstovi koji se trude kontekstualizirati burne i prijelomne događaje u društvu.

"Novinarstvo je sve više uredničko, umjesto autorsko. Napokon se raskrinkava koruptivni sustav koji je vladao posljednjih dvadeset godina, ali kao da nema autora koji će sve to povezati, objasniti i utjecati na snaženje demokratske javnosti", kazao je Duka.

Stanje u medijima danas će detaljno raspraviti i izaslanici 51. skupštine HND-a koja bi na kraju svog rada trebala usuglasiti zaključke i stavove s kojima će se obratiti javnosti.

Stota obljetnica HND-a obilježit će se i sutrašnjom svečanom akademijom te humanitarnom zabavom u Novinarskom domu.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika