18.12.2010. / 09:55

Autor: Deutsche Welle

Kouchner: Nismo znali ništa o trgovini organima na Kosovu

Prvi šef Misije UN na Kosovu Bernard Kouchner rekao je da je skeptičan prema navodima izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martya o trgovini ljudskim organima i ocijenio da o tome treba provesti punu međunarodnu istragu

Bernard KouchnerBernard Kouchner"Moja prva reakcija, a pročitao sam izvještaj veoma pažljivo, je da sam bio vrlo skeptičan prema tim optužbama o trgovini organima. Moja druga reakcija je neka se to istraži, neka se provede prava istraga. To su moje dvije reakcije", rekao je Kouchner u razgovoru za BBC.

Kouchner je odbacio tvrdnje izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martya da su brojne obaveštajne službe i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu znali šta se događa oko trgovine ljudskim organima. "Ne, to nije točno. Ništa nismo znali. Da smo znali, naravno da bismo poslali ljude da istraže i utvrde činjenice. Ima nerazumjevanja koje se provlači kroz čitav taj izveštaj", dodao je on.

"Organiziranog kriminala svakako ima. Tko njime upravlja ja to ne znam. Ali za organizirani kriminal smo svakako čuli. Međutim, za trgovinu organima nismo čuli u vrijeme kada sam ja bio na Kosovu, a to je od 1999. do 2001. godine. Prvi put sam za to čuo kada je Carla del Ponte objavila svoju knjigu. I bio sam vrlo iznenađen", rekao je Kouchner.

O pogodbi

Kako prenosi BBC, Kouchner demantira i tvrdnju Dicka Martya da su on i drugi predstavnici međunarodne zajednice napravili pogodbu sa ekstremnim elementima među kosovskim Albancima da oni ne izazivaju nasilje u zamjenu za to da međunarodna zajednica zatvori oči pred onim što su radili. Kouchner je rekao da su se oni borili "protiv organiziranog i neorganiziranog kriminala". "Danonoćno smo se borili i protiv nasilja i ubijanja. Radili smo za zadovoljenje pravde. To je bio cilj međunarodne intervencije. Ta tvrdnja nije istinita", rekao je on.

"Euleks treba provesti istragu"

Na pitanje tko bi po njegovom mišljenju trebao provesti istragu sada kada Haaški sudviše ne može podići optužnice, Kouchner je rekao da postoji europska pravna i policijska misija na Kosovu Euleks, i da bi ona to trebala učiniti. "Oni bi trebali predvoditi međunarodnu istragu. Euleks čine ljudi iz svih 27 zemalja EU. Ima ih dovoljno. U sastavu Euleksa rade i suci i tužoci. Euleks upravo zato i postoji", rekao je Kouchner.

Kako navodi BBC, Bernard Kouchner je sa oprezom odgovorio na pitanje što misli o premijeru Kosova Hashimu Tachiju koji se spominje u Martyevom izvještaju kao šef mreže koja je počela kriminalne poslove prije rata na Kosovu a poslije zadržala značajan utjecaj na tamošnje vlasti.

"Gospodin Thaci je trenutno premijer Kosova i komunicira sa predsjednikom (Srbije Borisom) Tadićem. Obojicu ih poštujem. Pregovori su veoma značajni. I to je ono do čega je meni stalo; da se dođe do mira u regiji u koji smo mi iz međunarodne zajednice puno investirali, ne samo novca nego i ljudi".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
27/12/06

Skipp, 18.12.10. 12:06

Bit će da je Kuchner počasni član HDZ-a, ni oni nisu ni vidjeli ni čuli ni imali saznanja da se reketari država....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika