19.12.2010. / 18:53

Autor: Hina

Branko Marinković optužen za navodnu zavjeru s ciljem ubojstva Eva Moralesa

Bolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje oružane pobune prošle godine, a među njima se nalazi i Branko Marinković, jedan od vođa bolivijske oporbe i sin hrvatskog iseljenika, javlja BBC.

Evo MoralesEvo MoralesBolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje oružane pobune prošle godine, a među njima se nalazi i Branko Marinković, jedan od vođa bolivijske oporbe i sin hrvatskog iseljenika, javlja BBC.

Navodna zavjera otkrivena je u travnju 2009. kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih europskih plaćenika u istočnom gradu Santa Cruzu. U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korijena s hrvatskim državljanstvom Eduardo Rosza Flores zvan Chico, koji se smatra vođom skupine i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u Domovinskom ratu, te Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su bili Bolivijac hrvatskih korijena i državljanstva Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso.

Bolivijsko tužiteljstvo podiglo je krajem ovoga tjedna optužbe protiv 39 ljudi za zavjeru s ciljem ubojstva predsjednika države Eva Moralesa. Među njima su brojni oporbeni političari i jedan general. Optuženi su izjavili da nisu krivi te da su optužnice politički motivirane.

Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobjeglo i sada živi izvan Bolivije. Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, poslovni čovjek i bivši čelnik oporbenog Građanskog odbora Santa Cruza, koji je pisanju medija ima i hrvatsko državljanstvo, koji je pobjegao SAD.

Među bivšim visokim vojnim časnicima koji su optuženi je umirovljeni general Gary Prado, koji je vodio postrojbu koja je uhitila i ubila legendarnog gerilca Ernesta Che Guevaru 1967. godine

Svi su oni optuženi da su sudjelovali su u zavjeri u svrhu ubojstva Moralesa i pokrenuli su oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili neovisnost pokrajine Santa Cruz, navodi tužiteljstvo.

Tužitelji kažu da kao dokaz imaju e-mailove koji optuženike povezuju s trojicom ubijenih i dvojicom uhićenih europskih plaćenika.

Marinković i drugi oporbenjaci opovrgnuli su bilo kakvu vezu s Roszom Floresom i optužili su vladu da je izgradila slučaj protiv njih iz političkih razloga. "Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živjeti izvan svoje voljene Bolivije jer je u mojoj zemlji moj život u opasnosti. Nema jamstva da ću imati pošteno suđenje", rekao je Marinković.

Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera izjavio je u subotu da bi se Marinković trebao vratiti u Boliviju i "braniti svoju istinu".

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika