19.12.2010. / 19:05

Autor: Hina

Umro idejni tvorac eura Tommaso Padoa Schioppa

Idejni tvorac zajedničke europske valute, bivši talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa umro je u subotu navečer u Rimu u 71. godini od srčanog udara.

Tommaso Padoa Schioppa (Reuters)Tommaso Padoa Schioppa (Reuters)Idejni tvorac zajedničke europske valute, bivši talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa umro je u subotu navečer u Rimu u 71. godini od srčanog udara.

Schioppa, talijanski ministar gospodarstva i financija od 2006. do 2008. za vrijeme vlade Romana Prodija umro je iznenada dok je bio na večeri s prijateljima, rekao je za medije jedan od uzvanika na toj večeri.

Njegova iznenadna smrt potresla je talijansku poslovnu i političku elitu kojoj će ostati u sjećanju po gorljivu zalaganju za europski projekt i za zajedničku europsku valutu.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odao je počast Schioppi koji je od lipnja 1998. do svibnja 2005. bio član uprave ECB-a.

"Europska monetarna unija gubi mislioca, čovjeka akcije i vizionara koji je bio potpuno predan europskom jedinstvu", piše u priopćenju koje je Trichet objavio uime te financijske ustanove sa sjedištem u Frankfurtu. "Svi smo cijenili njegovo revno predanje, stručnost i iznimni doprinos osnutku i konsolidaciji ECB-a i eurosustava", dodao je, rekavši da žali zbog gubitka "bliskog kolege i prijatelja".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika