20.12.2010. / 10:30

Autor: Nacional.hr

Uskoro na slobodi

Bivši premijer ubrzo izlazi iz zatvora: Austrijski sud pušta Sanadera uz jamčevinu?

Premda se još uvijek pred sudom nije službeno očitovao o tome hoće li se protiviti izručenju Hrvatskoj, iz izjava bivšeg premijera Ive Sanadera kako smatra da je postupak koji je protiv njega pokrenut politički, sve je evidentnije da je odlučio svim pravnim sredstvima boriti se protiv ekstradicije

Ivo Sanader   (Foto:Igor Šoban)Ivo Sanader (Foto:Igor Šoban)Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro bi se ipak mogao naći na slobodi i to pod uvjetom da ga austrijski sud pusti uz jamčevinu. Iako se takva mogućnost čini gotovo nemogućom jer je Sanader ulovljen u bijegu, austrijska sudska praksa ovakav rasplet čini vrlo vjerojatnim.

Naime, kako piše Vjesnik, evidentno je da će obrana u vrlo skorom roku austrijskom sudu ponuditi jamčevinu u zamjenu za to da se Sanadera tijekom ekstradicijskoga postupka pusti na slobodu.

Austrijski sudovi u tome načelno ne vide nikakav problem, što potvrđuje i slučaj Vladimira Zagorca. Za njegovu slobodu uz jamčevinu izborio se jedan od najpoznatijih bečkih odvjetnika Gerald Ganzger, koji je progovorio o svojim dosadašnjim iskustvima na tu temu.

"U cijeloj svojoj praksi gotovo se i ne sjećam slučaja da je austrijski sud tijekom ekstradicijskoga postupka ikome odbio jamčevinu. Jedini slučaj kojeg se sjećam bila je jedna žena optužena za ubojstvo. Nju je sud zadržao u pritvoru do izručenja", rekao je Ganzger za Vjesnik.

Premda se još uvijek pred sudom nije službeno očitovao o tome hoće li se protiviti izručenju Hrvatskoj, iz izjava bivšeg premijera Ive Sanadera kako smatra da je postupak koji je protiv njega pokrenut politički, sve je evidentnije da je odlučio svim pravnim sredstvima boriti se protiv ekstradicije, piše Vjesnik.

Ako Sanader odbije ekstradiciju počinje "dulji postupak" u kojem Hrvatska mora i njemu i austrijskom sudu dostaviti sve dokaze, što ostavlja i veću mogućnost pripreme kvalitetnije obrane. No, Sanader svoju odluku o izručenju može i promijeniti. To je nedavno napravio Sretko Kalinić koji je najprije rekao kako ne želi u Srbiju, da bi onda u jednom trenutku okrenuo ploču i rekao da više nije protiv izručenja. Učini li Sanader to, istog trenutka kreće "skraćeni postupak".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 20.12.10. 11:05

ma pustit će ga uz kurac


registracija
2/12/09

gromco, 20.12.10. 12:37

neka ga samo puste na slobodu. lakshe je pripremiti obranu sa slobode nego u prdary. vjerujem da sanader ima ovog momenta cilj, kojeg zn!a da mora obaviti prije nego li sheyt!an po njeg dodje. on jedini moze sive eminencije iz kradezeya imenovati ali i amenovati!.
sanader go..
bitch


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika