Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Maroje Mihovilović

KAKO JE OSLOBOĐEN ŠEF WIKILEAKSA

Zvijezde i vrhunski pravnici za Assangea

OSNIVAČ: WIKILEAKSA: Julian Assange pušten je iz pritvora zahvaljujući vrsnim odvjetnicima i osobama iz javnog života koji su prikupili novac za njegovu jamčevinu

JULIAN ASSANGE
pušten je na slobodu
do odluke o izručenju
Švedskoj: sada mu najveća opasnost
prijeti od mogućnosti
da ga u Americi optuže za udruživanje s Manningom radi špijunažeJULIAN ASSANGE pušten je na slobodu do odluke o izručenju Švedskoj: sada mu najveća opasnost prijeti od mogućnosti da ga u Americi optuže za udruživanje s Manningom radi špijunažeNakon što je osnivač internetskog sajta Wikileaks Julian Assange uz jamčevinu nakon devet dana pušten iz londonskoga zatvora, njegovi prijatelji i podržavatelji nisu krili silno zadovoljstvo što je njihov zajednički napor da ga oslobode urodio plodom. Posebno su bili oduševljeni njegovi internetski prijatelji, okupljeni u grupi Anonymous, koji su posljednjih tjedana preko interneta vodili zamašnu akciju protiv raznih velikih korporacija koje su uskratile usluge i pomoć Assangeu, najvjerojatnije - po njihovu mišljenju - zbog pritisaka iz američke vlade.

PRIPADNICI ANONYMOUSA, koji su internetskom djelatnošću već i prije prosvjedovali protiv ograničavanja sloboda na internetu, orkestrirali su zbog Assangea krupne napade gomilom poruka na sajtove kompanija Mastercard, PayPal, Amazon, Visa i drugih koje su prestale poslovati sa sajtom Wikileaks, bilo prekinuvši financijske usluge, bilo onemogućivši Assangeu i njegovim pristašama da se služe njihovim serverima. Tvrdilo se da su neke od tih kompanija zbog internetskih napada imale problema u poslovanju, a članovi Anonymousa uvjereni su da je i takav njihov pritisak pridonio Assangeovu oslobađanju iz britanskoga zatvora. To se može iščitati iz priopćenja što ga je ta grupa objavila nakon Assangeova puštanja iz pritvora: “Julian Assange je slobodan. To znači da smo dobili jednu bitku, ali se rat nastavlja. Rat za slobodu govora. Rat za slobodu interneta. Oni koji niječu slobodu drugima ne zavređuju je ni sami. Narod je vlasnik interneta, ne vlade, ne korporacije, i mi ćemo to dokazati.”


Znalci pak Assangeova slučaja tvrde da cyber ratnici iz Anonymousa pretjerano svojataju zasluge za Assangeovo oslobođenje i da ga on zahvaljuje ponajprije drugim ljudima, svojim vrsnim pravnicima i osobama iz javnog života, koji su prikupile golem novac za njegovu jamčevinu, ali i utjecali na stav javnoga mnijenja, što je nedvojbeno utjecalo i na postupanje britanskoga sudstva.

NAJBOLJI BRITANSKI
STRUČNJAK Mark Stephens vodeći je odvjetnik za medijsko pravo i slobodu govora, a
dok je Assange bio pritvoren, on je bio
i njegov neslužbeni glasnogovornikNAJBOLJI BRITANSKI STRUČNJAK Mark Stephens vodeći je odvjetnik za medijsko pravo i slobodu govora, a dok je Assange bio pritvoren, on je bio i njegov neslužbeni glasnogovornikČIM SE ASSANGE U BRITANIJI našao na udaru tamošnjega državnog tužiteljstva i političkog establishmenta, počela se širiti sve snažnija skupina poznatih prijatelja i podržavatelja, koji su mu silno pomogli u pravnoj borbi da se od švedskog zahtjeva za izručenje brani sa slobode. Kad je uhićen, osnovana je neformalna skupina pristaša i simpatizera. Njeni su članovi bili iznimno aktivni, bili su mu spremni pomoći na razne načine, uvjereni da je ono što on čini važno i vrijedno, a da su akcije britanskih, švedskih i američkih vlasti protiv njega samo pokušaj osvete i kršenje njegova prava na slobodu govora, kao i kršenje prava javnosti na informacije, a da je taj pokušaj pravno posve neosnovan. Assange ima nekoliko iznimnih odvjetnika, među kojima se ističe Mark Stephens, jedan od najboljih britanskih pravnih stručnjaka za medijsko pravo i zaštitu slobode govora: 54 su mu godine, sudjelovao je u raznim spektakularnim procesima, na primjer štitio je pripadnike međunarodne ekološke organizacije Greenpeace kad ih je tužila multinacionalna naftna kompanija Shell. Imao je niz poznatih klijenata, na primjer ateističke intelektualce Richarda Dawkinsa i Christophera Hitchinsa, a branio je i medijske kuće, među ostalima CNN, New York Times i Wall Street Journal. Sad u sudnici predstavlja Assangea, a - budući da Assange, dok je bio pritvoren, nije mogao kontaktirati s medijima - pretvorio se i u njegova neslužbenog privremenog glasnogovornika.

DRUGA VAŽNA OSOBA koja svesrdno podržava Assangea jest kapetan Vaughan Smith, bivši časnik elitne postrojbe britanske vojske koji je služio u Sjevernoj Irskoj, Njemačkoj i na Cipru. Nakon što je izišao iz vojske, počeo se baviti novinarstvom i raznim ekološkim i humanitarnim temama. Bio je vrlo nezadovoljan time kako svjetski mediji prikazuju političke događaje, posebno ratne sukobe, pa je počeo djelovati kao neovisni ratni snimatelj. Vrlo su zanimljive njegove reportaže iz Zaljevskog rata i s Kosova, gdje je bio čak i ranjen. Da potakne mlade neovisne novinare i snimatelje, osnovao je agenciju Frontline Club preko koje oni mogu distribuirati svoje radove, ali i gdje se mogu okupljati, jer je uz agenciju otvorio i klub. Smith se u posljednje vrijeme jako sprijateljio s Assangeom i ponudio mu da stanuje kod njega bude li pušten iz zatvora uz jamčevinu. Štoviše, sudu je dao adresu svoje prostrane, ograđene farme u Sussexu, gdje će Assange živjeti u nekoj vrsti djelomičnog kućnog pritvora, uz redovito javljanje policiji. Odmah nakon oslobađanja Assange se uputio onamo. Ondje će boraviti s elektroničkom nanogvicom, neke sate morat će provoditi ispred kuće i svake se večeri javljati u lokalnu policijsku postaju. Još jedan čovjek sličnoga profila mnogo pomaže Assangeu, slavni britanski novinar John Pilger, nekadašnji međunarodni dopisnik londonskog tabloida, koji je postao iznimnim autorom niza dokumentaraca o ratnim, političkim i socijalnim prilikama na raznim točkama svijeta i piscem brojnih knjiga. Taj novinski veteran, koji je snimio više od 60 dokumentaraca, više je puta nagrađen za svoj rad, ponajprije zbog neovisnog pristupa. Vrlo je kritičan prema američkoj politici u svijetu, pa Assangeovu namjeru da objavi 250.000 tajnih diplomatskih izvještaja američkog ministarstva vanjskih poslova smatra važnim korakom u raskrinkavanju te politike.

BIANCA JAGGER Nikaragvanska aktivistica, bivša supruga Micka Jaggera, svojski se angažirala za
AssangeaBIANCA JAGGER Nikaragvanska aktivistica, bivša supruga Micka Jaggera, svojski se angažirala za AssangeaASSANGEU POMAŽE I 36-godišnja Jemima Khan, pripadnica visokog britanskog društva, osoba osebujna životopisa, koju su smatrali jednom od najljepših Londonki pa su o njoj često pisale britanske popularne novine. Kći je pokojnog francusko- britanskog bogataša židovskog podrijetla Jamesa Goldsmitha, a 1995. se udala za tadašnjeg najboljeg igrača kriketa na svijetu, Pakistanca Imrana Khana, te je prihvatila islamsku vjerospovijest. Brak se raspao 2004. Nakon toga bila je u vezi s britanskim glumcem Hughom Grantom. Posljednjih godina ponajviše se bavi humanitarnim radom, djeluje u raznim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, a sad je stala u zaštitu ljudskih prava Juliana Assangea. Tvrdi se da je bila posebno aktivna u nastojanju da se prikupi 200.000 funti za Assangeovu jamčevinu. Sama je dala desetinu, 20.000 funti. I Nikaragvanka Bianca Jagger, nekadašnja supruga rockera Micka Jaggera, posljednjih je godina jako angažirana u raznim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Svojski se angažirala za Assangea i često zbog njega kontaktira s novinarima. I 67-godišnji Pakistanac Tariq Ali, kao student pobornik revolucionarnih akcija za demokratizaciju Pakistana, a sada novinski komentator, snažno djeluje u korist Assangea. Kad se održavaju skupovi podrške, često se na njima pojavljuje i 74-godišnji filmski redatelj Ken Loach, poznat po socijalno i politički angažiranim filmovima. I on je dao 20.000 funti za Assangeovu jamčevinu. I slavni američki režiser politički eksplozivnih dokumentaraca Michael Moore zalaže se javno za Assangeovu slobodu, i on je dao 20.000 dolara za jamčevinu. Jednako djeluje i 81-godišnji australski novinar i pisac Phillip Knightley, autor jedne od najboljih knjiga o povijesti ratnih reportera.

JAKO JE MNOGO I anonimnih donatora. Ljudi iz Assangeova najužeg kruga tvrde da je njegova jamčevina bila enormna, a nevolja je bila i to što se morala prikupiti u gotovini i predati sudu vrlo brzo, nisu bile dovoljne pisane potvrde o spremnosti da se da taj novac kao u drugim pravosudnim slučajevima. No Assangeovi prijatelji novac su ipak uspjeli prikupiti do trenutka kad je sud definitivno odlučio da do sudskog razmatranja švedskog zahtjeva za izručenjem Assange smije izići iz zatvora. Članovi Assangeova pravnog tima, koliko god zadovoljni tim malim prvotnim uspjehom, time što je ipak na slobodi, i dalje su zabrinuti zbog onoga što slijedi i upozoravaju da ih očekuju još mnogo teže bitke. Mark Stephens, koji među Assangeovim odvjetnicima najviše kontaktira s medijima, otkrio je da se u potpunoj tajnosti u gradu Alexandriji u saveznoj državi SAD-a Virginiji sastala tzv. Velika porota i razmotrila Assangeov slučaj.

JEMIMA KHAN
Pripadnica britanskog
visokog društva i
poznata humanitarka
dala je 20 tisuća
funti za Assangeovu
jamčevinuJEMIMA KHAN Pripadnica britanskog visokog društva i poznata humanitarka dala je 20 tisuća funti za Assangeovu jamčevinuVELIKA POROTA posebna je institucija američkog pravosuđa, ona ima golemu ulogu pri pokretanju optužnih prijedloga na federalnoj razini. Velika porota sastoji se od običnih građana, čiji je identitet nepoznat, a sva zasjedanja te porote održavaju se bez nazočnosti javnosti i zabranjeno je otkrivati o čemu se i kako na njima raspravlja. Kad savezno državno tužiteljstvo kani pokrenuti neki postupak, mora se obratiti Velikoj poroti da ona na temelju dokaza i indicija procijeni je li pokretanje tog postupka uopće utemeljeno. Ako se za Assangeov slučaj sastala Velika porota, to znači da je američko državno tužiteljstvo pripremilo optužnicu. Znakovito jest da se Velika porota sastala u gradu Alexandriji, a ne u Washingtonu, što bi bilo logično. Razlog je to što je u Virginiji mnogo lakše podići optužnicu za ono što se Assangeu stavlja na teret. Odvjetnici upozoravaju na još jednu važnu okolnost, da je u vojnom zatvoru u vojnoj bazi u Virginiji vojnik Bradley Manning, osumnjičen da je on tajne dokumente, što ih je Assange objavio na Wikileaksu, predao Assangeu, pa se očekuje da će protiv njih dvojice biti podignuta zajednička optužnica zbog urote protiv američke države. Navodno je Manning - nakon što je već nekoliko mjeseci pod vrlo strogim režimom u samici, odsječen od vanjskih informacija - poprilično i tjelesno i duhovno slomljen, tako barem tvrde pojedinci koji ga smiju posjećivati. Navodno je američka savezna policija FBI prikupila dokaze - uvidom u internetske kodirane komunikacije i u računala nekih hakera - da su Manning i Assange izravno kontaktirali, na čemu bi se mogli temeljiti dokazi da je posrijedi bila urota. Zbog svega toga za Assangea će uskoro biti mnogo važniji njegovi prijatelji iz pravničkih krugova, nego oni s interneta. Njegov glavni odvjetnik Mark Stephens vrlo je aktivan i predan, a mnogo radi - samo se manje pojavljuje u medijima - i njegova suradnica Jennifer Robinson. Još nekoliko odvjetnika surađuje s njima. Njihova je zasad glavna briga da spriječe Assangeovo izručenje, bilo u Švedsku, bilo u SAD. No ima naznaka da je britansko sudstvo - unatoč Assangeovu puštanju iz pritvora - sklono izručenju u Švedsku. Ako ga potom Švedska izruči SADu, zacijelo će biti nužno da u njegovu odvjetničkom timu budu i vrsni američki odvjetnički stručnjaci za medijsko pravo.

ASSANGEOVI PRIJATELJI upozoravaju da će uskoro za njega nastati još jedan problem - financiranje tih odvjetnika. Oni su vrlo skupi, iako će možda neki od njih glede honorara biti velikodušni prema svom branjeniku. Borba protiv izručenja, a potom obrana Assangea pred sudovima, u Britaniji, Švedskoj ili SAD-u, može se otegnuti mjesecima, pa čak i godinama, uz puni odvjetnički angažman. Morat će priskočiti i drugi slavni Assangeovi prijatelji i podržavatelji, koji su se dosad istaknuli prikupljanjem novca za jamčevinu. Ubuduće će se morati potruditi oko još većih troškova Assangeove obrane. Zato će morati potaknuti i druge poznate osobe da se angažiraju.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika