Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Damir Petranović

Prodaja poslovnog carstva: Agrokor preuzima biznis i radnike, Kerumu ostaju nekretnine

Vrijednost cijelog posla u ovom trenutku je nepoznata, no sam Željko Kerum svojedobno je govorio o cijeni od 200 milijuna eura, ispod koje nije bio spreman ići

Ivica TodorićIvica TodorićVelik dio poslovnog carstva splitskog gradonačelnika Željka Keruma od prošlog tjedna prešao je u ruke Agrokora Ivice Todorića, doznao je Nacional iz dobro obavještenih krugova. Prema tim informacijama nakon mukotrpnih pregovora te dvije kompanije su ipak uspjele postići dogovor – Agrokor preuzima Kerumove trgovine, radnike i dobavljače, dok bivši vlasnik zadržava poslovne prostore i tako sebi zadržava siguran izvor prihoda.

ZAPOSLENICI TODORIĆEVA koncerna posljednjih nekoliko mjeseci dubinski su pregledavali Kerumovu tvrtku, posebno njezino računovodstvo, a obišli su i temeljito snimili stanje na svih 89 prodajnih mjesta. Ovu informaciju potvrdili su nam i neki zaposlenici Keruma, gdje se ova transakcija već nekoliko tjedana smatra gotovom stvari. Ostaje za vidjeti na koji način će kupnja biti prezentirana i kako će na nju reagirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja – najvjerojatnije će se analizirati tržišna zastupljenost i naložiti prodaja nekih trgovina na područjima gdje bi koncentracija mogla biti viša od zakonski dopuštene. Vrijednost cijelog posla u ovom trenutku je nepoznata, no sam Željko Kerum svojedobno je govorio o cijeni od 200 milijuna eura, ispod koje nije bio spreman ići. Toliko, naime, iznosi godišnji prihod njegova trgovačkog lanca. S druge strane, analitičari su procijenili da bi se 'fer cijena' mogla kretati oko polovice tog iznosa, a kada se od nje oduzme oko 320 milijuna kuna izdanih kredita, mahom za obnovu hotela Marjan, splitskom gradonačelniku trebalo bi ostati 300 do 400 milijuna kuna. Dovoljno da se pokriju svi dugovi i konačno dovrši najpoznatiji splitski hotel, čija rekonstrukcija traje već nekoliko godina. Rasprodaju trgovačkog segmenta svoje tvrtke Kerum je započeo još prošle godine kada je poslovnom partneru Tomislavu Mamiću, vlasniku lanca Tommy, prepustio sva prodajna mjesta južno od Metkovića. Uslijedila je i prodaja nekretnina u Rijeci, Zagrebu i Slavoniji, a još ranije prodano je i vrijedno zemljište na splitskom Trsteniku, gdje poduzetnik Jako Andabak planira gradnju hotela. Prema Hrvatskoj gospodarskoj komori, u segmentu maloprodaje tvrtka Kerum drži 2,8 posto tržišta i nalazi se na desetom mjestu liste najvećih hrvatskih lanaca. Mahom je koncentrirana na prostoru Dalmacije, a najviše trgovina ima u Splitu (22) i u Zagrebu (17). Splitskom gradonačelniku ovaj potez trebao bi biti dio priprema za izlazak na parlamentarne izbore, na kojima ima ozbiljne ambicije. U samom Splitu s priličnim nezadovoljstvom prati se spora obnova hotela Marjan, koji je obećao dovršiti još 2008. godine i u kojemu je planirao zaposliti 500 radnika. Upravo to je bio jedan od njegovih aduta na lokalnim izborima, pa je neposredno uoči izbora čak raspisao i javni natječaj za slobodna radna mjesta.

NA VELIKE POLITIČKE ASPIRACIJE upućuju i njegova posljednja dva poteza u ulozi gradonačelnika Splita: najprije je svim umirovljenicima i nezaposlenima za Božić odlučio dodijeliti poklon bon u vrijednosti od 400 kuna, zbog čega je zadužio gradsku blagajnu za 26 milijuna kuna, a potom je s mjesta predsjednika Hajduka smijenio svoga donedavno velikog prijatelja Joška Svagušu.

Vezane vijesti

'Korčula, grad podno Tomijeve butige'

'Korčula, grad podno Tomijeve butige'

Vizuru grada Korčule od nedavno krasi ogromna betonska građevina trgovačkog centra Tommy, a dozvolu za gradnju je navodno izdao Konzervatorski odjel… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 21.12.10. 10:05

hehe glupi kerum ko svaki seljak se uhvatio za beton jer drugo nezna


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika