21.12.2010. / 08:28

Autor: Hina

Republikanci popuštaju: Nakon pisma Mullena, izgledna ratifikacija Novog START-a

Pismo admirala Mullena, pojačat će pritisak na kolebljive republikanske senatore stavljajući ih u nezgodan položaj da odbijaju savjet vojske u pitanju nacionalne sigurnosti ako glasuju negativno, ocjenjuju u izviješćima američki mediji

Zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen je pozvao Senat da ratificira novi Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, dok zagovornici sporazuma pridobijaju sve više republikanskih glasova, pa se ratifikacija čini sve izglednijom.

Mullenovo pismo predstavlja prijekor republikancima koji su tražili da se raprava o sporazumu odgodi za iduću godinu, i da se sporazumu dodaju amandmani koji bi omogućili više inspekcija i veći broj strateških bombardera i interkontinentalnih projektila.

"Što se prije ratificira to bolje", napisao je Mullen u ponedjeljak, ističući da je Novi START "ključan za nacionalnu sigurnost SAD". Također je naglasio da je bio osobno uključen u pregovore s Rusima, te da su "vojne perspektive temeljito razmotrene".

Pismo admirala Mullena, pojačat će pritisak na kolebljive republikanske senatore stavljajući ih u nezgodan položaj da odbijaju savjet vojske u pitanju nacionalne sigurnosti ako glasuju negativno, ocjenjuju u izviješćima američki mediji.

Mullenovo pismo dio je intenzivnih napora obiju strana da se pridobije dovoljno senatora za dvotrećinsku većinu od 67 glasova, koliko je potrebno za ratifikaciju. Većinski demokrati u Senatu imaju 58 mjesta, a sedam republikanskih senatora već je javno podržalo sporazum, pa administraciju dijele samo dva glasa do pobjede. Glasovanje o ratifikaciji moglo bi se održati već u utorak.

Bijela kuća već danima govori da ima dovoljno glasova za ratifikaciju, no predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak ponovo pozvao Senat da podrži Novi START, zbog čije je ratifikacije odgodio odlazak na Havaje za Božićne blagdane.

Čelnici republikanske manjine u Senatu, koji su željeli da se o ratifikaciji raspravlja u veljači, kada će u novom sazivu Senata oni imati 48 mjesta, upozorili su da brzopleta ratifikacija START-a može štetiti sigurnosti SAD-a.

"Naša glavna briga treba biti sigurnost naše zemlje, a ne želja nekih političara da proglase političku pobjedu i održe konferenciju za novinare prije 1. siječnja", rekao je čelnik senatske manjine Mitch McConnell u raspravi.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao je da su republikanski zakonodavci iznijeli legitimna pitanja, ali da administracija "vjeruje kako je odgovorila na njih", te dodao kako "prigovori u ovome trenutku više govore o politici nego o sadržaju".

Novi START za 30 posto smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1550 komada, te na po 800 na svakoj strani, smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I.

Na ratifikaciju Novog START-a pozvali su mnogi utjecajni republikanci, kao što je bivši predsjednik George H.W. Bush, te bivši državni tajnici Henry Kissinger i James Baker. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je pozvao američki Senat da ratificira sporazum, upozorivši da bi svaka promjena u tekstu dovela do otvaranja novih pregovora.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika