Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Dean Sinovčić

Mito i korupcija određuju Zlatne globuse?

Dva neuspješna filma nominirani su za Zlatni globus, a novinar Independenta smatra da je to rezultat podmićivanja glasača

ANGELINA JOLIE I JOHNNY DEPP u filmu
"The Tourist", nominiranom za Zlatni globusANGELINA JOLIE I JOHNNY DEPP u filmu "The Tourist", nominiranom za Zlatni globusBritanski list Independent tvrdi kako je prije prošlotjednog objavljivanja nominacija za ovogodišnje filmske nagrade Zlatni globus, druge najvažnije nagrade nakon Oscara, došlo do skandala. Naime, nominirana su dva filma "The Tourist" i "Burlesque", koje je kritika negativno ocijenila i koje u američkim kinima nije vidio očekivani broj gledatelja.

Iza oba filma stoji kompanija Sony Pictures koja je prije objavljivanja nominacija odvela određeni broj članova HFPA (Hollywood Foreign Press Association), organizatora dodjele Zlatnih globusa, na put u Las Vegas, gdje su im svi troškovi bili plaćeni, uključujući smještaj i hranu u luksuznom hotelu, te je za njih organiziran i koncert na kojem je pjevala Cher, glavna glumica filma "Burlesque". Budući da samo 81 član HFPA odlučuje o nominacijama za Zlatni globus, bogatoj filmskoj kompaniji nije problem platiti provod za njih nekoliko desetaka da zauzvrat dobije nominacije za Zlatni globus, što itekako može povećati gledanost u kinima.

Za kompaniju Sony Pictures to je, službeno, bio long-lead press junket, nekoliko dana organiziranih kako bi novinari intervjuirali glumce iz filma "Burlesque". "The Tourist" je pak triler sa Angelinom Jolie i Johnnyjem Deppom koji je osvojio nominacije za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju glumicu u kategoriji komedije ili mjuzikla. Apsurd je u tome što "The Tourist" nije ni mjuzikl ni komedija pa je, nakon objavljenih nominacija, Angelina Jolie izjavila: "Smijala sam se kad sam čula za nominacije, jer nikad u životu nisam glumila u komediji." "Burlesque", sa Cher i Christinom Aguillerom u glavnim ulogama, nominiran je za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije i za najbolju pjesmu.

Kompanija Sony Pictures ima puno razloga za ovakve poteze. Proračun filma "The Tourist" iznosio je 100 milijuna dolara, tomu treba dodati i troškove marketinga, a film je u američkim kinima dosad zaradio samo 30 milijuna dolara. "Burlesque" je stajao 55 milijuna dolara, zaradio malo više, 35 milijuna, ali je problem to što je Sony Pictures očekivao mnogo od obaju filmova, a zasad je još uvijek u minusu. Ovakav način pridobivanja glasača nije ništa novo. Prije deset godina Sharon Stone je bila nominirana za najbolju glumicu za ulogu u filmu "The Muse", a nakon toga je otkriveno da je većina glasača, članova HFPA, prije glasovanja od nje dobilo zlatni sat. Nije osvojila Zlatni globus.

Vezane vijesti

MTV muzičke video nagrade: devet nominacija za Katy Perry

MTV muzičke video nagrade: devet nominacija za Katy Perry

Britanska pop zvijezda Katy Perry dobila je najviše, ukupno devet nominacija za ovogodišnje MTV muzičke video nagrade, dok je ekscentrična i prošle… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika