22.12.2010. / 08:02

Autor: Martina Čizmić

Financial Times

Financial Times: Uvjet za ulazak Hrvatske u EU mora biti rješavanje slučaja Sanader

Pravilna istraga u slučaju Sanader je nužan uvjet za ulazak Hrvatske u EU. No nije dovoljan. Zagreb mora uvjerljivo dokazati kako je široka kultura korupcije i njeno ne kažnjavanje stvar prošlosti, stoji u komentaru Financial Timesa

Ivo SanaderIvo SanaderUgledni britanski list, Financial Times, u svom je današnjem izdanju posvetio urednički komentar Hrvatskoj i njenom putu u Europsku uniju. U komentaru nazvanom "Hrvatska pred preprekom", autor se osvrće na međuvladinu konferenciju koja bi se danas trebala održati u Bruxellesu a na kojoj bi Hrvatska trebala zatvoriti još tri pregovaračka poglavlja s EU, čime bi se broj zatvorenih poglavlja popeo na 28.

"No, taj je napredak doveden u pitanje erupcijom jednog od najvećih skandala u povijesti te zemlje. Desetog prosinca, bivši premijer Ivo Sanader je uhićen zbog korupcijske istrage. EU ne bi trebala dopustiti ulazak Hrvatske dok se to pitanje ne riješi", ističe autor.

Naglašava kako to ne znači da Hrvatska ne pripada u EU, već kako je jedna od slabosti Europske unije što ima veći utjecaj nad zemljama kandidatkinjama nego nad vlastitim članicama. Podsjeća problem s Bugarskom i Rumunjskom koje su primljene u članstvo, a koje se i dalje bore sa široko raširenom korupcijom.

"Prerano primanje Hrvatske u EU moglo bi baciti ljagu na daljnje proširenje Europske unije, a to bi bilo šteta", stoji u komentaru u kojem se dodaje kako prerani ulazak Hrvatske ne smije ugroziti šire strateške ciljeve EU.

"Hrvatska mora pokazati da je spremna koristiti mehanizme za iskorjenjivanje korupcije iz javnog sektora", ističe komentator i podsjeća na presude u slučajevima Berislava Rončevića i Damira Polančeca.

"No, ti slučajevi protiv visoko rangiranih dužnosnika samo naglašavaju koliko je bila raširena korupcija u Hrvatskoj. Pravilna istraga u slučaju Sanader je nužan uvjet za ulazak Hrvatske u EU. No nije dovoljan. Zagreb mora uvjerljivo dokazati kako je široka kultura korupcije i njeno ne kažnjavanje stvar prošlosti", zaključuje na kraju autor komentara.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 22.12.10. 10:11

....dobro smo se zamjerili tim bolesnicima na otoku... pomalo postaju dosadni ! ali mozde je to cak i bolje tako, ionako ce se ta slavna unija raspasti do 2012, euro u banani, sve vise clanica pred finacijskim kolapsom.... a prava kriza jos nije niti stigla !


registracija
8/7/09

bankar, 22.12.10. 11:43

serem se na vas i na vaše uvjete zbog vas i imamo takve kao što je smrdljivi smranader


registracija
11/1/10

fluid, 22.12.10. 12:59

Kada se sruši kuća,nije se srušila jer je krov loš nego temelji kuće.Temelje kuće "Hrvatska"gradili su "slobodni zidari-lopovi" kao što su;Škegro,Pašalić,Gregorić,Mateša,Valentić,Brzović,Rebić i ostala banda.Na čelu sa Tuđmanom i Šuškom.I nemože biti "zdrava kuća"kada su udareni loši temelji.Pohapsiti i oduzeti imovinu kreatorima takvog zidarstva,bila bi samo djelomična ispravka totalno pogrešnog modela izgradnje "nove Hrvatske".


registracija
11/1/10

fluid, 22.12.10. 13:02

Sanader je samo nastvak prakse kako je opljačkana Hrvatska .On je trenutno na udaru jer one koji su postavili takvu praksu i mogućnosti tolike pljačke,još nisu ni prozvani a kamoli procesuirani od strane,ne građana nego institucija vlasti hrvatske države.A to se neće dogoditi.Nikako dok je HDZ na vlasti.A možda ni kada "oni drugi"dođu na vlast.Jer svi imaju prste u pekmezu.Ali,povijest je sudac i kad-tad će biti zapisano da je model stvaranja hrvatske države bio,u samom začetku pogrešan.


registracija
24/3/10

bagsy, 22.12.10. 13:03

"Prerano primanje Hrvatske u EU moglo bi baciti ljagu na daljnje proširenje Europske unije, a to bi bilo šteta",kažu ugledni bankari,moje pitanje što je to 'ugledni bankar',jel postoji takvo nešto?


registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.12.10. 14:21

i ja sam se osjecao nekako 'lose' dok sam citao clanak, pogovo jer dolazi iz zemlje koja uvijek ama bas uvijek podilazi najvecoj sili na svijetu (USA), iz zemlje gdje su se fabricirali dokazi o iranskom nuklearnom naoruzanju da bi se stvorile pretpostavke za Bushov pravedan rat, iz zemlje gdje su pravi vladari financijski mocnici i veliki biznis. Nekako covjeku tesko pada kad ti takvi dijele lekciju, bez obzira koliko ima istine u onome sto pisu o nama.
PS fluid, dijelim vase misljenje u potpunosti.


registracija
28/2/08

lepiaf, 22.12.10. 14:33

da berlusconi je uzor kako treba izgledati moderni europski politicar...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika