22.12.2010. / 09:01

Autor: Deutsche Welle

Spas u zadnji čas: Kako bez stresa odabrati savršen božićni poklon?

Za mnoge je traženje božićnih poklona mukotrpan posao: gužve, hladnoća a na kraju rezultat može biti taj da osoba kojoj se poklanja ostane razočarana. Da bi tako nešto izbjegli, mnogi posežu za "shopping asistentom"

Uz Božić u pravilu ide i božićni stres. Strka oko poklona, božićne jele, blagdanskog jelovnika mnogima zagorča onaj dio godine koji bi zapravo trebao biti najugodniji. No najveća katastrofa se ipak veže uz trenutak kada osoba kojoj je namijenjen božićni poklon nakon otvaranja paketa na može sakriti razočaranje a dugo traženi i ponekad skupi poklon završi u nekoj ladici ili možda čak - u smeću. Da bi izbjegli takva neugodna iskustva, mnogi posežu za uslugom profesionalnih osobnih kupaca. Oni znaju koji pokloni sigurno "pale".

Luksuzni servis
Jedna od njih je i Anna Krukova. Ova Berlinčanka već dvije godine nosi čudnu titulu koja, kao i svako novopečeno pomodno zanimanje, nosi engleski naziv: personal shopper. Anna svima koji su za to spremni platiti organizira kupovinu i pred blagdane i poseban servis, savjetovanje za poklone. Ova usluga, zbog zahtjevnosti, rezervirana je samo za dobre mušterije, što u pravilu znači one s debljom lisnicom. Ovakvi klijenti obično nemaju vremena a često ni ideja za poklone i tu uskače Anna. "Od mene se naručuju prikladni pokloni koje je onda dostavljam mušterijama", kaže Anna. Ona odaje da je tajna poklona često u maštovitom zamatanju, što također spada u servis koji košta od 40 do 80 eura po satu, ovisno o težini zadatka.

Za prosječnu božićnu kupovinu Anna, inače porijeklom iz Ukrajine, zaračuna po 4 sata. Uz to naravno dolazi i cijena poklona. Kao žena Anna smatra da će bolje znati što jedna žena očekuje i čemu će se prije svega razveseliti. "Šal od Moschina, to je nešto što će se svakoj ženi dopasti", kaže Anna. U omiljene poklone spada i klasični nakit ili rukavice. Anna Krukova je godinama radila kao savjetnik kod jednog berlinskog modnog dizajnera i prilično se dobro snalazi kad je moda u pitanju.

Blagdan ljubavi i poklona
Kod muškaraca je situacija malo drugačija. Oni vole neobične poklone, tzv. "poklone iznenađenja". Poput poklon bona za vožnju Ferrarijem ili let balonom. No svaki naručitelj usluga kod Anne prije svega ipak treba ispuniti mali upitnik u kojem se barem donekle upoznaje osoba kojoj je poklon i namijenjen. Radi li se o ljubitelju sporta? Ili o osobi koja se više zanima za kulturu? Ili za kuhanje? Usprkos bogatoj klijenteli, Anna često zalazi i u trgovine koje ne prodaju zvučne marke. Na takvim mjestima Anna često pronalazi manje, ali zato osobnije poklone. "Nešto za dušu", zove to Anna koja još uvijek, usprkos tome što živi od blagdanskog potrošačkog duha, vjeruje kako je Božić blagdan ljubavi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Stres smanjuje mozak

Stres smanjuje mozak

Emotivni stres od prošlogodišnjeg tsunamija u Japanu kod nekih je preživjelih doveo do smanjivanja mozga, utvrdili su japanski znanstvenici koji su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika