22.12.2010. / 10:07

Autor: Hina

Filmski djelatnici obilježili 60. obljetnicu

Predsjednica Nada Gačešić-Livaković je istaknula kako Hrvatsko društvo filmskih djelatnika od svog osnutka neprekidno skrbi o hrvatskim filmskim djelatnicima, potiče slobodu i kvalitetu filmskog stvaralaštva

Nada Gačešić-LivakovićNada Gačešić-LivakovićSvečanom skupštinom Hrvatsko društvo filmskih djelatnika sinoć je obilježilo 60. obljetnicu osnutka, prigodom čega su dodijeljene zahvalnice dugogodišnjim i zaslužnim članovima, uglednim filmskim djelatnicima, koji su pridonijeli bogaćenju hrvatske kinematografije i opstajanju Društva kao "najstarije, najbrojnije i najraznovrsnije udruge".

U proteklih šezdeset godina mijenjali su se predsjednici, uprave, članovi i statuti, no ljubav prema filmu i ljepota stvaranja bili su, jesu i bit će konstanta, a neodoljivost filmske umjetnosti drži hrvatske filmske djelatnike u filmskom svijetu unatoč svim nedaćama, recesijama i krizama, naglasila je predsjednica Društva Nada Gačešić-Livaković.

Rekla je kako Hrvatsko društvo filmskih djelatnika od svog osnutka neprekidno skrbi o hrvatskim filmskim djelatnicima, potiče slobodu i kvalitetu filmskog stvaralaštva, utječe na uvjete proizvodnje filmova, štiti moralna i socijalna prava svojih članova te se bori za profesionalizam u hrvatskoj kinematografiji.

Kao najveći problem s kojima se filmski djelatnici suočavaju danas, istaknula je da se premalo radi, iako tome nije uvijek uzrok novac. Filmski djelatnici navikli su puno raditi i dugo čekati svoje honorare, no sada je nastalo zatišje i to se mora promijeniti, dodala je.

Redatelj i scenograf Vladimir Tadej, koji je na prvoj skupštini Društva prije šezdeset godina bio zapisničar, zahvalio je u ime nagrađenih, izrazivši nadu da će nove generacije filmaša koje dolaze još više poboljšati ugled hrvatskoga filma.

Među 80-tak filmskih djelatnika kojima je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika dodijelilo zahvalnice su i neki od samih osnivača Društva - Ivanka Forenbacher, Radojka Tanhofer, Mihail Ostrovidov, Vatroslav Mimica, bivši predsjednici Šime Šimatović, Ilija Ivezić, Antun Vrdoljak i Ljubo Šikić te Fadil Hadžić, Relja Bašić, Božidarka Frajt, Borivoj Dovniković, Petar Krelja i Branko Lustig.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika osnovano je u svibnju 1950., a prvi predsjednik bio mu je Josip Kirigin. Društvo danas ima više od 680 članova, različitih zvanja i profesija s područja audiovizualnih djelatnosti, a djeluje u osam ogranaka (režije, snimatelja, scene, glumaca, montažera, organizacije, kaskadera i animiranog filma).

Društvo, među ostalim, promiče hrvatski film u zemlji i inozemstvu, surađuje s ostalim srodnim udrugama, povezuje sve grane kinematografske djelatnosti, radi na zaštiti autorskih prava, sudjeluje u donošenju pravnih propisa i izrada pravnih akata vezanih za kinematografiju, posreduje u ostvarivanju prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a svake godine i bira hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika