22.12.2010. / 11:19

Autor: Hina

Što nas očekuje u 2011-oj: Zadnja prilika za slavlje prije 'smaka svijeta'!?

U Europi će se nastaviti trend slabašnog rasta i stezanja remena. Europska komisija u Bruxellesu predviđa rast BDP-a u eurozoni oko mršavih 1,5 posto u 2011

Katastrofičari predviđaju da će 2011. godina biti zadnja prilika za slavlje prije "smaka svijeta", a za one koji ne vjeruju u fatalistička proročanstva, iduća će godina donijeti mješavinu političkih kriza, ekonomsku nesigurnost, zabrinutost zbog klimatskih promjena, sjajne nove gadgete i kao šlag na tortu blještavilo kraljevskih vjenčanja.

Svjetsko gospodarstvo još se nije oporavilo od recesije koja je počela financijskom krizom 2008., te ekonomisti predviđaju i u 2011. slabunjav gospodarski rast na Zapadu. Gospodarstva u usponu kao što su Kina, Indija, Brazil vjerojatno će im priskakati u pomoć, no vjerojatno će biti zainteresiranija da ulažu u nova tržišta Afrike, na Bliskom istoku te u Tursku.

Resecija još uvijek 'vlada' Europom

U Europi će se nastaviti trend slabašnog rasta i stezanja remena. Europska komisija u Bruxellesu predviđa rast BDP-a u eurozoni oko mršavih 1,5 posto u 2011.

Međutim, Europska unije strahuje da će širenjem financijske krize iz Grčke, Portugala i Irske na druge članice eurozone - Španjolsku i Italiju, slabiti njezini napori da euro istisne dolar s pozicije prva svjetske valute.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji iduće godine predsjeda skupinom G2 (koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i gospodarstva u usponu), radit će na uspostavi novog međunarodnog monetarnog sustava kako bi se izbjegli ratovi valuta kakvima je svijet bio izložen u 2010. No hiperaktivni francuski predsjednik ipak je priznao kako u tome ne treba očekivati brz napredak.

Nakon uspješnih pregovora o zajmu s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, irski predsjednik Brian Cowen borit će se za politički opstanak na izborima predviđenima u prvoj polovici godine.

Silvio Berlusconi raspisuje prijevremene izbore

Najveći europski "feniks", talijanski premijer Silvio Berlusconi vjerojatno će raspisati prijevremene izbore kako bi opet zadobio većinu u parlamentu koju je izgubio otkako ga je napustio bivši suradnik i sa sobom povukao niz zastupnika. Izbori bi se mogli vješto uklopiti u proslavu 150. godišnjice ujedinjenja Italije.

Američki predsjednik Barack Obama bio je svjetska superzvijezda kada je stupio u Bijelu kuću no do izbora 2012. morat će se lavovski boriti da poboljša ugled pošto mu je popularnost pala na 40 posto, a protivnička stranka Republikanaca preuzela je kontrolu nad Kongresom.

Na diplomatskom polju Sjedinjene Države još će morati naporno raditi da poprave štetu koju im je nanijela udruga WikiLeaks objavljujući sagu američkih diplomatskih nota. Međutim, daleko ozbiljnije odluke Washington će morati donijeti o nuklearnom programu Islamske Republike Iran i ratobornosti Sjeverne Koreje.

Na Bliskom istoku 2011. mogla bi donijeti prekretnicu odluči li palestinski premijer Salam Fayyad zastoj u mirovnom procesu prekinuti proglašenjem palestinske države.

Afganistanci će morati preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost kada se u lipnju počnu povlačiti vojnici NATO-a, a Kubance vjerojatno očekuju nove reforme, a možda i smjena vlasti s obzirom na poodmaklu dob braće Castro.

Neodlučnost u odgovoru na klimatske promjene nastavit će se i u 2011., jer su razgovori pod okriljem UN-a u meksičkome gradu Cancunu u prosincu samo odgodili odluku o tome kako i koliko pojedine države trebaju smanjivati stakleničke plinove odgovorne za globalno zagrijavanje.

Ostarjeli svemirski program američke agencije NASA bliži se kraju te se očekuju još dva do tri lansiranja američkih letjelica, a zatim će prijevoz astronauta i materijala na Međunarodnu svemirsku postaju ovisiti samo o ruskim kapsulama Soyuz.

Ljubitelje gadgeta razveselit će u 2011. proizvodi kojima će HP, Motorola, Research in Motion, proizvođač BlackBerryja, konkurirati nadasve uspješnom Appleovu iPadu. Google Android i Microsoftov Windows 7 phones izbacit će konkurentske prozvode iPhoneu i Blackberryju.

Vjenčanje princa Williama - događaj godine

Na polju društvenih događaja u 2011., središnje će mjesto imati kraljevsko vjenčanje 29. travnja u londonskoj Westminsterskoj opatiji gdje će u brak stupiti britanski princ William i njegova djevojka Kate Middleton.

Mala kneževina Monako nada se glamurom ponoviti, pa čak i zasjeniti vjenčanje monegaškog princa Rainiera i glumice Grace Kelly 1956., jer je za 2. i 3. srpnja zakazano vjenčanje njihova sina Alberta II. od Monaka i njegove zaručnice, Južnoafrikanke Charlene Wittstock.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika