23.12.2010. / 11:13

Autor: Kristina Gaćarić

Intervju - Marija Škaričić: 'Božić iz reklama nema veze sa stvarnošću'

Poznata hrvatska glumica našla se među deset europskih glumaca koji će sudjelovati u projektu 'Shooting Stars' na Berlinskom filmskom festivalu

Marija ŠkaričićMarija ŠkaričićGodina na isteku za glumicu Mariju Škaričić obilježena je brojnim uspjesima. Ljetos je za glavnu ulogu u filmu Dalibora Matanića "Majka asfalta", koji je trenutačno na repertoaru u kinima u Zagrebu, dobila Zlatnu arenu na 57. Pulskom filmskom festivalu. Osim u Matanićevu filmu, glavnu ulogu odigrala je i u njemačkom filmu "Shahada". Počela je raditi kao asistentica na Katedri za glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a izabrana je i među deset europskih glumica i glumaca koji će sljedeće godine sudjelovati u projektu "Shooting Stars" na Berlinskom filmskom festivalu.

Projekt "Shooting Stars", za koji je ove godine bila nominirana Zrinka Cvitešić, projekt je koji organizira koordinacija Europske filmske promocije (EFP) radi povećanja prepoznatljivosti europskih filmskih zvijezda, a sudionike odabire međunarodni filmski žiri. Dosad je glumila u šest televizijskih serija i 18 igranih filmova, a za uloge u švicarskom filmu "Gospođica" Andree Štake i "Ta divna splitska noć" Arsena Antona Ostojića osvojila je dva Srca Sarajeva (glavna nagrada Sarajevskog filmskog festivala).

NEWS: U filmu Dalibora Matanića "Majka asfalta" glumite ženu koja, nakon što je suprug udari, na Božić s malim sinom odlazi na ulicu. Film je poprilično turoban. Je li se na vas reflektirala depresivna atmosfera filma dok ste ga snimali?

- Nije uopće. Imali smo odličnu atmosferu na snimanju i, vjerovali ili ne, izvrsno se zabavljali. Lošu vibru i teške misli ostavljali smo za likove koje smo glumili i scene koje smo snimali. Bili smo jako koncentrirani na rad dok smo radili, a kad smo se zafrkavali, i tomu smo se zdušno posvećivali.

NEWS: Film je donekle protubožićni, jer se otužna obiteljska priča događa i prikazuje u vrijeme blagdana. Mislite li da mnoge obitelji u Hrvatskoj provode Božić bliže načinu prikazanom u filmu nego onomu koji se prikazuje u televizijskim reklamama?

Marija Škaričić osvojila je dva Srca Sarajeva, najvažniju nagradu SFF-aMarija Škaričić osvojila je dva Srca Sarajeva, najvažniju nagradu SFF-a- Mislim da ovo što gledamo ureklamama nema nikakve veze sa životom ni sa zdravom pameću. Sve više se rade reklame koje su sterilne i ušminkane, ljudi su postavljeni kao lutke u neku sliku u koju malo tko još može vjerovati. Ne provode sve obitelji dramatične božićne blagdane, ali ima puno nesporazuma i nesreća. Oko nas se svako malo događaju i strašne stvari, a ovaj film definitivno prikazuje jedan dio hrvatske stvarnosti.

NEWS: Jedna ste od deset europskih glumica i glumaca koji su izabrani za "Shooting Stars" što će se održati u Berlinu sljedeće godine. Kako ste doživjeli to što ste odabrani i očekujete li nakon toga inozemnu karijeru?

- Razveselila sam se, jer je to super priča i dobar projekt koji omogućava kontakte sa stranim producentima, redateljima i kolegama glumcima, što je u uobičajenim okolnostima nemoguće. Možda se dogodi neki kontakt koji će me dovesti do nekog novog posla ili prilike, ali ne razmišljam previše o tome.

NEWS: Već ste glumili u dvije inozemne produkcije u njemačkom filmu "Shahada" i švicarskom "Gospođica". Kako je došlo do vašeg angažmana u tim filmovima?

- Do "Gospođice" je došlo tako što me je Andrea Štaka, švicarska redateljica našeg podrijetla, uzela u uži izbor nakon castinga organiziranih u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, nakon čeka smo imali odlično probno snimanje. Ulogu je međutim dobila jedna djevojka iz Beograda. Nekoliko mjeseci kasnije nazvala me Andrea da dođem odmah u Zurich jer ta suradnja nije profunkcionirala. Tako da sam ja uletjela na snimanje tog filma u roku od 24 sata bez ikakve pripreme i to mi je najdraže profesionalno iskustvo koje zasad imam. A Shahadu sam dobila tako što je redatelj pogledao "Gospođicu". Shahada je diplomski rad, tako da je velik uspjeh to što je taj film prikazan na prošlom Berlinskom filmskom festivalu.

NEWS: Koji je film bio vaša odskočna daska "Ta divna splitska noć" ili "Što je muškarac bez brkova"?

- Nedvojbeno, "Ta divna splitska noć." U filmu "Što je muškarac bez brkova" imala sam lijepu, ali sporednu ulogu, koja je došla nakon što sam već probila led u filmu "Ta divna splitska noć", to je bila prva velika i vrlo zahtjevna uloga. Nitko nije puno očekivao od tog filma ali to se na kraju pretvorilo u veliki uspjeh za hrvatski film, a onda i za mene.

NEWS: Neki glumci, pripremajući za važnije uloge, ako glume konobara, neko vrijeme konobare. Jeste li vi eksperimentirali s drogama pripremajući za ulogu ovisnice u filmu "Ta divna splitska noć?"

Marija Škaričić u vezi je s Hrvojem Hribarom, na slici s Ivicom VidovićemMarija Škaričić u vezi je s Hrvojem Hribarom, na slici s Ivicom Vidovićem- Ne, nije bilo potrebno, provela sam dosta vremena u druženju i razgovorima s ovisnicima na liječenju. Bila sam kod dr. Sakomana na odjelu, pa u Splitu s liječenim ovisnicima koji su mi dopustili da prisustvujem njihovim susretima.

NEWS: Odnedavno ste asistentica na Akademiji dramskih umjetnosti. Kako vam je raditi sa studentima, imate li već svoju metodu po kojoj podučavate?

-Divno mi je raditi sa studentima. Prvi sam put u situaciji da ja nekomu imam što reći i čini mi se da mi dobro ide. Gledajući studente, i o sebi puno naučim. Svi imamo slične probleme, blokade, i studentima nudim neke načine koje sam i sama na sebi iskušala.

BIOGRAFIJA

Rođena je 6. kolovoza 1977. u Splitu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Kao srednjoškolka bila je članica studija Gradskog kazališta mladih u Splitu. Na ADU u Zagrebu diplomirala je 2003. Od 2001. glumi u HNK Split, HNK Rijeka, HNK Zagreb i GK Žar Ptica. Glumila u šest televizijskih serija (među ostalim u "Operaciji Kajman" i "Odmori se, zaslužio si"), snimila je 18 igranih filmova. Nagrade: Zlatno srce Sarajeva za uloge u "Gospođici" i "Toj divnoj splitskoj noći", Zlatna arena na 57. Pulskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u filmu "Majka asfalta". Radi kao vanjska suradnica Akademije dramskih umjetnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika