23.12.2010. / 20:17

Autor: Hina

Podignuta optužnica protiv bivšega gradonačelnika Zlatara i još sedam osoba

USKOK je na Županijskome sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, među kojima je i bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek, zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te utaje poreza i drugih davanja.

Marijan ĐurekMarijan ĐurekUSKOK je na Županijskome sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, među kojima je i bivši zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek, zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih isprava, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te utaje poreza i drugih davanja.

Na internetskoj stranici DORH-a navedeni su inicijali i godine rođenja optuženika. Njihova imena bila su objavljena pri uhićenju lani u prosincu, a osim o bivšemu gradonačelniku Zlatara Marijanu Đureku (HNS), riječ je o obrtniku Mati Crncu, direktorici jedne tvrtke Marici Duktaj, direktoru jedne građevinske tvrtke Zoranu Zebi, nadzornim inženjerima Marijanu Posariću, Željku Šutini i Alojzu Kokoleku te bivšem ravnatelju Županijske uprave za ceste Vladi Kavaču.

Kako se navodi u optužnici, od travnja 2005. do svibnja 2009. Đurek je kao gradonačelnik s Crnecem, Duktaj i Zebom, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi te mimo natječajnih uvjeta i krivotvorenjem natječajne dokumentacije, zaključio ugovore o izvođenju građevinskih radova, a oni su napravili neistinitu natječajnu dokumentaciju i ispostavili tzv. "privremene situacije" za radove koje nisu u cijelosti obavili.

U dogovoru s Đurekom, "privremene situacije" ovjerili su nadzorni inženjeri Posarić, Šutina i Kokolek iako su znali da radovi nisu u cijelosti obavljeni. Kako bi se to realiziralo, Đurek je zadužio grad Zlatar zaključivanjem ugovora o kreditima s poslovnim bankama i pravnim osobama te je na ime povrata kredita, budući da je znao da nema proračunskog novca za njihov povrat, izdavao sredstva osiguranja i time opteretio imovinu grada Zlatara zasnivanjem založnog prava na nekretninama i poslovnim udjelima u njegovu vlasništvu. Tako dobivenim novcem Đurek je plaćao ispostavljene "privremene situacije", a Kavač je kao ravnatelj Županijske uprave za ceste, u dogovoru s Đurekom, odobravao isplate jednome trgovačkom društvu na temelju fiktivne "privremene situacije" drugoga trgovačkog društva.

Tako je Đurek založio cjelokupnu imovinu Zlatara te uzrokovao prezaduženost i blokadu gradskoga žiroračuna, a grad je oštećen za 26.885.634,12 kuna. U tom razdoblju, s namjerom da onemogući evidentiranje investicijskih radova i duga grada Zlatara, Đurek nije vodio poslovne knjige koje je po zakonu bio obvezan voditi, a Crnac nije obračunao, prijavio i platio porez na dodanu vrijednost, čime je oštetio državni proračun za 567.423,73 kune. Đurek je zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela za koja je optužen proveo dva mjeseca u istražnome zatvoru. Sad je na slobodi, a na slobodi su i svi ostali optuženici.

Grad Zlatar bio je od svibnja prošle godine, otkad je je kolicija HDZ-a i HSS-a s gradonačelnikom Miroslavom Kopjarom (HDZ) na čelu na vlasti zamijenila koaliciju HSS-SDP-HNS, u teškim financijskim teškoćama, no sve je završeno prošlog tjedna, kad je račun deblokrian, reprogramiran je dugoročni kredit u Hypo banci, a vlada je iz pričuve Zlataru odobrila pomoć od četiri milijuna kuna.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika