24.12.2010. / 13:53

Autor: Hina

Novogodišnji koncerti u hrvatskim nacionalnim kazalištima

U zagrebačkom HNK 1. siječnja održat će se novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a "Valceri, polke i druge špelancije"

HNK ZagrebHNK ZagrebZa svečano blagdansko ozračje idućega tjedna hrvatska nacionalna kazališta u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu pripremila su tradicionalne i publici omiljene novogodišnje koncerte, u kojima prevladavaju vesela djela, ponajljepši valceri, polke, arije, uvertire.

Novogodišnji koncerti riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u izvedbi orkestra riječke Opere i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević, održat će se 27.,28.,29. i 30. prosinca. Središnje mjesto tih koncerata zauzimaju djela obitelji Strauss, a izvest će se i valceri te polke Straussa mlađeg koje odišu optimizmom i veseljem, poput "Par Force", "Champagne", "Unter donner und blitz"/"Ispod gromova i munja".

Na programu su i djela ostalih skladatelja, među ostalim uvertira operete "Lijepa Galatea" Franza von Suppea, baletna suita "Coppelia" Lea Delibesa. Prvi put na Novogodišnjem koncertu solistički će nastupiti mlada sopranistica riječke Opere Marijana Radić koja će pjevati, među ostalim, arije iz "Fausta" i "Romea i Julije", a za kraj koncerta okrestar će izvesti slavni "Radetzky marš" Johanna Straussa starijeg.

Splitski HNK je za konac ove godine pripremio tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta, pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, uz solistički nastup prvakinje splitske Opere, sopranistice Valentine Fijačko i Simfonijski orkestar, koje će se održati 28., 29. i 30. prosinca. U prvom dijelu koncerta izvest će se uvertire iz opereta i opera "Orfej u podzemlju" Jacquesa Offenbacha, "Donna Diana" Emila Nikolausa von Rezniceka, "Barun ciganin" i "Šišmiš" Johanna Straussa mlađeg, te "Lijepa Galatea" i "Laka konjica" Franza von Suppea, dok je drugi dio rezerviran za uvertire, polke i valceri iz radionice obitelji Strauss te Franza Lehara i Imre Kalmana.

Operni orkestar osječkog HNK novogodišnji koncert održat će 27., 28. i 30. prosinca, pod ravnanjem Filipa Pavišića. Na koncertu nastupaju sopranistice Katalin Brunjai-Hihlik i Barbara Othman i tenor Damir Fatović. Njihov novogodišnji program donosi uvertiru Nicolaijevih "Veselih žena windsorskih" i nekoliko valcera, Kalmanov iz operete "Kneginja čardaša", "Maskarada" Arama Hačaturjana, Valcer cvijeća iz "Orašara" Petar Iljiča Čajkovskog, "Na lijepom plavom Dunavu" i "Akceleracija" Johanna Straussa mlađeg, "Svemirski zvuci" Josefa Straussa, potom finale Tijardovićeve "Male Floramye", Straussov "Perzijski marš" i "Perpetuum mobile" te, među ostalim, njegove polke "Libelle" i "Vlak veselja".

U zagrebačkom HNK 1. siječnja održat će se novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a "Valceri, polke i druge špelancije".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika