27.12.2010. / 19:45

Autor: Hina

Slovenija: zakonske izmjene omogućit će oduzimanje nezakonito stečene imovine

Novim zakonima ministarstvo pravosuđa predlaže kaznena djela za koja će se omogućiti zapljena imovine tijekom procesa i njezina nacionalizacija ako se okrivljenicima kazne potvrde

Slovenski premijer Borut PahorSlovenski premijer Borut PahorIzmjenama kaznenog zakona i zakona o kaznenom postupku u Sloveniji nezakonito stečena imovina moći će biti zaplijenjena i oduzeta, predviđeno je zakonskim nacrtima koje je ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak poslalo u stručnu javnu raspravu koja će potrajati dva mjeseca, objavili su mediji.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je na internetskim stranicama prijedlog izmjena tih dvaju zakona, čime bi se načinila materijalno-pravna podloga za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Teret dokazivanja da je riječ o legalno stečenoj imovini pritom bi bio na osumnjičenicima, a dosad je teret dokazivanja nezakonite imovine bio na tužiteljstvu.

Novim zakonima ministarstvo pravosuđa predlaže kaznena djela za koja će se omogućiti zapljena imovine tijekom procesa i njezina nacionalizacija ako se okrivljenicima kazne potvrde.

Prvi prijedlog zakonskih izmjena s tim u vezi što ga je predlagala skupina zastupnika iz stranaka vladajuće koalicije ministarstvo pravosuđa najprije je ocijenilo neodgovarajućim i nepromišljenim iako je priznalo da iza njega "stoje dobre namjere". U političkoj i široj javnosti već se nekoliko mjeseci raspravlja o tome treba li pooštriti zakonske odredbe koje se odnose na nezakonito stečenu imovinu iz malverzacija u privatizaciji ili u postupcima kad se sumnja da je riječ o imovini nastaloj pranjem novca.

Predložene zakonske izmjene u određenom su smislu reakcija na vjerovanje koje se posljednjih mjeseci proširilo u javnosti da osumnjičenici za malverzacije u "tajkunskoj privatizaciji", unatoč istragama ili sudskim postupcima koji se protiv njih vode, uspijevaju zadržati imovinu i kad njihove tvrtke odu u stečaj, a zaposleni na ulicu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika