28.12.2010. / 11:55

Autor: Nacional.hr

Gorušica - ukusne sjemenke koje jamče zdravlje cijelog organizma

Kao i ostale kupusnjače, sjemenke gorušice obiliju fitonutrijentima , a već je nekoliko istraživanja potvrdilo njihov blagotvorni učinak na probavni sustav...

Gorušicom protiv bolestiGorušicom protiv bolestiGorušica je naziv za skupinu biljnih vrsta čije se sjemenje koristi kao začin. Sjemenke gorušice za pripremu senfa koristili su još Grci i Rimljani, a osim što poboljšava okus hrani, ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva.

Iako postoji više vrsta, u prehrani se upotrebljavaju tri osnovna tipa gorušice: crna gorušica, zatim smeđa te bijela gorušica.

1. Kao i ostale kupusnjače, sjemenke gorušice obiliju fitonutrijentima , a već je nekoliko istraživanja potvrdilo njihov blagotvorni učinak na probavni sustav.

2. Sjemenke gorušice sadrže selen koji sprečava asmatične napadaje te smanjuje simptome reumatičnog artritisa. Osim toga, smanjuje rizik od tumora.

3. Magnezij iz gorušice snižava krvni tlak i i smanjuje rizik od infarkta.

4. Gorušica ima blagotvoran učinak na dišni sustav.

5. Za kraj valja napomenuti da gorušica ima niskokalorijsku vrijednost tako da se ne morate bojati neželjenih kilograma.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika